ALARM : Olsen mangler en angriber

I morgen udtages årets første landshold - med kun en angriber

Kasper Lorentzen kan vise sig at være svaret på den reserve for Bendtner, som landsholdet mangler. Foto: Ernst van Norde
Kasper Lorentzen kan vise sig at være svaret på den reserve for Bendtner, som landsholdet mangler. Foto: Ernst van Norde

Klokken 12.30 i morgen, i DBU's førerbunker i Brøndby, vil vores landstræner, Morten Olsen, løfte sløret for, om han har fundet en angrebskanin i landsholdets lange vinterpause. Jeg tror det næppe, men nogen gange ser den gamle, gråhårede ræv noget, vi andre ikke har set.

Ved seancen i Brøndby vil Morten Olsen sætte navn på de 19-21 spillere, som udgør truppen til næste uges landskamp mod Rusland i Parken. Det er den første af tre testlandskampe, inden det bliver alvor ved EM i juni i Ukraine. Der er således ikke tid til de helt vilde eksperimenter, men stadig mangler landsholdet et alternativ til Nicklas Bendtner, hvis han skulle gå hen og blive skadet. På de øvrige positioner er det straks lettere at pege på en anvendelig afløser, men lige netop målfarlige angribere er dette land ikke rigt på.

Hvad gør en klog mand så?Jeg tror ikke, at hverken Søren Larsen, Nicki Bille, Simon Makienok, Nicklas Pedersen eller Mads Junker er i spil til den kommende slutrunde. Årsagerne kan være mange, men det virker som om, at de ikke er en del af den bruttotrup, som landstrænerne vælger ud fra. Nu er det heller ikke fordi, de er helt vildt scorende for tiden. På den måde giver det måske sig selv. Nicki Bille fra spanske Elche er muligvis en mand for fremtiden, og han havde en god periode tidligere på vinteren, men siden har der været måltørke. Syv mål i 21 kampe i den næstbedste række er ikke imponerende efter spanske forhold.

Derfor griber Morten Olsen tilbage til den formation, hvor en offensiv midtbanespiller skal udfylde pladsen, hvis Bendtner får forfald. Vi har set den prøvet før med Mikkel Bechmann under VM, og igen i efterårets sidste landskamp mod Finland i Esbjerg, hvor det unge stjernefrø, Nicolai Jørgensen, fik muligheden i en kort sekvens. Vi nåede at se i glimt, at han godt kan spille pladsen.

Nu hvor politiet har givet Bendtner fri i næste uge, så er han selvfølgelig stensikker i startopstillingen mod russerne, som vi aldrig før har mødt i en landskamp. Mikkel Bechmann skal ikke afløse i 2. halvleg, hvis det skulle blive en nødvendighed. Han er stadig ved at genoptræne efter den skade, der sendte ham hjem fra ligalandsholdets tur til Thailand i januar. Sammen med Anders Lindegaard og Nicolai Boilesen hører Bechmann til blandt de spillere, som på grund af skader ikke bliver udtaget til kampen mod russerne. Nicolai Jørgensen har brugt vinterpausen til at blive udlejet fra Leverkusen til Kaiserslautern. Noget spilletid har han fået, men det har ikke været maksimalt, og i weekenden sad han over med en mindre skade.

Er unge Jørgensen heller ikke alternativet til Bendtner på onsdag, kan det alligevel bliver en 'kanin' i form af Kasper Lorentzen, som, ikke mindst på opfordring fra Morten Olsen, har skiftet Randers i 1. division ud med FC Nordsjælland i Superligaen. Morten Olsen har altid været begejstret for Lorentzens tekniske færdigheder, og nu er manden også begyndt at lave mål. På FC Nordsjællands træningslejr på La Manga i Sydspanien spillede Lorentsen forleden den dybe angriber i en træningskamp mod et stærkt ukrainsk mandskab. Lorentzen lavede to mål i 4-1 sejren og viste i det hele taget ganske god form.

Lorentzen vil være en af få overraskelser i truppen i morgen sammen med venstrebacken Leon Jessen, der er blevet fast mand hos Kaiserslautern, og som i weekenden scorede rundens mål i tysk fodbold. Endelig kan landstræneren heller ikke komme uden om den målfarlige midtbanespiller, Jesper Jørgensen, fra belgiske Gent. Han er med sine 9 mål i den bedste belgiske række den mest scorende dansker i Europa for tiden. Angriber kan han ikke spille, men vi har også brug for spillere, der kan score fra anden række. Hverken William Kvist, Niki Zimling eller for den sags skyld, Christian Eriksen, har imponeret med deres målfarlighed.

Resten af truppen vil være gengangere fra efterårets landskampe. Tilbage er kun spørgsmålet om, hvem der står på listen som andenmålmand efter Thomas Sørensen. Der skal tre keepere med til EM. Sørensen og Lindegaard er selvskrevne, så ham der udpeges i morgen sammen med Sørensen kan meget vel blive EM-holdets tredjemålmand.