Olsens farlige færd: Satser alt på Bendtner

Ikke en eneste overraskelse i truppen til kampen mod Rusland

Når han er færdig med at tale i telefon, skal han igang med at score på landsholdet. Foto: Thomas Gravesen
Når han er færdig med at tale i telefon, skal han igang med at score på landsholdet. Foto: Thomas Gravesen

Over en glad kop kaffe og en saftig, blød og velsmagende æblekage satte landstræner Morten Olsen navne på de 20 spillere, der skal gøre livet surt for Rusland på onsdag i Parken.

Udtagelsen tidligere i dag, i DBU's lokaler i Brøndby, er første skridt i nedtællingen til EM i sommer. På forhånd havde jeg ikke forventet store overraskelser i Olsens trup. Han havde signaleret, at tiden ikke er inde til eksperimenter, men et enkelt eller to nye navne hvad jeg alligevel regnet med. Der var ingen.

Morten Olsen kører den sikre, konservative linie. Med tanke på resultaterne i efterårets landskampe kan man ikke bebrejde ham, at han holder fast i sin stamme. De spillere, der startede inde i den afgørende kvalifikationskamp mod Portugal, er alle med i truppen, og det er da 11 mand, der kan spille op med de bedste i Europa.

Problemerne melder sig først, hvis de de bærende kræfter går hen og bliver skadet. Vi har gode dubletter på mange pladser, men ikke på dem alle. Holdet har to åbenlyse problemer eller udfordringer om man vil.

1) Vores midtbanespillere laver alt for få mål. De tre i midten, William Kvist, Niki Zimling og Christian Eriksen har tilsammen lavet to mål i deres samlede 54 landskampe. Eriksen har tegnet sig for dem begge. Kvist og Zimling scorer heller ikke for deres klubhold. De er begge fantastiske opryddere, de er gode til at sætte spillet i gang og holde det kørende, men målfarlige er de ikke. Selv om tiden er knap, havde jeg gerne set Jesper Jørgensen fra belgiske Gent i truppen mod Rusland. Han spiller stort set samme position som Zimling, og så laver han mål.

2) Vi har ingen afløsere for Nicklas Bendtner. Sunderland-angriberen fyldte, uden selv at være til stede, en del på dagens pressemøde. Morten Olsen bryder sig selvfølgelig ikke om alle Bendtners ugerninger i det engelske, men omvendt slog landstræneren fast, at Bendtner ikke har brudt dansk lov, og han har ikke overtrådt DBU's eller Olsens egne grænser. Der skal være plads til at dumme sig, hvis man bare lærer af det bagefter. I lige præcis Bendtners tilfælde er grænserne nok meget vidde.

Man kan kalde det det dobbeltmoral eller kynisme alt efter temperament. Sandheden er, at landsholdet er ringe stillet uden en skarp Bendtner i front. Det agerer Morten Olsen efter. Han skal skaffe sejre. Så Bendner skal præstere grovere ting end at ryge i hotelslagsmål, sparke biler i stykker og overtræde færdselsloven i England, før han kommer i farezonen på landsholdet. Problemet er, at med lige præcis Bendtner kan det ikke udelukkes, at det sker. Og hvad gør Olsen så? Til kampen mod Rusland har han hentet den snart 32-årige Mads Junker fra Roda ind som mulig afløser.

Junker var en gang en meget giftig mand i feltet. Farligheden er desværre taget af de seneste sæsoner. Efter 22 runder i den hollandske æresdivison er Junker blot notere for fem scoringer. Ikke meget for en mand, der tidligere blandede sig blandt rækkens topscorere. På landsholdet har Junker aldrig fået sit gennembrud. Seks kampe er det blevet til og kun en enkelt scoring. Det er hverken en etableret landsholdsspiller eller en aktuel måltyv, som Morten Olsen her har udtaget.

Jeg skrev her i går, at han skulle prøve Kasper Lorentzen på pladsen. Den boldbegavede midtbanespiller er rykket til FC Nordsjælland og har i træningskampe spillet rollen som den dybe angriber. Han har også lavet mål. Selvfølgelig kan man sige, at det er et spinkelt grundlag. Ja, det er det. Men Lorentzen kender systemet på landsholdet. Han vil i langt højere grad end Junker kunne deltage i spillet, og vi må bare erkende, at vi ikke har en klon af Bendtner. Kan den lange ballademager ikke spille, så må taktikken ændres og andre typer bringes i spil. Det er prøvet før med Mikkel Beckmann og Nicolai Jørgensen. De er ude af truppen mod Rusland på grund af skader. Derfor havde jeg gerne set Lorentzen blive prøvet i rollen på onsdag.

Sådan bliver det altså ikke. Som nævnt er der udtaget 20 mand til kampen mod russerne. EM-truppen bliver på 23, og de to skadede, Anders Lindegaard og Nicolai Boilesen, bliver med garanti en del af truppen til sommer, hvis de bliver deres skader kvit. Tilbage er der kun en enkelt plads, hvis de 20 til russerkampoen får genvalg hele vejen. Hvem er i spil til den sidste plads. Oprindeligt opererede Morten Olsen og hans assistenter med en trup på 40 spillere. Den er nu skåret væsentligt ned, og mit gæt er, at den sidste plads bliver en kamp mellem Kasper Lorentzen, Mikkel Bechmann, Martin Jørgensen, Thomas Kahlenberg og Nicolai Jørgensen.

0 kommentarer
Vis kommentarer