Vindere og tabere i transfervinduet

FCN øger presset på FC København

Kasper Lorentzen skifte til FCN er med til at forstærke trykket på FC København. (Foto: Ernst van Norde)
Kasper Lorentzen skifte til FCN er med til at forstærke trykket på FC København. (Foto: Ernst van Norde)

Ved midnatstid smækkede vinduet i, og nu kan superligaklubberne først købe ind igen til sommer. De kan dog stadig sælge ud til de markeder, som har et længere vindue. Derfor er Horsens' Gilberto Macena endnu i spil på det kinesiske marked. For Superligaens skyld håber jeg dog, han bliver. Han klæder vores bedste række, og med tilgangen af Johan Absalonsen fra FC København og Ken Fagerberg og Robert Veselovsky fra Viborg har træner Johnny Mølby og Horsens fortsat den rolige, men sikre oprustning. Holdet er absolut et godt bud på en top-fire placering.

Der er også andre af topklubberne, som har rykket i vinterens transfervindue, der ellers generelt har været præget af økonomisk afmatning. Den internationale krise smitter af på fodbolden, og klubberne har haft mindst lige så travlt med at rydde op og sælge ud som med at hente frisk blod ind.

Det er mestrene fra FC København et godt eksempel på. Klubben har udlejet eller solgt Kenneth Zohore, Søren Frederiksen, Johan Absalonsen, Johnny Thomsen, Martin Bergvold og fra sommer også Morten Nordstrand. Det er noget af en åreladning på et tidspunkt, hvor klubben, ved at genvinde mesterskabet, ryger direkte i Champions League og dermed siger velkommen til mindst 100 millioner kroner. FC København har også købt ind. Midterforsvareren Kris Stadsgaard, som er hentet i Malaga, er uden tvivl en forstærkning. Det er straks mere usikkert, om købet af den norske angriber, Mustafa Abdellaoue, vil styrke mesterholdet. Det er ikke et waouu-køb, som får mig til at tabe både næse og mund. Det må komme an på en prøve. Men når man tænker på, hvad der står på spil, så synes jeg, FC København har handlet ret defensivt i det her transfervindue. Holdet mangler stadig en midtbanespiller med internationalt format.

De nærmeste forfølgere fra FC Nordsjælland har gjort det, som jeg forventede af dem, da Superligaen gik på vinterpause. Holdet viste i efteråret, at det havde alt, bortset fra en målfarlig angriber. Ham mener klubben nu at have købt i Sverige. Navnet er Joe Sise, og han skal, som med FC Københavns nordmand, bevise, at han kan slå til på dansk jord. Noget stort navn er han ikke, men nordsjællænderne har fulgt ham længe, og i Farum er de sikre på, at de har fundet den rigtige mand. Det køb var forventet, men at klubben så oven i, og i allersidste time, forstærkede sig med Kasper Lorentzen fra Randers, øger kun yderligere trykket på FC København. På sine bedste dage har Lorentzen landsholdspotentiale, og han har selv ønsket af skifte til en superligaklub for at kunne være med i slagsmålet om en plads på EM-holdet. I første omgang bliver der kamp om pladserne på FC Nordsjællands midtbane. Her vrimler det nu med klassespillere.

De jyske udfordrere er udover Horsens også AGF og FC Midtjylland. Midtjyderne har ikke gjort meget væsen af sig på spillermarkedet. Der er luget lidt ud i truppen, og så er den ikke ufarlige Mads Hvilsom kommet retur fra et lejemål i Viborg. Ellers er der ro på heden, hvor ambitionen åbenbart ikke er at gå efter de 100 millioner. I Aarhus har de hvide gjort sig umage for at styrke truppen. Norske Morten Moldskred ligner allerede et rigtig godt køb. Det er en mand, der laver de vigtige mål og sammen med de to unge, Akharraz fra Brøndby og Egdebi fra Nigeria, har han forstærket en i forvejen ganske udmærket og ærgerrig trup.

Som Horsens ligner også AGF et godt jysk bud på en top-fire placering. Nordpå har AaB solgt holdets anfører, Kjetil Wæhler, og så er der gjort plads til, at klubbens egne unge skal tage over. Det ser spændende ud, og der er masser af talent, men den slags tager tid. På lidt længere sigt ligner AaB et hold, der kan være med i toppens igen. Men næppe allerede i forårssæsonen.

I bunden har Lyngby gjort mest væsen af sig. Fem nye indkøb viser, at klubben virkelig vil kæmpe for overlevelse, og navne som Thomas Rasmussen, Rajko Lekic og Martin Bergvold borger for en vis kvalitet. I første omgang er udfordringen at hente Brøndby, som overvintrer på 10. pladsen. Vestegnens stolthed har hentet angrebstalentet Simon Maienok i HB Køge, og mere er der ikke sket. Også Brøndby er ramt af finanskrise, så der blev ikke råd til den midterforsvarer med landsholdsklasse, som holdet mangler i alvorlig grad.

Brøndby drømmer om Europa. Men det bliver ikke i år. Sammen med OB har Brøndby ellers haft patent på placeringerne lige efter FC København. Det bliver der nu vendt op og ned. Fynboerne har været lige så tamme som Brøndby i dette transfervindue. Målmanden, Jesper Christiansen, er hentet i Sverige, men ellers har den stået på salg. Væk er blandt andet Peter Utaka, og nu råder klubben kun over en decideret angriber i Morten Skoubo. Og han er tit skadet. OB har opgivet at nå noget som helst i den kommende sæson. Der er ellers penge på kontoen, men de skal først brændes af i næste sæson, hvor alle starter på en frisk. Fynsk forår bliver det altså ikke.