Verdens mest groteske bøf

Der er brugt ufatteligt mange timer på at spore Contadors bøf - her er historien om en usandsynlig undskyldning

Contador skal længere ud på landet med sin bøf-historie. (Foto: AP)
Contador skal længere ud på landet med sin bøf-historie. (Foto: AP)

Når Alberto Contador i aften går direkte på alverdens tv-skærme for at give sin udlægning af dommen fra den internationale sportsdomstol, CAS, så vil han stensikkert klamre sig til historien om den forurenede bøf. Men kan man stole på ham? Er han troværdig, og findes der i det hele taget forurenet oksekød i Spanien?

Der er ikke meget i den 98 sider lange dom fra CAS, der understøtter Contadors forklaring. Selv om han har brugt ni bisiddere, herunder advokater fra både England og Spanien, så er der ikke lykkes dem at opdrive bare et styk spansk kvæg inficeret med Clenbuterol, som er det stof Contador havde i sin urin, da han blev knaldet af dopingkontrollen under Tour de France i 2010.

Næsten otte millioner kroner har Contador brugt på sit forsvar, og kommer han til at betale den bøde på 18 millioner som CAS skrev i dommen, så kommer sagen i alt til at koste den spanske stjerne 26 millioner. Oven i kommer så alle de tabte indtægter, og hvad han ellers går glip af i karantæneperioden, som løber frem til august måned.

Sagen er altså alt andet end bøf for Contador, hvis det udtryk ellers har en positiv klang. Og der er allerede lavet mange vittigheder om hans kødstykke, der af flere betegnes som verdens dyreste. Det må det være i Contadors optik, for han holder stædigt fast i, at han ikke har gjort noget bevidst ulovligt: Han er uforvarende kommet til at spise et stykke kød, som var pumpet med stoffet Clenbuterol, der uden for Europa bruges som et fedtforbrændnde og muskelopbyggende middel. I Europa er det strafbart at bruge stoffet.

Men hvad var det for noget kød, som Contador satte tænderne i den skæbnesvangre dag i 2010. Vi skruer tiden tilbage til den 20 juli for to år siden. Vi er i Pau i de franske pyrenæer. En hård etape var overstået. Næste dag var hviledag, og nu skulle kroppen fyldes op med proteiner og andet godt.

Contador var stjernen på Astana-holdet, og han fik særforplejning. En af hans assistenter, Cerron, kørte sent på eftermiddagen over grænsen til Irun i Baskerlandet i Spanien hvor han hos slagteren, Larrezabal, købte 3.2 kilo kalvemørbrad. Prisen var godt 760 kroner.

Tilbage på hotellet i Pau blev kødet tilberedt af Astanas medbragte kok, Olalla, og Contador spiste af kødet både om aftenen den 20. juli og igen til frokost den efterfølgende dag. Og det var her han senere på dagen blev udtaget til en dopingkontrol, og hvor fælden smækkede. Kun en af de øvrige ryttere fra Astana blev testet samme dag. Han gik fri. Han havde i øvrigt ikke spist af kødet, som kun var Contadors.

Et større detektivarbejde har afsløret, at kødet fra slagter Larrezabal i Irun var leveret fra grossisten Carnicas Mallabia SL. På ørermærkerne fra de relevante kalve kunne de spanske sundhedsmyndigheder spore Contadors bøf tilbage til slagteriet Felipe Rebollo i regionen Castilla y Léon.

Fra slagteriets bøger og via sundhedsmyndighedernes registreringer var det let at finde frem til den ultimative kilde, nemlig den landmand, der har opdrættet kvæget. Han hedder Lucio Carabias. Selv er han ren. Ingen har taget ham i at lave fikumdik med sine køer, og fra alle de test, der er lavet af hans kvæg på slagteriet Felipe Rebollo i 2009 og 2010, er der ingen spor af Clenbuterol.

Contadors detektiver fandt dog frem til at landmandens bror, Domingo Carabias, tilbage i 1996 var involveret i en sag om Clenbuterol. Broderen døde i april 2010, og han havde ikke haft noget at gøre med bedriften hos Lucio Carabias.

I de to spanske regioner, som er involveret i bøfsagen, Baskerlandet og Castilla y Léon, har man ikke siden 2006 fundet en eneste positiv Clenbuterol-test. I alt er der taget prøver på mere end 8000 stykker kvæg.

Alligevel holdet Contador fast i sin bøf-historie. Alt andet ville også være en tilståelse. Så klokken 19.30 i aften vil han gentage den live på tv. Men han har ikke fakta med sig. For os der ser på, er det alene et spørgsmål om tro. Personligt har jeg det sådan, at Contador skal længere ud på landet med sin historie. Den er lige søgt nok.