Contador knaldet af juridisk misk-mask

Sagens forløb er ikke et retssamfund værdigt

Contador har ved alle instanser holdt fast i sin bøfhistorie. (Foto: AP)
Contador har ved alle instanser holdt fast i sin bøfhistorie. (Foto: AP)

Cykelrytteres troværdighed kan ligge på fedtkanten af en bøf. Det er sådan set deres egen skyld, for der var været alt for mange sager om løgnagtige cykelryttere, der først har nægtet at have taget doping for efterfølgende at bryde sammen og tilstå. Tænk bare på Bjarne Riis.

Men den kendsgerning må ikke få os til at tilsidesætte almindelig retspraksis. Cykelryttere skal også være lige for loven, og her er der altså noget, der stritter i Contador-sagen. Den spanske stjernerytter fik tidligere i dag sin dom hos den internationale sportsdomstol, CAS. To års karantæne, strippet for sine sejre siden sommeren 2010 og en bøde på mindst 15 millioner kroner lyder dommen på.

Contador er dømt for at have haft det forbudte stof Clenbuterol i sin urin, da han blev dopingtestet på den anden hviledag under Tour De France i 2010. Det var tale om minimale mængder, men både A- og B-prøven var positiv, og det har ingen bestridt.

Spanieren har hele tiden hævdet, at han ikke har indtaget stoffet bevidst, men at det må have været i en forurenet spansk bøf, som han havde spist tre timer for prøven blev taget.

Det internationale cykelforbund, UCI og Antidoping-agenturet, Wada, har anklaget Contador for at have fået stoffet i sin krop via en ulovlig blodtransfusion.

I dommen fra CAS hedder det, at begge forklaringer i teorien kan være rigtige, men domstolen tror ikke på dem. Det er utænkeligt, står der i afgørelsen. I stedet finder CAS det mere sandsynligt, at Contador fik Clenbuterol i kroppen, fordi han indtog et forurenet kosttilskud.

Alberto Contador er således ikke blevet dømt på soleklare beviser. Ingen af de instanser, der har behandlet sagen gennem nu mere end halvandet år har haft fat i den rygende pistol. Vi har ikke hørt om nogen ulækre læger, grimme bagmænd eller skumle pushertyper. Ingen apotekere har stået frem og fortalt, at de har forsynet Contador eller hans stab med ulovlige præparater.

Så har vi i virkeligheden blot været vidner til en skueproces, hvor udfaldet har været givet fra starten? Reglerne for cykelrytterne er klare nok. Det er deres eget ansvar at sikre, at de ikke har ulovlige stoffer i kroppne. Hvis de har det, så kan de dømmes. Clenbuterol er et ulovligt stof, og derfor burde Contador egentlig have været straffet straks i 2010. Men han fik selvfølgelig muligheden for at bevise sin uskyld. Han spillede den forurenede bøf på bordet, og han har holdt fast i den forklaring lige siden. Ingen har kunne modbevise hans bøfhistorie, og så er sagen ellers kørt i ring. Og det har den gjort alt for længe. Det er ikke rimeligt hverken over for Contador, for hans kolleger eller for cykelsporten som helhed.

Nu er han dømt, men uden fældende beviser. Tvivlen er ikke kommet den anklagede til gode, og vi der følger med fra grøftekanten er ikke blevet klogere på nogen måder. Er Contador en simpel dopingsvindler, eller er han et uskyldigt offer, som blot er blevet knaldet, fordi det siden 1998 er blevet en folkesport at nakke cykelryttere. Ud fra devisen: De snyder sgu nok alle sammen. Contador har tidligere været nævnt i forbindelse med den store spanske dopingsag, Operation Puerto. Hans initialer dukkede op i det såkaldte dokument 31, men Contador blev aldrig anklaget i sagen.

Efter dommen i dag sidder vi tilbage og aner ikke, hvad man skal tro. Det ligner juridisk misk-mask. Men for Bjarne Riis og hans Team Saxo Bank er konsekvenserne dog soleklare. Dommen er en katastrofe. Contador kan ikke stille op i årets Tour de France, som han ellers var favorit til at vinde. Han kan tidligst køre cykelløb igen i Spanien Rundt i august, som han så sikkert tager sig af. Men Touren er altså verdens største cykelløb, og nu har Bjarne Riis ikke en eneste rytter, der kan gøre sig gældende i toppen. Det er ren nedtur.

0 kommentarer
Vis kommentarer