To sejre, tak

Landsholdet skal tanke selvtillid mod Sverige og Finland

To af aftenens hovedpersoner. Desværre for Zlatan vil Bendtner trække det længste strå. Igen. (Foto: Peter Hove Olesen)
To af aftenens hovedpersoner. Desværre for Zlatan vil Bendtner trække det længste strå. Igen. (Foto: Peter Hove Olesen)

Kravet eller ønsket - alt efter temperament - er ganske klart inden de to kampe mod Sverige og Finland. Det er sejr. Landsholdet skal fortsætte den gode stime, som har givet sejre over Norge, Cypern og Portugal og dermed sikre, at sæsonen slutter med et hold spudlende af selvtillid.

Så kan vi andre bruge vinterpausen til at fabulere over, hvad det her hold egentlig kan drive det til, hvis udviklingen fortsætter frem til slutrunden til sommer i Polen og Ukraine. Og det kan blive nogle rigtig gode diskussioner, for med de mange unge spillere, der melder sig ind i kapløbet om en plads blandt de 23, der skal udgøre truppen til EM, har Morten Olsen fået en stor udfordring. Der er meget positivt.

Netop bredden i den danske trup betyder også, at vi selvfølgelig skal vinde over Sverige i aften i Parken og mod Finland på tirdag på et stort set udsolgt stadion i Esbjerg. Til disse testkampe er det aftalt, at der må skiftes seks spillere ud undervejs, og som vi har set det tidligere, så betyder det, vi får to kampe i en. Første halvleg vil begge hold stille med deres bedste formation, og efter pausen vil der blive skiftet op til 12 spillere ud, hvis alle udskiftningsmuligheder bliver taget i brug. Og det gør de nok.

Morten Olsen sagde til mig i går ved pressemødet på hotel Marienlyst i Helsingør, at han selvfølgelig vil vinde begge kampe. Det vil han altid. Det betyder stærkest mulige opstilling i de første 45 minutter, men han gjorde det også klart, at der er spillere, som skal spares i anden halvleg, fordi de også er i gang med et hårdt program i deres respektive klubber. Glimrende. Så får vi mulighed for at se om typer som Nicolai Jørgensen fra Leverkusen, Tobias Mikkelsen og Mikkel Bechmann fra FC Nordsjælland kan finde sig til rette i de olsenske spillesystemer. Det tror jeg, de kan.

Selv er landstræneren ikke meget for at sætte tal på sit system, fordi som han siger. 'Det er fleksibelt, og vi indretter det efter hvilke spillere, vi har til rådighed.' Det lyder plausibelt. Selvfølgelig er der forskel på, om det er Rommedahl eller Daniel Wass, der spiller i højre side. Ikke mindst når det gælder tophastighed. Men hårdt presset er det muligt at få landstræneren til at sige, at hvis der skal sættes tal på, så hedder opstillingen 4-2-3-1.

Så Zlatan og kompagni kommer til at møde følgende danske hold:

Thomas Sørensen

Lars Jacobsen, Andreas Bjelland, Daniel Agger og Simon Poulsen

Niki Zimling og William Kvist

Dennis Rommedahl, Christian Eriksen og Michael Krohn-Dehli

Nicklas Bendtner

I truppen er netop Nicklas Bendtner eneste ægte angriber, men Morten Olsen mener at både Mikkel Beckmann og Nicolai Jørgensen kan spille pladsen. En af dem vil vi se blive afprøvet i anden halvleg. Christian Poulsen, landsholdets anfører, er på vej tilbage til tidligere tiders styrke. Ham vil vi få set i aktion på den centrale midtbane. Dennis Rommedahl har haft problemer med knæet, så han spiller ikke hele kampen. Han kan afløses af både Daniel Wass og Tobias Mikkelsen. Det må blive dagsformen, der afgør det. Endelig må man formode, at Lass Schøne bliver afprøvet på Christian Eriksens plads.

Og afløserne er så gode, at de kører sejren hjem. Foryngelsen og fornyelsen af det danske landshold er slået igennem hurtigere end nogen havde turdet drømme om. Men det er en realitet. Og bredden er større end meget længe. Derfor slår vi også både Sverige og Finland.