Han skader dansk fodbold

Kommentar: Divisionsforeningens direktør burde tage sit gode tøj og gå

Claus Thomsen er direktør i Divisionsforeningen, men næppe ret længe endnu. (Foto: Kristian Linnemann)
Claus Thomsen er direktør i Divisionsforeningen, men næppe ret længe endnu. (Foto: Kristian Linnemann)

Claus Thomsen hedder han. Han blev direktør i de danske divisionsklubbers forening, Divisionsforeningen, da hans forgænger, Claus Rode Jensen, døde i 2006. Derfor har Claus Thomsen været spillernes og Spillerforeningens direkte modpart i den affære, som martrer dansk fodbold, og som vi alle nu kender som feriepengesagen.

Den sag er Claus Thomsen ikke sluppet ret heldigt fra. Og det er ikke bare noget, jeg finder på. Det har vi voldgiftsrettens ord for, og det bør få konsekvenser for direktøren, der har mistet al troværdighed i rollen som forhandler på arbejdsgiversiden.

For lige at rekapitulere sagen kort. I 2004 indgår Spillerforeningen og Divisionsforeningen en overenskomst som blandt andet indeholder regler for feriepenge og pensioner. I 2009 får Spillerforeningen en fornemmelse af, at der i mange klubber er problemer med netop de to forhold. Med andre ord bliver overenskomsten ikke efterlevet, og spillerne får ikke det, de skal have.

Læs også:

Se også: Peter Madsen efter million-sejr: Jeg er glad

Spillerforeningens direktør, Mads Øland, rettede den 30. september 2009 henvendelse til sin modpart i Divisionsforeningen, men det kom der ikke noget ud af. Mailudvekslingen og det videre forløb er gennemgået i den 49 sider lange kendelse, som Voldgiftsretten offentliggjorde i går. Side efter side kan man læse, hvordan Claus Thomsen og hans nærmeste har gjort alt for at trække sagen i langdrag.

De har ikke svaret på henvendelser, klubberne har ikke villet udlevere materiale om løn og andre vilkår, og flere klubber har sågar nægtet Mads Øland adgang til stadions. Man tror, det er løgn, men det er det desværre ikke. På den måde er tre år gået, uden at Divisionsforeningens direktør på nogen måde har udvist handlekraft og rettidig omhu. I stedet har han som strudsen stukket hovedet i busken og satset på, at klubberne kunne blive reddet af en forældelsesfrist. Det er uværdigt.

Læs også:

Se også: Don Ø langer ud efter Per Bjerregaard

I dag er der så klubber, som kan prise sig lykkelige over, at de rent faktisk har fulgt overenskomstens ord. Det gælder for eksempel OB og FC København. De har ikke noget i klemme, hvilket kun er med til at understrege, at Claus Thomsen ikke har haft overblik og kontrol over sagen. Flere andre klubber har undervejs valgt at indgå forlig med Spillerforeningen. Det vidner om manglende tiltro til direktør Thomsens strudsestrategi.

I kendelsen fra Voldgiftsretten fremgår det da også, at alle de røde lamper burde være blevet aktiveret hos både Divisionsforeningen og i klubberne, da Mads Øland på vegne af spillerne i en mail den 30. september 2009 rettede henvendelse om de manglende feriepengeudbetalinger. Følgende er et citat fra side 44 i kendelsen:

Uanset at kravet er løst formuleret og uden konkrete eksempler finder vi, at problemet er så klart i substansen, at klubberne uden anstrengelse ved en gennemgang af bare et par enkelte kontrakter kunne se, om der var et problem eller ej. Vi hæfter os også ved, at der allerede den 24. februar 2009 var et mæglingsmøde mellem de to parter om FC Fyns manglende pension og feriepenge.

I følge retten var problematikken således til at få øje på. Men Claus Thomsen og klubledere som Per Bjerregaard i Brøndby og Lynge Jakobsen i AaB fattede hverken konsekvenser eller rækkevidde. Det kommer de to klubber til at betale en høj pris for. I Brøndby kan det løbe op i efterbetalinger på op til 25 millioner kroner, og i AaB skønnes beløbet at blive et sted mellem 15 og 20 millioner. Claus Thomsen burde være den første mand med et bidrag.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen