Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Spanien i finalen efter flad fest

Den iberiske fiesta fusede ud i Donetsk

Semifinalen blev bye bye for Ronaldo, der ikke nåede at komme til fadet i straffesparkskonkurrencen. (Foto: AP)
Semifinalen blev bye bye for Ronaldo, der ikke nåede at komme til fadet i straffesparkskonkurrencen. (Foto: AP)

Spanien har stadig muligheden for at skrive historie ved at blive det første land, der vinder EM to gange i træk. Men uha, hvor holdt det hårdt, og særlig overbevisende var Spanien altså ikke i aften i det noget matte opgør i den nordøstlige ukrainske provins.

Semifinale et ved EM blev aldrig det store sus. Rent spillemæssigt blev det en flad omgang med overraskende mange fejlafleveringer, og chancer var der altså ikke mange af i løbet af de 120 minutters fuserfest. Først i sidste del af omkampen formåede Spanien for alvor at lægge tryk på , men rigtig giftigt blev det aldrig. Hvis jeg skal udlede noget af kampen, så er det, at finalemodstanderen på søndag ikke behøver at nære overdreven frygt for Spanien.

Først efter 65 minutter så vi for første gang de spanske storfavoritter etablere noget, der lignede et organiseret angrebsspil på Portugals banehalvdel. Fra det tidspunkt begyndte kræfterne at slippe op hos de bravt kæmpende portugisere, der havde gjort mange ting rigtige, men som aldrig for alvor fik truet det spanske mål. Dertil formåede hverken Nani eller Ronaldo for at træde i karakter på den sidste tredjedel af banen. Kun ved frispark blev Ronaldo en trussel, men det blev kun til lige ved og næsten. Og så var der lige den store mulighed i den ordinære kamps sidste minut. Den endte ude hos pølsemanden.

Portugal viste i flere perioder den ganske fodboldverden, at Spanien er til at tale med. Ved at presse højt på banen lykkedes det portugiserne at blokere for spaniernes opspil og deres evindelige afleveringer på tværs og bagud. Man kan sige, at spanierne fik lov til at smage deres egen medicin, og det bekom dem tydeligvis ikke vel. Især de bagerste hos Spanien havde svært ved at ramme en modspiller, når portugiserne gik langt frem og lagde pres på.

Ronaldo og Portugals taktik gav mindelser om den måde, hvorpå FC København tacklede Barcelona i Parken for et par år siden. Man kan altså ikke bare stille sig tilbage og bede en bøn, hvis man skal have noget ud af det mod Spanien eller de spanske topklubber. Der skal også investeres længere fremme på banen, og det formåede slidstærke Portugal, hvor jeg ofte kunne tælle seks mand i gang med at genpresse på den spanske banehalvdel.

Spaniens træner, Vicente del Bosque, har ofte en heldig hånd. Vinderen har jo altid ret. Men det var svært at forstå, at han havde valgt den lidt tunge og meget stationære Negredo fra Sevilla som forreste angriber i stedet for den meget mere bevægelige og fleksible Torres.

Negredo var slet ikke med i kampen, fordi der aldrig kom de indlæg, som han skulle lukrere på. Hvilket var portugisernes fortjeneste. At del Bosque så valgte at skifte Negredo ud med Fabregas, i stedet for Torres, i begyndelsen af anden halvleg var vel egentlig blot et tegn på, at den spanske træner ikke turde satse for alvor.

Respekten for portugiserne var til at få øje på. Men festligt blev det aldrig. Først i omkampen, hvor Pedro var kommet på banen, kom der lidt flugt og fart over det spanske angrebsspil. Dog ikke nok til at redde helhedsindtrykket. Det var lidt som at være til en fest med Svend Erik Kedeligs Kvartet.

1 af 2 Iker Casillas har en stor aktie i Spaniens avancement til finalen. (Foto: AP)
2 af 2 Semifinalen blev bye bye for Ronaldo, der ikke nåede at komme til fadet i straffesparkskonkurrencen. (Foto: AP)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen