Hvor mange flere skal dø på grund af fodbold-VM

Dagligt dør slavearbejdere under opførelsen af VM-anlæggene i Qatar - verdens fodboldledere lukker kynisk øjnene

Slavearbejdere fra hovedsageligt Indien og Nepal er fanget i Qatars byggeboom. Flere af dem kommer aldrig levende derfra. (Foto: Lars Poulsen)
Slavearbejdere fra hovedsageligt Indien og Nepal er fanget i Qatars byggeboom. Flere af dem kommer aldrig levende derfra. (Foto: Lars Poulsen)

Når verdens mest magtfulde fodboldledere forsamlet i Fifa i næste uge mødes i Zurich, vil de beslutte at flytte VM i Qatar i 2022 fra sommer til vinter. Tre år efter at Fifas eksekutivkomite højst overraskende tildelte ørkenstaten verdens største sportsbegivenhed, har lederne nu fundet ud af, at heden om sommeren i Qatar er for voldsom til at spille fodbold.

Det er godt set. Temperaturen når således op omkring både 40 og 50 grader. Jeg synes, det er dejligt, at Fifas præsident, Sepp Blatter, og hans nærmeste nu er begyndt at tænke på fodboldspillernes helbred. Til gengæld er det beskæmmende, at hverken Blatter eller andre af fodboldens ledere reagerer på, at hundredevis af slavearbejdere hvert år dør under opførelsen af VM-anlæggene.

Fifa bryster sig af, at VM i fodbold er verdens mest succesfulde sportsbegivenhed. Men er fodboldverdenen blevet så pengegrisk og kynisk, at man fuldstændig kan se bort fra de grusomme forhold, som et VM i Qatar i givet fald vil bygge på? Indtil videre er svaret desværre ja.

Jeg har i mere end et år undersøgt og fulgt udviklingen i Qatar, og i februar var jeg sammen med fotograf Lars Poulsen på en længere reportagerejse i det lille diktatur. Ærlig talt tager det ikke lang tid at finde ud af, at Qatar aldrig burde have haft VM. Det har menneskerettighedsorganisationer, internationale fagforeninger og en god håndfuld journalister for længst opdaget. Men jeg er ikke stødt på en eneste international fodboldleder, som mener, at Qatar er uegnet til at være vært for VM.

Det er ingen hemmelighed, at Qatar har brugt hundredevis af millioner på at skaffe sig VM, og mange af Fifas kritikere er overbevist om, at sheikerne købte sig til en del af stemmerne i Fifas eksekutivkomite. Men beviser er der endnu ingen af. Sepp Blatter har for nylig sagt, at politikere i Europa pressede deres medlemmer af Fifa til at stemme på Qatar af økonomiske grunde. Interessant er det da også, at ingen politikere i de europæiske lande i nævneværdig grad har været ude med en kritik af forholdene i Qatar.

Mere end en million importerede kontraktarbejdere, eller rettere slavearbejdere, bliver udnyttet på det groveste i Qatar. Styret vil importere yderligere en halv million fattige arbejdere fra Sri Lanka, Nepal, Indien og Pakistan til at bygge de mange arenaer. Mange af dem vender aldrig hjem igen. Da vi var i Qatar i februar, fik vi med kilders hjælp fat i en række lister over dødsfald blandt de mange arbejdere, som lever under umenneskelige forhold. De arbejder i den stegende hede fra tidlig morgen til sen aften. De bor i lejre, der minder om noget fra 2. verdenskrig. Ofte er otte mennesker stuvet sammen på 12 kvadratmeter i rum uden vinduer eller airkondition.

Flere af dem vi talte med i hovedstaden Doha var blevet lokket til landet med løfter om gode lønninger og fine arbejdsforhold. Men ved ankomsten blev deres pas taget fra dem, og de kan kun rejse ud af Qatar igen, hvis deres arbejdsgiver udsteder et udrejsevisum. Systemet hedder 'Kafala' og er taget fra sharialovgivningen. I virkeligheden er det moderne slaveri, for arbejderne er totalt i deres arbejdsgivers vold. De er gidsler, og nægter de at arbejde, ryger de i fængsel. Selv om gæstearbejderne udgør 99 procent af arbejdsstyrken i Qatar, må de ikke organisere sig i fagforeninger, ligesom de heller ikke på en række andre området har samme rettigheder, som de blot 225.000 der udgør Qatars egen befolkning.

Alt det er Sepp Blatter og Fifa godt klar over. Fifa har da også flere gange lovet, at organisationen vill gå i dialog med Qatars kongefamilie, Al-Thani, som styrer alt i landet. Men intet er sket. Nu bliver der igen rusket op i Fifas chefer. Forud for mødet i næste uge modtog Sepp Blatter i går et brev fra den internationale fagforeningsorganisation, ITUC. I brevet skriver ITUCs generalsekretær, Sharan Burrow:

Folk skal ikkebetale med deres liv for at VM i fodbold skal blive en sportslig og kommerciel succes. Et rekordstort antal på 32 nepalesere døde under arbejdet i heden i juli i år. Mange af dem var i 20'erne. Et tilsvarende antal arbejdere fra andre nationer mistede også livet i løbet af juli måned, og i gennemsnit dør der nu mere end en arbejder pr. dag året rundt.

Ligene hober sig op, og spørgsmålet er selvfølgelig, hvor længe fodboldverdenen kynisk vil lukke øjnene. ITUC beder i brevet Fifa om at lægge pres på myndighederne i Qatar, men det gjorde de også i 2011, hvor Fifas generalsekretær Jérome Valcke lovede, at VM vil blive afviklet i respekt for menneskerettighederne. Det har vist sig kun at være varm luft. I næste uge vil Fifa af hensyn til spillernes helbred flytte VM i Qatar fra sommer til vinter. I virkeligheden burde VM flyttes helt væk fra Qatar, for fodbold skal ikke spilles på bekostning af hundredevis af menneskeliv.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+