Kommentar: Viljestærke Esbjerg i europæisk triumf

Vestjyderne skal sensationelt også spille internationalt efter julepausen

Efter en rædselsfuld måned i Superligaen rejste en flok vestjyske mandfolk sig i aften og skabte Esbjergs største europæiske trumf nogensinde. Esbjerg er sensationelt videre fra Europa Leagues gruppespil, endda selv om der stadig resterer to spillerunder, og derfor er der også international fodbold på menuen på vestkysten, når vinterpausen er overstået.

Hvilket fodboldeventyr har Esbjerg ikke skabt i defte efterår, hvor på papiret meget større hold er blevet lagt ned på stribe, og hvor Esbjerg på flotteste vis har repræsenteret dansk fodbold. Heldigvis blev arbejdet gjort færdigt i aften, men det holdt altså hårdt og blev alt for nervepirrende, skal jeg hilse og sige. Og der var ellers hjælp fra det sydlige Europa.

I Belgien gjorde Salzburg nemlig alt, hvad de kunne for at rydde vejen for Esbjerg. Allerede ved pausen havde det østrigske klassemandskab bragt sig foran med to mål, og så var resten egentlig op til vestjyderne selv hjemme i Esbjerg. Bakket flot op af et entusiastisk publikum satte Esbjerg sig da også hurtigt på opgøret, men det tog sin tid, inden chancerne kom.

Begge hold havde foretaget et par taktiske træk op til opgøret. Hos Esbjerg var Hans-Henrik Andreasen placeret bag Bakenga som hængende angriber, men med en specialopgave som skygge for svenskernes strateg, Anders Svensson. Desværre blev Andreasen ret hurtigt mærket af en skade, hvilket i lange perioder hæmmede hans spil. Et mandfolk er han dog, for han holdt ud til et stykke ind i anden halvleg, selv om han tydeligvis havde mange smerter.

Svenskerne havde omvendt udset sig Esbjergs Dropo-Ampem som det svage punkt i vestjydernes opspil. Den fysisk stærke midterforsvarer har ikke sin force i opspillet, og derfor kom han til at smide for mange, lange bolde væk. I det hele taget gjorde Esbjerg selv gæsterne gode ved at miste for mange dumme bolde i opspillet. Det gav Elfsborg en række omstillinger, men heldigvis uden, at det kostede dyrt.

På forhånd var vi klar over, at hjemmeholdet har et godt våben i dødboldene. Både ved hjørnespark og indkast, fra især Jonas Knudsen, blev der gang på gang skabt farlige muligheder, og Bakenga burde have sikret en føring ved pausen. To hundrede procents chancer fik han inden pausen, men desværre viste Kevin Stuhr-Ellegaard begge gange stor klasse i det svenske mål.

Hans-Henrik Andreasen fik desværre ikke den hovedrolle, han var tiltænkt, men i stedet tog den helt unge Jeppe Andersen over. Fra den centrale midtbane dirigerende han længe slaget med stort overblik og fin teknik, og han var i høj grad en af årsagerne til, at Esbjerg bevarede kontrollen over kampen. Et par enkelte livsfarlige opspilsfejl til sidst i opgøret trak dog en smule ned på den unge mands præstation.

Angrebene rullede frem mod det svenske mål, og på begge kanter bød veloplagte folk sig til med både overlap og dybdeløb. Chancerne kom da også, men når selv Stuhr-Ellegaards arme ikke var lange nok, så stod stolpen i vejen for Esbjergs afslutninger. Man sad med fornemmelsen af, at det skulle blive en af de forbandede aftener, hvor intet ville lykkes, men heldigvis fortsatte de stribede med at sætte tryk på kedlerne.

Og målet var fremragende. Met et fantastisk antrit satte banens bedste, Peter Ankersen, den svenske veteran, Anders Svensson, af, og på det perfekte flade indlæg prikkede indskiftede Van Buren bolden i nettet. Hollænderen havde afløst Hans-Henrik Andreasen, og de friske kræfter bragte ny energi til hele holdet.

Der var chancer til både tre og fire mål, men det skulle åbenbart være spændende. Det blev det så. Lige til det sidste. Men nu er Esbjerg videre i det fine selskab. Det er et mesterstykke og en perfekt optakt til det kommende opgør i weekenden, hvor FC København kommer på besøg. Endda også med en europæisk triumf i bagagen. Dansk fodbold er nu ikke så ringe endda.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere