Spillerne kan afværge Qatarstrofen

Kommentar: Man kan da ikke spille fodbold oven på bunker af lig

Ekstra Bladet besøgte i februar disse syv nepalesiske migrantarbejdere i Qatar. De sov i et rum uden vinduer og aircondition. Deres ejendele hænger i poserne på væggen. (Foto: Lars Poulsen)
Ekstra Bladet besøgte i februar disse syv nepalesiske migrantarbejdere i Qatar. De sov i et rum uden vinduer og aircondition. Deres ejendele hænger i poserne på væggen. (Foto: Lars Poulsen)

Kan man spille fodbold oven på bunker af lig? Er det i orden at slaver eller arbejdere, der behandles som kvæg, bygger store, flotte VM-anlæg uden at vi andre tager anstød? Spørgsmålene er desværre yderst relevante efter endnu en rystende rapport om forholdene i Qatar. Her dør dagligt bygningsarbejdere under opførelsen af de anlæg, der skal bruges til VM-slutrunden i 2022

Ekstra Bladet var i Qatar i februar, hvor vi dokumenterede de rædselsfulde forhold, som migrantarbejderne, der nu udgør 80 procent af befolkningen, arbejder under. På samme tidspunkt offentliggjorde menneskerettighedsorganisationen, Human Right Watch, en rapport med en sønderlemmende kritik af forholdene i Qatar.

Senere fulgte den engelske avis, The Guardian, efter med afslørende film, tekst og billeder, og i går var det så Amnesty International, der smed en 150 sider rapport på bordet. Igen blev det dokumenteret, hvordan migrantarbejdere bliver behandlet som kvæg, at mange arbejder under slavelignende forhold, og at de stuves sammen i arbejdslejre, der på mange måder minder om koncentrationslejre.

Amnesty: VM i Qatar bygges under forfærdelige forhold

Straks rettes søgelyset mod Fifa, der tilbage i 2010 tildelte Qatar VM i 2022. Allerede dengang kunne Fifa ellers ved selvsyn konstatere, at forholdene i Qatar langt fra var af en standard, som vi kender i vores del af verden. Fagforeninger er forbudt, og migrantarbejderne er tilknyttet en sponsor, der inddrager deres pas, og som har hånd- og halsret over dem. Systemet hedder Kafala og er på alle måder middelalderligt. Det betyder, at migrantarbejderne ikke kan skifte job uden sponsorens tilladelse. De kan heller ikke sige deres job op, og de kan ikke rejse ud af landet, hvis de føler sig dårligt behandlet og gerne vil hjem til deres familie i Nepal, Indien eller hvor de nu kommer fra i området.

På alle måder er de bundet til deres sponsor, og selv om de ikke får løn til tiden, og tvinges til at arbejde 12 timer i træk, syv dage om ugen, og ofte i 45-50 graders varme, så har de ingen steder at gå hen med deres klage. De har ingen rettigheder.

Alt det vidste Fifa i 2010. For sådan har det været i Qatar, siden landet på grund af store gasforeskomster blev blandt de rigeste i verden. Det hedder sig da også, at Qatar købte sig til VM. Intet er bevist, men seks af de godt 20 Fifa-medlemmer, der besluttede, at Qatar skulle have VM, er siden blev smidt på porten på grund af korruption i andre sammenhænge. Emnet har ikke været dem fremmed.

Og egentlig er der ikke nogen åbenlyse grunde til, at netop Qatar skal have VM. Det er den første VM-vært, der aldrig selv har kvalificeret sig til en slutrunde. Landet har stort set ingen store stadioner, heller ikke nogen fodboldkultur og det er umuligt at spille fodbold om sommeren på grund af varmen. Det sidste har da også givet en masse ballade, og nu ender det efter al sandsynlighed med, at VM i 2022 bliver flyttet fra juli til november-december.

Da de første protester mod arbejdsforholdene i Qatar nåede frem til offentligheden, reagerede Fifa ved at bede arrangørerne om at skabe bedre forhold for migrantarbejderne. Den pegefinger er blevet løftet adskillige gange siden, men her tre år efter er forholdene stadigvæk lige grusomme.

I forbindelse med rapporten fra Amnesty blev DBU's formand, Allan Hansen, spurgt om ikke Danmark bør boykotte VM i Qatar. Det afviste han og henviste til, at politikerne også samarbejder med Qatar. Han har ret. Qatar har brugt milliarder af kroner på opkøb i Frankrig, Qatar overvejer i øjeblikket at købe en hel stribe nye jagerfly i England, og store danske virksomheder som Mærsk og FLSmith har gang i milliardforretninger i Qatar

DBU om Qatar-kritik: En dansk boykot er ikke løsningen

Så længe politikerne ikke indfører sanktioner mod Qatar, så gør fodboldens ledere det heller ikke. Men omvendt bør verden ikke kunne leve med de forhold, som er afsløret i ørkenstaten. I den mest rå form ser vi, hvordan de rigeste med glæde behandler de fattigste i denne verden. Fodboldspillere bliver også ramt. Den 33-årige franskmand, Zahir Belounis, har forsøgt at flygte fra Qatar i mere end et år. Han har ikke fået løn fra sin klub meget længe, hans pas er inddraget og sammen med sin kone og to små døtre føler han sig fanget. Han har truet med både sultestrejke og selvmord, og den franske regering har appelleret til Qatars Emir-familie. Uden at noget er sket.

Nu har Belounis taget sagen i egen hånd. Han har skrevet et åbent brev til to af fodboldverdenens største navne, Zinedine Zidane og Pep Guardiola, der begge fungerede som fodboldambassadører for Qatar dengang landet søgte om VM i 2022. Belounis har bedt dem om at gøres deres indflydelse gældende og om at fortælle sin historie til omverdenen.

Endnu har de ikke svaret, men når hverken politikere eller fodboldens ledere for alvor vil presse regimet i Qatar, så må trykket komme nedefra. Qatar skulle aldrig have haft VM. Det er det glade vanvid. Men den skade er sket, og derfor er der nu to muligheder: Enten en ny afstemning i Fifa eller også tvinges styret i Qatar til at indføre en lang række af de reformer, som både FN, internationale fagforeninger og menneskerettighedsorganisationer har præsenteret landet for. Da VM er det helt store prestigeprojekt i Qatar, må presset også komme fra verdens fodboldspillere. Den internationale spillerforening, Fifpro, er begyndt at røre på sig, og det ville være dejligt, hvis også Guardiola og Zidane lod deres røst høre. For man kan altså ikke spille fodbold på et stadion, hvor utallige migrantarbejdere er blevet dræbt under opførelsen.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+