Derfor er Island på vej til VM

Den lille vulkanø har gode muligheder for at nå slutrunden i Brasilien næste sommer

Mens Danmark og Norge forbereder sig til en lidt tam venskabskamp i Herning på fredag, er der anderledes kraft i blodet i Island. Her er Knattspyrnusamband Islands, øens nationale fodboldforbund, ved at rette de sidste græsstrå til, så alt er klart til den lille, men stolte nations hidtil største udfordring i fodboldmæssig forstand.

Stik mod alle odds er Island på vej til VM næste sommer i Rio og omegn. Sidste hurdle er to playoffkampe mod Kroatien. Den første finder sted på Laugardalsvöllur i Reykjavik på fredag, mens returopgøret på Balkan afvikles på tirsdag.

Allerede inden de to opgør har Island skrevet fodboldhistorie. Aldrig før har et hold fra sjette seedningslag spillet sig frem til playoffkampene: Det præsterede Island i en kvalifikationsgruppe med Schweiz, Slovenien, Norge, Albanien og Cypern. Kun Schweiz var et bedre hold, og her formåede islændingene endda at spille 4-4 i en voldsomt underholdende kamp på udebane.

Islands succes har overrasket en hel fodboldverden i en sådan grad, at alverdens tv-stationer er valfartet til Reykjavik for at dække opgøret på fredag. Indtil videre bliver kampen vist i 20 lande, og her er så fjerne og store nationer som Kina, Japan og Australien med på listen. Ingen dansk TV-station har endnu sikret sig rettighederne. Vi må vist nøjes med Danmark-Norge.

Det er selvfølgelig Islands rolle som lilleputnation, som er årsag til den store interesse. Når alle er talt med, rummer øen 320.000 indbyggere, hvoraf de 20.000 er aktive fodboldspillere. Langt se fleste må som resten af verden se kampen på tv. Laugardalsvöllur har blot plads til 9.800 tilskuere, og billetterne blev revet væk på et splitsekund.

I virkeligheden burde den islandske succes ikke komme som den helt vilde overraskelse. Snarere skal den ses som resultatet af en 10-årsplan, der forvandlede fodbold på Island fra blot at være et spil, som kun kunne dyrkes i de fire forårs- og sommermåneder til at blive en helårsbeskæftigelse. Dengang havde Island alt for få baner, og de var alle udendørs. Det barske klima på øen er ikke fremmende for udendørs bold i ret mange af årets måneder.

I stedet satsede fodboldforbundet på overdækkede kunstgræsbaner. De blev opført over hele landet, så der kunne spilles fodbold både dag og nat gennem hele året. Samtidig blev der indført en elitetræneruddannelse, som sikrede, at alle fra første dag i klubben kom under vingerne på en diplomuddannet og moderne træner.

Man kan roligt sige, at satsningen har båret frugt. Vi så allerede de første resultater ved EM-slutrunden for U21 i Danmark i 2011. Her havde Island kvalificeret sig efter sejre over mægtige Tyskland og Tjekkiet. I gruppespillet ved slutrunden slog Island ganske overbevisende Danmark 3-1.

Hele syv spillere fra U21-landsholdet i 2011 er med i truppen mod Kroatien på fredag. Det sidste stykke vej mod toppen er foretaget under kyndig vejledning af holdets svenske landstræner, Lars Lagerbäck. Han har finpudset det islandske landshold, så det i dag spiller meget direkte og teknisk flot angrebsfodbold.

Og det er absolut et seværdigt hold, som tæller spillere fra en række større klubber i Europa. I startopstillingen er det faktisk kun målmanden, Hannes Thor Halldorsson, der til dagligt udfolder sig på vulkanøen. De øvrige gør sig i klubber som Cardiff City, AZ Alkmaar, Sampdoria, Tottenham, Club Brugge og Ajax Amsterdam. Og så skal jeg selvfølgelig ikke glemme FCK'erne Ragnar Sigursson og Rurik Gislason samt OB's Ari Skulason. De fik alle spilletid i den afgørende kvalifikationskamp mod Norge. Hallgrimur Jonasson fra Sønderjyske er også i truppen mod Kroatien.

I øvrigt ser vejret ud til at arte sig nogenlunde på fredag. Normalt er der frost på denne årstid i Island, men meteorologerne lover fem-seks grader og regn. Islændingene har ellers forberedt sig med både tæpper og varmelegemer over græstæppet. Skulle frosten alligevel indfinde sig, har arrangørerne også kemikalier i baghånden, som i givet fald kan drysses hen over græsset, så frosten ikke bider sig fast. Intet må stå i vejen for at Island fuldbyrder sensationen.

1 af 2 FC Københavns Gislason er blot en af fire Superligaspillere i Islands trup mod Kroatien.
2 af 2 
0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere