Kommentar: Morten Olsen færdig som landstræner

Ekstra Bladets sportskommentator føler sig overbevist om, at Morten Olsen har stået i spidsen for de røde-hvide for sidste gang

Landstræner Morten Olsen. (Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto)
Landstræner Morten Olsen. (Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto)

Morten Olsens dage som dansk landstræner synes talte. Anderledes kan jeg ikke konkludere, efter at jeg de seneste par dage har haft en række samtaler med DBU’s generalsekretær, Jim Stjerne Hansen – og med Morten Olsen selv.

Som mange vil vide, udløber Morten Olsens nuværende kontrakt med DBU til sommer, når VM i Brasilien har fundet en vinder. Tidligere på året lå det i kortene, at hverken DBU eller den 64-årige Morten Olsen denne gang ville gå efter en forlængelse af kontrakten. Det er ellers sket flere gange tidligere i de nu mere end 13 år, som Olsen har siddet på posten.

Men i kølvandet på den kiksede VM-kvalifikation fik piben overraskende en anden lyd. Morten Olsen signalerede, at han måske alligevel gerne ville forlænge, og Jim Stjerne kvitterede ved at sige, at Morten Olsen var et naturligt førstevalg. Det var det tætteste, vi kunne komme på en åben invitation. Spillerne bakkede også op om Morten Olsen, når de udtalte sig offentligt.

Landsholdsåret sluttede med venskabskampen mod Norge i Herning, og efterfølgende meddelte Jim Stjerne, at han i løbet af november ville tage en samtale med Morten Olsen, og han lod flere medier forstå, at Morten Olsen var den eneste, han ville tale med.

Se også: Se Olsen: Her er Rommedahls afløserSe også: AGF skal slanke truppen

Nu har de to haft deres møde. Ansigt til ansigt. Hvor det fandt sted, vil Jim Stjerne ikke oplyse. Desuden mødtes de endnu en gang på Hotel Hesselet i Nyborg 23. november, hvor Morten Olsen advarede DBU’s ledere og bestyrelse om de planlagte besparelser på talentarbejdet.

I budgettet for næste år opererer DBU med et mindre underskud, og derfor er der sat en spareplan i værk. Talentarbejdet rammes med 7-8 millioner, og blandt andet er Morten Olsens årlige vintertur med ligalandsholdet blevet aflyst.

Flere emner i spil
Oprindeligt var det DBU’s plan, at landstrænerspørgsmålet skulle være afklaret i god tid inden 20. december, når Jim Stjerne har sidste arbejdsdag som generalsekretær. Sådan kommer det næppe til at gå.

– Jeg har i øjeblikket sonderinger og samtaler med en række emner til landstrænerposten. Flere er i spil. Derfor har jeg aftalt med DBU, at jeg gør det her arbejde færdigt, også selv om det skulle strække sig ind i det nye år, siger Jim Stjerne.

DBU råder da heller ikke over andre medarbejdere med tilsvarende indsigt i danske og internationale trænerkredse. Jim Stjerne er anerkendt som en kapacitet med stor fodboldviden. Det kan man ikke sige om hans afløser i DBU, 47-årige Claus Bretton-Meyer, der tiltræder i det nye år i en tilrettet funktion som direktør. Bretton-Meyer har tjent sine sporer i Medie og it-branchen, og han erkender blankt, at han ikke har nogen fodboldforstand. Han har dyrket løb og tennis.

Se også: Landstræner-afklaring måske først til foråret

Så vi skal nok være tilfredse med, at Jim Stjerne har sagt ja til at gøre arbejdet færdigt. Flere trænere har tilbudt sig selv, men Jim Stjerne vil ikke oplyse, hvor mange han taler med eller hvilke nationaliteter det drejer sig om. Det mener han er privat. Han vil heller ikke oplyse, om Morten Olsen er helt ude af billedet.

I går fangede jeg Morten Olsen på en telefonforbindelse, og jeg spurgte, om han kunne hjælpe med en afklaring.

– Du ser jo helst, at jeg stopper. Det har du skrevet.

Måske et par sæsoner i Holland eller Belgien
– Ja, men hvordan forholder du dig selv til spørgsmålet?

– Det har jeg ingen kommentar til. Der kommer senere en fælles udmelding fra DBU og jeg selv, sagde landstræneren, der lød til at være i ganske fint humør.

Eller måske rettere afklaret. Morten Olsen har selv fortalt, at han allerede har fået en række henvendelser fra europæiske klubber. Man gætter næppe forkert, hvis buddet er, at han kunne tænke sig at slutte en lang, flot og ganske dramatisk trænerkarriere med et par år i en hollandsk eller belgisk klub i tilpas køreafstand fra hjemmet i Belgien.

Som Morten Olsen siger, så er det korrekt, at jeg mener, at han bør stoppe. Det burde han have gjort efter EM sidste sommer, hvor Danmark slap hæderligt fra opgaven i en meget svær gruppe. Det havde været en fin sortie. Allerede dengang oplevede jeg en form for metaltræthed i truppen, og det slog for alvor igennem i en række af VM-kvalifikationskampene, hvor mange spillere optrådte uden den nødvendige glød og engagement.

Både som spiller og træner har Morten Olsen leveret en enestående indsats for dansk fodbold. Men alt har sin tid, og efter 13 år på posten er det ingen skam at give stafetten videre til nye kræfter.

0 kommentarer
Vis kommentarer