Aldrig mere et OL som Putins

De dyreste lege nogensinde er forbi - på trods af en flot afslutning blev det aldrig en folkefest

SOCHI (Ekstra Bladet) Præcis som åbningsceremonien blev også afslutningen på det olympiske stadion i Sochi et flot show. Den slags kan russerne, og denne gang var det gennemgående tema himlen og havet samt et gensyn og et genhør med nogle af de største russiske kunstnere. Vi fik hilst på både Chagall, Kandinsky, Tolstoy og Solsjenitsyn. Bare for at nævne nogle få.

Arrangørerne havde også så meget selvironi, at de kunne lave sjov med den lille fejl, der opstod da legene begyndte. Her kiksede det med at få den femte olympiske ring pustet op. I dag valgte man så at udføre øvelsen med levende mennesker, og her lykkedes det selvfølgelig. Til sidst.

Sig så ikke at russerne mangler humor. Men ellers har der ikke været meget at grine af i Sochi, hvor vi har været med til at skrive olympisk historie. Aldrig nogensinde før er der brugt så mange penge på legene. Hele 250 milliarder kroner har den russiske præsident, Vladimir Putin, brugt på at bygge Sochi op fra blot at være en russisk badeby ved Sortehavet til også at være en olympisk vintersportsby med alt, hvad det kræver af skianlæg, haller og arenaer.

Oveni kommer så infrastruktur som hoteller, busser, jernbane og motorveje. Alt sammen er bygget på syv år, og det meste var næsten færdigt, da legene begyndte for to uger siden

Med den udgift in mente må det vække glæde hos Putin, at russerne vandt medaljekapløbet. Så fik han da noget for sine mange milliarder. Et skår i glæden har dog været, at landets ishockeylandshold floppede fælt mod Finland og røg ud allerede i kvartfinalen.

Folkeligt blev OL aldrig. Vi, atleter, ledere og presse har nærmest været spærret inde i den olympiske by de sidste par uger. Afsondret fra omverdenen og fra lokalbefolkningen, hvoraf mange inden legene blev tvangsflyttet fra deres hjem for at give plads til de volumiøse sportsarenaer.

Sikkerhedsopbuddet har været enormt. Forhåbentligt kommer vi aldrig til at opleve det igen ved et sportsarrangement. Snigskytter og antiluftskyts i bjergene og politi og soldater på hvert eneste gadehjørne. Evige kontroller og kropsvisiteringer dagen lang. Det har ikke meget med sport at gøre, og derfor er det også tragikomisk, når IOC hævder, at de ikke blander sport og politik.

At placere vinter-OL i Sochi, som har subtropisk klima og som ligger midt i et terrortruet område, er i den grad en politisk beslutning. Det er ikke en afgørelse truffet af sportslige hensyn, for så havde man i sin tid valgt Salzburg, der havde alle de anlæg, som Putin først skulle bygge i Sochi. Østrig har faktisk også et velfungerende demokrati og landet respekterer i den grad både naturen og menneskerettighederne. Noget der savnes i Rusland.

De næste vinterlege om fire år skal holdes i Pyeongchang i Sydkorea. Om et år skal IOC beslutte, hvilken by der skal være vært i 2022. Blandt ansøgerne er Oslo, Beijing, Lviv i Ukraine, Almaty i Kasakhstan og polske Krakow. Her har IOC altså igen mulighed for at gå galt i byen. Og man kan godt frygte, det sker, efter at have hørt IOC's præsident, Thomas Bach, meget kælent takke Putin fra talerstolen på det olympiske stadion. Det gjorde han vist helt uden at skamme sig. Men Putin er også en gavmild ven.

Hvis vi efter Sochi skal have legene ned i normalt niveau og tilbage til folket, og hvis vi ikke alle skal rende rundt med bevæbnede vagter, så skal legene selvfølgelig til Oslo. Nordmændene elsker vintersport. Nordmændene har tradition for vintersport, og de forstår at afvikle store mesterskaber i en afslappet atmosfære. Det så vi ved OL i Lillehammer for 20 år siden, og vi så det i Oslo i 2011, da byen var vært for VM i nordisk skiløb. Det var både folkeligt og fornøjeligt. Præcis som det skal være, når unge mennesker mødes i ædel kappetrid. Ja til curling og skiskydning. Nej til snigskytter og antiluftskyts.

Seneste nyt

Det er ikke B.T. og Ekstra Bladet, der er de beskidte

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.