FIFA plages af korruption og død

Nye voldsomme afsløringer presser Sepp Blatter, der også må forholde sig til en ny rapport om slaveforholdene i VM-landet Qatar

Sepp Blatter og Bin Hamman er blandt hovedpersonerne i verdens største fodboldskandale. Foto: AP
Sepp Blatter og Bin Hamman er blandt hovedpersonerne i verdens største fodboldskandale. Foto: AP

Stadigvæk driver FIFAs præsident, 77-årige Sepp Blatter, verdensfodbolden som sin egen private virksomhed. Men også han vil blive indhentet af fortidens synder. En forsmag får han torsdag og fredag i denne uge, når FIFAs magtfulde eksekutivkomite samles i hovedkvarteret i Zürich. Skidtet hober sig op, og når de 24 medlemmer og Sepp Blatter kigger ud af vinduerne, vil de se, at verdenshistoriens største fodboldskandale kommer rullende imod dem.

Jeg tænker selvfølgelig på VM i Qatar i 2022. En skandale der dagligt vokser i omfang, og hvor ingredienserne er massedød blandt de slavearbejdere, der skal opføre VM-anlæggene, samt de massive beskyldninger om korruption, som har forfulgt Blatter og værterne i Qatar siden FIFAs eksekutivkomite i december 2010 valgte at placere VM i den lille ørkenstat.

Ny bestikkelses-skandale i FIFA

Men vi har manglet den rygende pistol. Det endelige bevis på at sheikerne i Qatar købte sig til en begivenhed, som de aldrig burde have haft. I dag kom vi måske tættere på et bevis. I hvert fald kunne den engelske avis, The Telegraph, afsløre, at FIFAs tidligere vicepræsident, Jack Warner, og hans sønner kort tid efter afstemningen i 2010 fik overført mere end 10 millioner kroner fra et firma i Qatar. Et firma kontrolleret af Mohammad Bin Hamman, som var tæt tilknyttet Qatars VM-arrangører.

Sepp Blatter er har i mere end 30 år siddet ved siden af alle de mennesker i FIFA, som er blevet knaldet for korruption. Jack Warner fra Trinidad var således i 14 år Blatters vicepræsident i FIFA, indtil han måtte træde tilbage i 2011 på grund af en række korruptionssager i det caribiske fodboldforbund.

VM-afstemningen i 2010 er på mange måder blevet historisk. Det var første og formentlig også sidste gang, at der ved samme lejlighed blev truffet afgørelse om hele to VM-slutrunder. Rusland fik VM i 2018, mens Qatar altså fik VM i 2022. Det var foran næsen på Australien, USA og Japan. Oprindeligt skulle alle eksekutivkomiteens 24 medlemmer have deltaget i de to afstemninger. Men allerede inden det gik løs, var to medlemmer blevet hældt ud. De blev afsløret af engelsk presse, da de forsøgte at sælge deres stemmer til højeste bud blandt de ansøgende nationer.

Presset vokser på platuglen Blatter

Af de 22 der deltog i afstemningen er de ni senere blevet smidt ud på grund af korruption. Det gælder blandt andre Jack Warner og Chuck Blazer fra USA. Warner og Blazer har haft et tæt samarbejde i mange år i den caribisk-amerikanske fodboldverden, og de efterforskes nu flittigt af FBI og af det amerikanske skattevæsen.

FBI menes at have sikret sig et samarbejdsvilligt vidne i form af Daryan Warner, søn af Jack Warner. Sønnen har tilsyneladende fungeret som farens pengemand i et dubiøst samarbejde med Chuck Blazer. Daryan Warner er i følge The Telegraph i dag også med i den kreds, som har modtaget penge fra Bin Hamman i Qatar.

Når Sepp Blatter på torsdag byder eksekutivkomiteen velkommen i Zürich er det med The Telegraphs afsløring af Jack Warner i frisk erindring. Måske vil Blatter ved samme lejlighed blive mindet om den perlerække af tidligere FIFA-spidser, som han længe forsøgte at forsvare, men som til sidst måtte sendes bort på grund af pressens mange afsløringer.

Det gælder Blatters forgænger som præsident, brasilianeren Joao Havelange, dennes svigersøn og tidligere medlem af eksekutivkomiteen, Ricardo Teixeria, samt formanden for det sydamerikanske fodboldforbund og medlem af eksekutivkomiteen, Nicolas Leoz. Og selvfølgelig skal jeg ikke glemme de førnævnte Jack Warner og Chuck Blazer. Eller for den sags skyld Bin Hamman som Blatter selv smed ud af eksekutivkomiteen i 2011, da Bin Hamman forsøgte at stille op mod Blatter ved præsidentvalget.

Listen er meget længere, men fælles for alle sagerne er, at de bortset fra Bin Hamman-sagen, aldrig er blevet opklaret med Blatters gode vilje. Heller ikke de mange anklager om korruption i kølvandet på afstemningene i 2010 har Blatter været interesseret i at undersøge til bunds. Men presset udefra har dog medført, at FIFAs egen efterforsker, den tidligere statsanklager i New York, Michael Garcia, er i gang med bore sig ned i materien. Garcias rapport ventes at blive færdig ved årsskiftet.

Men der er andet end korruption på bordet, når FIFA-folkene mødes i Zürich. Der er også lig. Qatar er en slavestat, hvor migrantarbejderne dagligt dør under byggeriet af de mange VM-anlæg. Det der foregår i Qatar er ganske enkelt umenneskeligt, afskyeligt og middelalderagtigt. Men FIFA-folkene lavede intet forarbejde inden afstemningen i 2010. De var forblændet af sheikernes mange milliarder og af deres vilde planer.

Spillerne kan afværge Qatarstrofen

Nu har de mange rapporter om forholdene i Qatar fået flere FIFA-medlemmer til at stille spørgsmålstegn ved, om man overhovedet kan spille VM-fodbold i landet. Og når eksekutivkomiteten mødes på tordag, får de præsenteret en helt frisk rapport på 31 sider om de eksteme forhold i ørkenstaten. Rapporten er lavet af den internationale fagbevægelse, ITUC, som i flere omgange har været i Qatar for at grave fakta frem.

For tiden er der mere end 1,4 millioner migrantarbejdere i Qatar. Mere end 1200 er døde siden afstemningen i 2010, og fortsætter det på den måde, vil 4000 være døde inden den første kamp fløjtes i gang i 2022. Tallene er absurde, og det er komplet uforståeligt at FIFA ikke for længst har frataget Qatar VM-slutrunden og i stedet gennemført en ny afstemning. Qatars ledere har ingen respekt for menneskeliv og sheikerne er på ingen måde værdige til at huse verdens største fodboldbegivenhed.

Den konklusion burde FIFAs eksekutivkomite også nå frem til inden weekenden, men det er jo Baltter, der sidder for bordenden, og han har brug for de arabiske stemmer, når han næste år stiller op til en ny periode som FIFAs præsident. Derfor bliver Qatars VM-skæbne først afgjort efter præsidentvalget.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind