Vi blev smadret af fysiske franskmænd

Wilbek og kompagni blev udstillet i finalen og blev ydmyget med hele 41-32

På forhånd var tanken jo, at med 14.000 tilskuere i ryggen kunne det ikke gå galt på hjemmebane i en EM-finale. Men det blev pinligt allerede fra kampens indledning. Vi kunne ikke dække op, og vores målmænd kunne ikke tage med hænder. I den anden finale på to år blev vi udstillet rent fysisk. Og vi skal også være så ærlige at sige, at vi tabte til et klart bedre hold.

Grimme minder gik gennem hovedet efterhånden, som kampen skred frem. Blamagen fra sidste års VM-finale mod Spanien i Barcelona dukkede frem fra et ellers godt skjult sted i hjernen. Undskyld mit franske, men hvordan fanden kan Landin pludselig stå så elendigt, som han gjorde mod Frankrig? Overtænding måske. Anden forklaring kan jeg ikke komme på. Men når målmændene ikke tager noget, så vinder vi heller ikke. Jannick Green kunne desværre heller præstere, da lokummet brændte.

Merde! Gigantisk dansk EM-kollaps

Men målmændene fik altså heller ikke megen hælp fra et forsvar, som blev viftet til alle sider, blot franskmændene lavede et simpelt bagkryds. Mikkel Hansen var en af de få, der kunne være sin indsats bekendt. I angrebet vel at forstå. I forsvaret var han en ren katastrofe. Frankrigs nye stjerneskud af en venstrehånd, højrebacken Valentin Porte, kørte rundt med den stakkels Mikkel Hansen, som sejlede rundt som en fuld sømand..

Selvfølgelig var det ud fra et dansk synspunkt en flad afslutning på 14 fantastiske håndboldage i vores lille kaste-gribe land. Men det var ikke franskmændenes skyld. Med Karabatic som den store styrmand spillede de i perioder drømmehåndbold. Når vi endelig fik kastet grus i deres maskineri, valgte de altid den enkle løsning: Skud på mål. Og det kunne vi ikke stille noget op over for.

Fysisk var vi klart overmatchet gennem hele opgøret, og selv om vi forsøgte alle tænkelige og utænkelige opstillinger, så kunne vi ikke finde et effetivt modtræk. Derfor blev det også en forfærdelig kedelig afslutning på en lang trænerkarriere for manden på den danske bænk.

Wilbek efter tæsk: De lavede ingen fejl

Og netop Ulrik Wilbek er et kapitel for sig selv. Og selv om vi blev ydmyget i endnu en finale, så har han i 20 år om nogen tegnet dansk håndbold. Først reddede han kvindernes landshold fra at blive lukket. Han skiftede fruentimmere og lidt tunge madammer ud med en lang række talenter anført af Anja Andersen, og så blev det til guld, guld og atter guld. I 2005 overtog han herrelandsholdet, og her er det også blevet til både guld, sølv og bronze. Og sølv igen i Herning

I ordets bedste betydning er Wilbek uforudsigelig. Han stiiller ikke altid op med den startsyver, som vi andre forventer. Det så vi også i finalen mod Frankrig, hvor han kastede talentet Mads Mensah ind fra start i stedet for rutinerede Thomas Mogensen. Denne gang faldt det så ikke heldigt ud, Landstræneren skifter også mere ud, end mange andre ville gøre. Selv en stjerne som Mikkel Hansen må ud på bænken, hvis spillet ikke kører.

Ind i mellem har de mange udskiftninger virket som en form for terror. En eller to fejl og så er det ud. Men en vinder har altid ret, og Wilbek har vundet langt mere end de fleste. Ingen skal være tvivl om, at Ulrik Wilbek altid forsøger at tvinge det bedste ud af sine spillere. Han får hektisk røde kinder, hvis niveauet daler. Derfor bliver spillerne holdt til ilden. Og når regnebrædtet gøres op, så kan ingen komme uden om, at Wilbek de fleste gange har haft fat i den lange ende. Desværre gik den ikke i dag.

Han er verdens bedste håndboldspiller

Konkurrencementaliteten har Ulrik Wilbek haft med hjemmefra. Begge forældre har været voldsomt aktive i idrættens verden, og mon ikke det var en stolt mor, 85-årige Birgitte Wilbek, der i aften i Boxens kogende varme trods alt tænkte ved sig selv: Knægten har nu gjort det meget godt.

Nok stopper Ulrik Wilbek nu som landstræner og tiltræder for alvor jobbet som sportschef i Dansk Håndbold Forbund, DHF. Men dermed holder vi jo ikke med at kunne spille håndbold. Der er for så vidt ingen fra truppen i Herning, der har grund til at gå på pension. Alle er på kontrakt nogle år endnu i deres respektive klubber. Og der er noget at revanchere efter den røvfuld, som vi indkasserede i dag.

Og vi har altså meget talent på vej fra ungdomslandsholdene. Jeg kan ikke se nogen grund til, at vi ikke i mange år fortsat kan være en del af top fire. Med meget mere metal i sigte. Og Wilbek vil jo aldrig være længere væk end i kulissen. Der vil han få hektisk røde kinder, hvis det ikke spiller, som han forventer. Og så vil kan garanteret komme med et godt råd. For man smider jo aldrig guld på gaden.

[

Danmark-Frankrig 32-41 (16-23)

Danmark: Mikkel Hansen 9, Hans Lindberg 6, Henrik Møllgaard 4, Jesper Nøddesbo 3, Thomas Mogensen 2, Mads Christiansen 2, Bo Spellerberg 2, Mads Mensah Larsen 1, Anders Eggert 1, Rene Toft Hansen 1, Kasper Søndergaard 1

Frankrig: Michael Guigou 10 (3), Valentin Portes 9, Luc Abalo 7, Daniel Narcisse 6, Nikola Karabatic 5, Alix Kevynn Nyokas 2, Cedric Sorhaindo 2

Udvisninger: Danmark 3, Frankrig 3

Tilskuere: 14.000

]
[

De franske håndboldherrer vandt søndag EM-guld, da det blev til en sikker sejr på 41-32 over Danmark i Herning. Dermed detroniserede Frankrig danskerne, der vandt EM for to år siden.

Frankrig er dog ikke den mest vindende nation i EM-sammenhæng, siden turneringen i 1994 blev afviklet for første gang, for Sverige har vundet titlen fire gange.

Her er et overblik over EM-guldvinderne:
2014: Frankrig
2012: Danmark
2010: Frankrig
2008: Danmark
2006: Frankrig
2004: Tyskland
2002: Sverige
2000: Sverige
1998: Sverige
1996: Rusland
1994: Sverige

]