I Olomouc ligger nøglen til Rio

Tjekkiet betragter os ikke som en attraktiv modstander - det skal de straffes for

Så er nu at Cornelius skal vise os målvejen til VM i Brasilien. (Foto: AP)
Så er nu at Cornelius skal vise os målvejen til VM i Brasilien. (Foto: AP)

OLOMOUC (Ekstra Bladet): Vi er i den pudsige situation, at samtidig med at Tjekkiet ikke betragter os som en særlig attraktiv modstander, så er de faktisk vores hårdeste konkurrent i kampen om at komme med til VM i Brasilien næste sommer. Sådan må det være, når vi betragter stillingen i Danmarks gruppe B, hvor Italien efter fire kampe har lagt sig i spidsen med 10 point. I alt skal skal der spilles10 runder, og de italienske EM-sølvvindere lader sig næppe indhente.

Derfor må Morten Olsen og hans hold sigte efter den andenplads i gruppen, der udløser to playoffkampe mod en af kvalifikationsspillets øvrige to'ere. Den krig begynder i aften på det lille Andruv Stadion i Olomouc i det østlige Tjekkiet.

Olomouc er en mindre, søvnig by med blot 100.000 indbyggere. Stadion er heller ikke noget at prale af. Bare 12.566 tilskuere kan der klemmes ind, og det er slet ikke, hvad det danske landshold er vant til at optræde for i store internationale kampe. Men tjekkerne har det synspunkt, at når modstanderen ikke er et attraktivt land, så gider folk ikke gå til bold i hovedstaden Prag. Derfor flyttes kampene til en lille arena i provinsen, hvor der trods alt er håb om, at tribunerne kan fyldes op.

I aften er det syvende gang siden 1998, at Tjekkiet spiller landskamp på Andruv Stadion. Fem sejre og et nederlag, til Lithauen, hedder statistikken, og efter i aften skal den gerne ændres til to nederlag. For en sejr over tjekkerne kan være nøglen til Rio.

Bulgarien hænger ganske vist på i toppen af gruppen med seks point efter fire kampe, men i det lange løb står bulgarerne ikke distancen. Tjekkiet er et bedre hold, som indtil videre kun har sat fire point til i tre kampe. Danmark har desværre smidt syv point, ligeledes efter tre kampe, og derfor siger det sig selv, at et nederlag i aften vil være noget nær katastrofalt.

Men sådan behøver det heller ikke at gå. Jeg mødte hele den danske trup i formiddags, da jeg var ude at løbe en tur i den store park, der går på tværs af hele den indre bykerne. Spillerne var ude at spadsere efter morgenmaden, og det var en flok alvorligt udseende unge mænd, der tog turen i det vindstille gråvejr anført af angrebstræner Ebbe Sand, som altid går forrest. De ved godt, hvad der står på spil.

På vejen fik de også lejlighed til at hilse på nogle af de 700 danskere, som har købt billet til opgøret. Imponerende med tanke på de mange skuffelser, som holdet har givet fansene siden EM.

Det kan der ændres på i aften, og jeg anser det danske hold for at være en smule bedre end Tjekkiet. I det første opgør i Parken var det kun mirakelredninger fra Petr Cech, der gjorde, at vi ikke fik fuldt udbytte af anstrengelserne. Så heldig eller dygtig kan Cech ikke være to gange i træk, så nu er det op til Cornelius og kompagni at få bolden ind bag den hjelmklædte kæmpe.

Og vi skal nok komme til chancer. I Parken kom vi endda til rigtig mange afslutninger, selv om der egentlig ikke var nye variationer i det danske opspil. Tjekkerne kunne bare ikke stå i mod det danske pres.

Ved EM-slutrunden havde Morten Olsen en ønskeopstilling. Ni fra den formation starter inde mod Tjekkiet. Kun Nicolai Stokholm og Andreas Cornelius er nye i forhold til EM-holdet. Det garanterer i hvert fald, at spillerne på det danske landshold både kender hinanden og konceptet.

Jeg synes, Morten Olsen gambler ved at starte med en rusten Stephan Andersen i målet og med en aldersramt Dennis Rommedahl på højrekanten. Jeg havde gerne set dem skiftet ud med Kasper Schmeichel og vores nye stjerneskud, Nicolai Jørgensen.

Morten Olsen har valgt at satse på det sikre og indstuderede. Problemet er blot, at Rommedahl ikke har leveret varen siden kampene, der sikrede os kvalifikationen til EM. I fodboldmæssig forstand er det meget længe siden. Omvendt har Nicolai Jørgensen i kamp efter kamp for FC København vist, at han er manden, der alene kan afgøre tingene. Sådan en type har vi ikke mange af i dansk fodbold, og jeg har derfor svært ved at forstå, at vi i et så afgørende opgør som i aften har råd til at have Nicolai Jørgensen siddende på bænken.

Der bliver han forhåbenligt heller ikke siddende. For vi skal helst fra Olomouc med en sejr. Uafgjort kan lige slæbe an, mens et nederlag vil lamme os.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere