Magtens mænd: De styrer fodboldverdenen

Hvem styrer egentlig verdens fodboldmaskine. Ekstra Bladets Jan Jensen lister sin top 10 over sportens mest magtfulde mænd

Platini og Blatter er højt på strå i fodbold-verdenen (Foto: AP)
Platini og Blatter er højt på strå i fodbold-verdenen (Foto: AP)

Vi nærmer os foråret og dermed den tid hvor alt det sjove i fodboldverdenen kulminerer.

Mestrene skal findes i de nationale ligaer, vi er allerede nået til kvartfinalerne i Champions League, og i de kommende uger bliver der spillet afgørende landskampe i forsøget på at komme med til VM i Brasilien næste år.

Men hvem styrer egentlig denne evigt kørende fodboldmaskine, som samlet udgør en af de største økonomier i verden? Her følger mit bud på en top 10:

Sepp Blatter
I 15 år har den lille halvskaldede schweizer stået i spidsen for FIFA og dermed fodbolden på verdensplan. Ja, han er beskyldt for korruption. Ja, han har været så heldig, at hans modstandere på den ene eller den anden måde er blevet fældet, når de ville stille op mod ham til præsidentvalget. Ja, han har gnubbet skuldre og trykket hånd med nogle af verdens største slyngler og krigsforbrydere. Ja, han twitter gerne i et væk om sine egne fortræffeligheder, og ja, han er totalt tonedøv over for kritik.

Men det er stadig ham, der arrangerer verdens største og økonomisk mest indbringende sportsbegivenhed, VM i fodbold. Vi skal leve med den 76-årige fuldblodspamper i to år endnu, inden han endelig går af i 2015. Det betyder, at han når at få lejlighed til at føre sig frem ved VM i Brasilien næste år.

Richard Scudamore
Hvem fanden er han, er der sikkert en læser eller to, der spørger. Den 52-årige inkarnerede Bristol City-fan er administrerende direktør for Premier League. En stilling, han har bestridt siden 1999. I den periode er Premier League vokset til at være verdens rigeste og mest populære nationale liga, fyldt med udenlandske stjerner og oversøiske ejere. Scudamore har lavet årlige tv- og sponsoraftaler for 30 milliarder kroner, men så kan Premier League også ses i mere end 650 millioner hjem fordelt på 212 lande.

De seneste fem år har England også toppet UEFA’s koefficientliste, men det bliver der nok ændret på efter de engelske klubbers pauvre indsats i årets Champions League. For sin indsats hæver Richard Scudamore en årsløn på syv millioner kroner, så de fem børn, han har med hustruen, Catherine, behøver ikke at gå sultne i seng.

Michel Platini
Engang var den elegante franskmand verdens bedste fodboldspiller. Nu er han måske på vej til at blive den mægtigste. Foreløbig bestrider han jobbet som præsident for UEFA, og her har han ikke været bange for at sætte en dagsorden. Han er manden bag programmet om økonomisk fairplay, som kort fortalt handler om, at klubberne skal have balance mellem indtægter og udgifter, og at de ikke må have uforholdsmæssig stor gæld og ubetalte regninger.

Det har blandt andet haft den konsekvens, at Malaga er udelukket fra de europæiske turneringer i de kommende år. Platini har gjort Champions League til en pengemaskine og til verdens bedste klubturnering. Nu forventes det, at han går efter at blive Blatters afløser som FIFA-præsident i 2015, men Platini har ikke kun venner. Han var noget overraskende med til at sikre Qatars værtskab for VM i 2022 foran nationer som USA, Japan og Australien og det skal nok blive husket, når stemmerne skal afgives på kongressen om to år.

KØB EKSTRA BLADET I DAG OG FÅ RESTEN AF JAN JENSENS LISTE OVER FODBOLDENS MAGTMÆND

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere