Brøndby er endt i afgrunden

5 ting jeg lærte om Superligaen: Auri er kun en del af problemet, FCN kan sættes skakmat, OB er bedst mod de bedste, AGF har substans, og FCK kan ikke gå på vandet

Den går ikke længere med Auri, men han har altså ikke hele skylden for nedturen i Brøndby. (Foto: Lars Poulsen)
Den går ikke længere med Auri, men han har altså ikke hele skylden for nedturen i Brøndby. (Foto: Lars Poulsen)

1: Auri er kun en del af problemet

Efter 12 kampe er status blot en sejr, seks nederlag og regulær tilskuerflugt fra Brøndby Stadion. Auri Skarbalius var blevet fyret for længst, hvis Brøndby havde penge i kassen, for nederlaget i går til AaB var hverken værre eller mere katastrofalt end sæsonens øvrige nedture. Auri har aldrig været den rette mand for Brøndby. Enkle ting som at få sat Dennis Rommedahl i scene er aldrig lykkes. En egentlig spillestil er svær at få øje på, og det særlige forventningsfulde sus, som vi tidligere oplevede, når Brøndby gik på banen, er afløst af et opgivende suk.

Selvfølgelig smitter den voldsomme uro på ledelsesgangen og den økonomiske usikkerhed af på truppen. Alle venter på en eller anden form for afklaring, og her er Auri blot en lille brik. Han blev jo ikke cheftræner, fordi han var det mest åbenlyse bud, men fordi han var ved hånden, og så var han billig. Nu vælger ledelsen i Brøndby måske samme løsning endnu en gang. Altså at gøre Bent Christensen til cheftræner eller at hente John Faxe ind fra kulissen. Men det vil næppe ændre en tøddel ved spillet på banen. Brøndby har brug for en hestekur med ny ledelse, nye penge og nye ansigter både på banen og på trænerbænken. Helt nye ansigter. Der er stadig kun seks point op til ottendepladsen, så alt håb burde ikke være ude. Men Brøndby er endt i afgrunden, og tovet ser meget kort ud.

2: FCN kan sættes skakmat

Glansen gik af FC Nordsjællands danske mestre i de første 45 minutter af kampen i Odense mod OB. Rådvildheden var udpræget, og gæsterne formåede ikke at spille sig ud af det jerngreb, som fynboerne lagde om kampen fra første fløjt. Selv dygtige og kløgtige spillere som Nicolai Stokholm og Enoch Adu formåede ikke at løfte spillet, endsige blot at få det til at hænge sammen.

FCN kan altså sættes skakmat, når modstanderen vover at at spille en form for 3-6-1 eller 3-4-2-1 alt efter temperament. Men så kræver det også hurtige og løbestærke spillere, som dem OB diskede op med i fredags. FCN's træner Kasper Hjulmand afviser, at hans holds blege indsats hænger sammen med strabadserne fra Champions League-opgøret mod Chelsea tidligere på ugen. Det havde ellers været en naturlig forklaring, men når det ikke forholder sig sådan, så kan jeg kun konstatere, at FCN slet ikke er i samme forfatning, som da guldet blev hentet hjem. Og nu har OB vist, at man godt kan stoppe FCN's charmerende boldomgang, inden det for alvor kommer i gang.

3: OB er bedst mod de bedste

De stribede fynboer har spillet tre rigtig godt kampe i denne sæson. De to mod FC Nordsjælland og en mod FC København. I flere andre opgør har OB klart underpræsteret, og det er vel også grunden til, at godt kun 4000 var mødt frem til den fortryllende forestilling mod FC Nordsjælland. Her fik vi igen bevis for, at OB har materialet til at ende i top tre. Alene i første halvleg kunne fynboerne med lidt held og dygtighed i afslutningerne have lavet både fem og seks mål.

OB's træner Troels Bech blev naturligvis spurgt om, hvorfor hans hold ikke altid spiller som mod FC Nordsjælland. For en en sjælden gangs skyld havde den ellers veltalende træner ikike svar på rede hånd. Jeg undrer mig også. Et så godt hold skal da ikke ligge og rode midt i tabellen, men det kan være det kommer nu, hvor ungarske Krisztian Vadocz for alvor er ved at finde sig til rette som midtbanens balancespiller. Han ligner et rigtig godt køb, og det opvejer lidt de mere uforståelige indkøb, som fynboerne har foretaget. Jeg mangler for eksempel stadig at se ideen med Michael Silberbauer. Endnu har han ikke leveret en indsats over middel, og mod FCN var han OB's svage led.

4: AGF har substans

Når AGF også vinder de kampe, hvor spillet ikke for alvor kommer op at ringe, så viser det noget om, at der nu er substans i det jyske storhold. Dejligt at Aarhus igen for alvor et kommet på fodboldlandkortet, og som i AaB er det også her på grund af en lang række unge spilleres gennembrud. Måsluger Aron Johansson er et kapitel for sig selv, men også spillere som Osama Akharraz, banens bedste mod Sønderjyske, Stephan Petersen og Casper Sloth fører sig frem.

AGF vil også spille bolden op, og selv om alt ikke så lige kønt ud mod Sønderjyske, så er der dog en ide i det, som de hvide fortager sig. Steffen Rasmusen i målet, tillykke med landsholdsudtagelsen, kan også bruge fødderne, og når der bygges op bagfra og spilles ud over fløjene, så bliver det hurtigt giftigt, fordi både Akharraz og Stephan Petersen er så udfordrende i deres spil. Og inde foran mål lurer ligaens topscorer. Et meget godt koncept.

5: FCK kan ikke gå på vandet

Spændingen i toppen af Superligaen er intakt, for selv ikke FC København kan gå på vandet. På Vestkysten mødte vicemestrene hård modstand fra Esbjerg, der har en hel del at byde ind med og som kæmper indædt for at komme på den rigtige side af nedrykningsstregen. Vestjyderne udnyttede, at FC København præcis som FC Nordsjælland mødte frem med en europæisk kamp i benene, og vidst også i hovedet.

Middelmådigt er vel den betegnelse, der bedst dækker indsatsen mod Esbjerg, men når det alligevel rækker til et point, så er københavnerne fortsat storfavoritter til at løbe med guldet. Stadig har FC København ikke tabt i Superligaen, og det er svært at se, hvem der for alvor kan true dem, nu hvor mange af de andre hold er ved at have afkodet FC Nordsjælland, som ellers blev betraget som hårdeste konkurrent.. Lige nu er AAB nærmeste udfordrer, men det er et spinkelt materiale Kent Nielsen har at arbejde med. Der skal ikke så mange skader og karantæner til, før det går ud over kvaliteten. Når det kommer til bredde, er FC København bedst kørende af alle hold.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen