Brøndby har mistet tro, stil og klasse

Fem ting jeg lærte om Superligaen: FCK har troen, Brøndby har mistet den, FCN kan blive meget bedre, AaB viser vejen og OB var tæt på perfektion

Intet lykkes for Brøndby for tiden. (Foto: Henning Hjorth)
Intet lykkes for Brøndby for tiden. (Foto: Henning Hjorth)

1: FCK har troen
Når et hold går ind i overtiden, nede med et mål, og alligevel vinder kampen, så kan alt lykkes. Sådan er det med FC København for tiden, og tidspunktet kan næsten ikke være bedre valgt. På onsdag er det knald eller fald i Champions League mod Lille, og selv om franskmændene er favoritter, så vil det være umådeligt dumt at afskrive københavnerne på forhånd.

Spillerne har troen på, at de kan vinde alle kampe, uanset hvordan holdet bliver stillet op. Nu har klubbens belgiske træner, Ariël Jacobs, gamblet i de to seneste kampe i Superligaen for at kunne stille med et stærkt og udhvilet hold mod Lille. Måske kostede det point hjemme mod Brøndby, men satsningen gav bonus i det første opgør mod Lille. Mod Randers i lørdags var der skiftet fem mand ud fra Lille-kampen, og alligevel hev københavnerne en smal sejr hjem i den forrygende overtid. Mirakler af den karakter giver selvtillid, og nu er der mange spillere, der presser sig på til kampen på onsdag i Lille.

2: Brøndby har mistet troen
Jeg kom på Brøndby Stadion, mens der stadig var løbebane omkring grønsværen, og i mere end 25 år har jeg lejlighedsvist set fremragende fodbold leveret af nogle af Danmarks bedste fodboldspillere.

Selvforståelsen har altid været stor på Vestegnen. Der var stil og klasse. Med rette, når man ser på klubbens resultater og ikke mindst på den løbende talentudvikling, som ikke gøres bedre noget sted i Danmark. Men i de seneste hjemmekampe mod Sønderjyske og i går mod Esbjerg har det altså været svært at genkende Brøndby.

Det er et hold helt uden tro på, at det kan vinde kampene. Det er også et hold, der spiller forfærdelig fodbold. Sjusket, ustruktureret og alt for nervebetonet. Og så klæder det hverken spillet eller Brøndby, at Mike Jensen laver vanvittige karatetacklinger eller at Clarence Goodson sparker folk ned bagfra. Selvfølgelig burde de begge have haft rødt kort for at bringe spillet i miskredit, men egentlig er svinestregerne blot endnu et udtryk for, at Brøndby ikke kun har mistet troen, men også stilen og klassen.

3: FCN kan blive meget bedre
Sønderjyskes træner, Lars Søndergaard, sagde efter nederlaget på 1-4 til FC Nordsjælland i fredags, at hans hold lige så godt kunne have vundet. Jeg er ikke utilbøjelig til at give ham ret. I hvert fald bedømt ud fra første halvleg, hvor mange ting hos de danske mestre kunne have været gjort bedre. Ingen kan tvivle på, at Joshua John er et stort aktiv hos nordsjællænderne. Han er målfarlig, det har vi allerede fået bevis for, og han er så hurtig, at han ofte får modstanderne til at ligne saltstøtter. Men når han er kommet forbi den sidste mand og skal lægge den målgivende aflevering, så går det galt. Der var alt for mange fejlafleveringer mod Sønderjyderne.

I den anden ende er der også plads til forbedringer. Når der torsdag aften er trukket lod til gruppespillet i Champions League, er der tre klubber i Europa, som skal til at se nærmere på FC Nordsjælland. De vil opdage, at holdet er ganske sårbart ved dødbolde. Jesper Hansen i målet holder kun nødigt boldene. Han vil hellere bokse, men ofte slår han dem lige ud i feltet, og det giver en masse returbolde. Havde Sønderjyskes afsluttere været en smule skarpere, havde de ført ved pausen i fredags. For mulighederne var mange.

4: AaB viser vejen
Nød lærer nøgen kvinde at spinde, og nød lærer AaB at bruge af egen avl. Og for pokker hvor er nordjyderne blevet et frisk pust i Superligaen. Ikke kun fordi spillerne er unge, men også fordi de får lov til at spille en omgang målsøgende og optimistisk angrebsfodbold. AaB har holdet både til nutiden og til fremtiden, men fortsætter talenter som Nicklas Helenius og den blot 17-årige Lucas Andersen deres eksplosive udvikling, så bliver de ikke hængende længe ved Limfjorden.

Så lad os endelig nyde dem, så længe vi har dem. Lucas Andersen viste igen mod OB, at han kan ting med bolden, som bringer minder om Allan Simonsen, Jesper Olsen, brødrene Laudrup og Jesper Grønkjær. Ingen tvivl om at AaB her har en guldfugl som med tiden kan være med til at sikre en mere stabil økonomi i den nordjyske klub.

5: OB var tæt på perfektion
I 40 minutter mod AaB spillede OB på et niveau, som jeg de seneste år kun har set FC Nordsjælland levere i glimt og FC København i deres bedste europæiske kampe. Og så gjorde fynboerne det endda med kun 10 mand. Desværre for hjemmeholdet scorede de ikke på de muligheder, de fik spillet og kæmpet sig til. Derfor gik gassen naturligt af ballonen, da AaB lukkede kampen i de døende minutter af 1. havleg.

Men fynboerne fik vist, at de også kan være med på ungdomsbølgen. Det var de unge drenge som Bashkim Kadrii, Emil Larsen, Rurik Gislason, Jacob Schoop og ikke midst energibundtet Rasmus Falk, der drev spillet frem i den gode periode. Jeg glæder mig til OB's næste kamp, som er mod FC København. Hvis fynboerne her holder alle 11 mand på banen, så kan det gå hen og blive en lækkerbisken.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen