Ståles genistreg bag kæmpe triumf

Tyrkerne blev taget på sengen i Parken, og FC København lever i den grad i Champions League

Godt gået, Ståle (Foto: Lars Poulsen)
Godt gået, Ståle (Foto: Lars Poulsen)

I frydefulde 45 minutter leverede FC Københavns danske mestre fodbold af høj europæisk klasse. I det lange løb viste det sig at være nok til en højst uventet og overraskende sejr på 1-0 over de tyrkiske giganter fra Galatasaray, der kom til Parken som klare favoritter. Men de havde gjort regning uden den skaldede nordmand, der efter opgøret vendte sig om mod Parkens hovedtribune, gik op på tæer, knyttede begge næver og skreg sit sejrsbrøl ud i den kolde aftenluft.

FC Københavns træner, Ståle Solbakken er en overraskelsernes mand. Og hans modpart på den tyrkiske bænk, Roberto Mancini var tydeligvis ikke forberedt på, at de danske værter ville stille op uden en decideret angriber. For lå det ikke lige som i luften, at det her var den kamp, som FC København skulle vinde for næsten enhver pris, hvis der også skal stå europæisk fodbold på menuen efter vinterpausen?

Se også: TV: Super-FCK nedlagde Galatasaray

Selvfølgelig var det stadig udgangspunktet, men den snedige Ståle tog tyrkerne på sengen med sin startopstilling, hvor unge og uprøvede Youssef Toutouh overraskende havde fået en plads i stedet for den dobbelte målscorer fra weekendens superligakamp, Igor Vetokele.

Uden en egentlig boksspiller blev der rokeret livligt i front, hvor kraftværket Daniel Braaten, Toutouh og den offensive dirigent, Nicolai Jørgensen konstant skiftede positioner. Den slags er meget moderne og ret forvirrende for modstanderne, der i kampens indledning havde meget svært ved at orientere sig, når FC København rykkede frem.

Det skal siges, at de danske mestre denne gang i første halvleg fik både tid og plads til at sætte angrebene op. Det massive og offensive pres som tyrkerne lagde i det første opgør i Istanbul, så vi ikke ret meget til i aften i en meget stemningsfuld Parken, hvor der virkelig blev lagt tryk på fra tribunerne.

Tyrkerne var en smule afventende, og det var herligt at se, at både Claudemir og Thomas Delaney var kølige nok til at vende med bolden, og selv i små rum havde FC København modet til at spille læderet rundt.

Se også: TV: Se FCKs fremragende føringsmål her

Den gode start udnyttede de danske mestre til en hurtig og elegant scoring, og den slags giver altid masser af selvtillid. I øvrigt var målet en nydelse. Med højrebenet lagde Claudemir en perfekt aflevering ud til Gislason på fløjen, og allerede der havde Braaten signaleret, hvor han gerne ville have den efterfølgende tværaflevering. Han fik bolden, som han ville have den. Scoringen med hælen var egentlig ret blæret, men også et udtryk for den tro på sejr, som Ståles tropper havde taget med på banen.

Hele første halvleg var en meget livlig affære, hvor FC København hele tiden var det lille skridt foran, som den gode og overrumplende start havde givet. Hele 5-4 hed resultatet af afslutninger inden for rammen i den periode, og begge hold fik testet stolperne i Parken.

Igen i aften fik vi dog set, at Didier Drogba langt fra er en udslidt cirkushest, der blot træder op for at tjene de sidste penge til sit otium. Han er stadig en mand i topform og en evig kilde til uro.

Det var da også om nogen Drogba, der gik forrest, da tyrkerne efter pausen skruede op for tempoet og for alvor lagde tryk på FC København. Hjemmeholdet forsvarede sig heroisk, men formåede ikke længere at holde fast i spillet.

Se også: TV: Værsgo FCK, effektive Real fik point

Det blev til en kamp med ryggen mod muren, hvor FC København efterhånden kun havde kræfter til spredte kontraløb. Men heller ikke dem havde alle mand luft til at deltage i. Langsomt forsvandt spillere som Toutouh og Nicolai Jørgensen helt ud af kampen, og når de heller ikke kunne agere første forsvarskæde, så blev de bagerste hos mestrene for alvor sat under pres.

Den sidste halve time var stort set spil til et mål, og det var egentlig lidt forbløffende at se, hvor meget stærkere Galatasaray var rent fysisk. Normalt ser vi jo FC København tromle modstanderne i Superligaen ned mod slutningen af kampene. Det var ikke tilfældet i aften, hvor alt for mange meldte udsolgt alt for tidligt.

FC København lever stadig i Champions League og i Europa. Allerede det er mere end mange, herunder undertegnede, havde forventet, da gruppespillet gik i gang. Pointhøsten er imponerende, når vi ser på de hold, som FCK er oppe i mod. Men mere vil have mere, og Ståle Solbakken mangler stadig at få sit hold til at yde i en hel kamp. Første halvleg i dag var høj klasse, og der var også været andre opløftende halvlege i årets turnering. Anden halvleg var til gengæld en ren gyser.

Der resterer stadig to gange 90 minutter i gruppespillet, og der er således endnu tid til små sensationer. Og med den fremgang, som FCK viser fra uge til uge, vil jeg gerne melde mig i koret, der tror på, at både Esbjerg og FC København spiller i Europa i det nye år.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere