VM-kaos i Brasilien

Dødsfald, slagsmål om penge og elendig planlægning stjæler billedet forud for sommerens slutrunde

Joao Havelange, tidligere fodboldens mægtige førstemand. Nu fældet på grund af korruption.
Joao Havelange, tidligere fodboldens mægtige førstemand. Nu fældet på grund af korruption.

Kaos hersker i Sao Paulo. Kaos hersker i Porto Alegre. Kaos hersker i Curitibia og for at det ikke skal være løgn, så hersker kaos også i Cuiaba. Velkommen til VM i Brasilien. Om to en halv måned går det løs, hvis ellers forsynet er med de brasilianske værter. For de har om nogen brug for hjælp.

Alle VM-arenaerne skulle have stået færdige i december, men sådan spiller det ikke i det store sydamerikanske land. I de fire nævnte byer slider arbejderne stadig med at få de sidste ting på plads, men i sær i Sao Paulo er situationen noget nær katastrofal. Her ligger arbejdet stille.

I lørdags faldt stadionarbejderen, Fabio Hamilton da Cruz, 10 meter ned fra et tribuneafsnit og blev dræbt på stedet. Dermed blev han den syvende bygningsarbejder, som har mistet livet under VM-byggerierne og den tredje på Corinthians Arena, som er navnet på stadion i Sao Paulo.

Her skal åbningskampen mellem Brasilien og Kroatien efter planen finde sted den 12. juni. Men der mangler stadig at blive færdigbygget et afsnit med plads til 20.000 tilskuere. Det er dog blot et del af problemet i Sao Paulo.

I flere år har millioner af brasilianere vist deres utilfredshed med, at den brasilianske regering bruger milliarder på et fodbold-VM, når en stor del af befolkningen dagligt lider under mangel på sundhed, sikkerhed og uddannelse. Protesterne har især koncentreret sig om de mange vanvittigt dyre stadionbyggerier, især i de byer, hvor de vil komme til at stå ubrugte hen efter VM. Alene af den grund at byerne ikke har noget fodboldhold. Det gælder for eksempel i hovedstaden Brasilia.

Vreden har været rettet mod regeringen og mod verdensforbundet FIFA, som har fremsat en lang dyre krav til de brasilianske arrangører, men som selv scorer kassen på TV-aftaler, salg af kommercielle rettigheder og på billetsalget. Sagt med andre ord: De brasilianske skatteydere skal betale gildet, mens FIFA løber med guldet.

Se også: Romario: Blatter er et korrupt røvhul

Hidtil har den brasilianske fodboldverden tiet og været en forholdsvis velvillig samarbejdspartner. Men nu gør storklubben Corinthians, som ejer Corinthians Arena, oprør. FIFA har forlangt, at stadionejerne i Brasilien skal bygge midlertidige medielandsbyer ved siden af stadion. Landsbyen skal huse sikkerhedsfolk, fungere som pressecenter og indeholde specielle områder til VIP-gæster.

Corinthians klubpræsident, Mario Gobbi, vil ikke betale.

-- De forlanger, at vi skal bygge noget, som kun vil blive brugt under VM, men som ikke har nogen værdi for Corinthians. De mennesker der har bragt VM til Brasilien må være deres ansvar bevidst. Det her er ikke fair. Hverken af etiske eller moralske grunde kan man forlange, at Corinthians skal betale for noget, som vi ikke kan bruge, og som vi ikke får nogen fortjeneste ud af. Derfor er det ikke vores problem.

I Porto Alegre truede borgmesteren, Jose Fortunati, med helt at trække sin by som vært under VM. Af samme grund som Corinthians gør knuder i Sao Paolo. I Porto Alegre menes der nu at være lavet en aftale. Der gives skattefrihed til de virksomheder, som vil investere i de midlertidige installationer. Eksemplerne viser noget om de udfordringer, som Brasilien slås med. Landet er hverken politisk eller økonomisk rustet til at kunne huse en VM-slutrunde, som er verdens største sportsbegivenhed.

Men det er også værd at bemærke, at de mennesker, der i sin tid tid skaffede VM til Brasilien, i dag er fældet på grund af korruption. Det gælder både FIFAS tidligere præsident, brasilianeren Joao Havelange og svigersønnen, Ricardo Teixeria, tidligere formand for det brasilianske fodboldforbund og tidligere medlem af af FIFA's magtfulde eksekutivkomite. Havelange og Teixeira modtog i deres tid i FIFA millioner af dollars i korruption fra firmaer, der ville købe rettigheder til fodbold-VM.

0 kommentarer
Vis kommentarer