Se beviserne: Derfor er Beckenbauer endt midt i skandalesag

Den tyske fodboldkejser er for alvor hvirvlet ind i korruptionssagerne mod Qatars VM-slutrunde i 2022

I en fodboldverden fuld af svindel og korruption har den tyske gentleman, Franz Beckebauer, altid stået for mig som værende renere end Cæsers hustru. Beckenbauer var pletfri. En mand af ære og med stor værdighed. Nu er det billede ved at blegne. Fodboldkejseren fra Bayern ved at blive fedtet godt og grundigt ind i balladen om Qatars VM-værtskab i 2022.

FIFA er ved at efterforske, om der fandt korruption sted, da den lille ørkenstat uden fodboldtraditioner, med sommertemperaturer som på solens overflade, med daglige og voldsomme brud på menneskerettighederne og som støtter flere kendte terrororganisationer, alligevel fik tildelt VM foran lande som Japan, Australien og USA.

Beckenbauer kom i centrum, da FIFAs efterforsker, advokaten Michael Garcia, i sidst uge valgte at lække, at han var stødt på modstand fra en uventet kant. Tysklands største fodboldnavn, Franz Beckenbauer, der har vundet VM som både spiller og træner, og som har vundet alt, hvad der er muligt i denne verden med sin hjerteklub, Bayern München, havde afvist at lade sig afhøre af Garcia.

Ud over at nægte at samarbejde med efterforskeren, brokkede den tyske stjerne sig også over, at Garcia var gået til grænsen af hans tålmodighed i to breve, som amerikaneren har skrevet til ham. Brevene var på engelsk. Ikke på tysk. Måske er advokaten fra New York ikke klar over, hvilken stor mand Kejser Franz er.

Beckenbauer sad i FIFA’s eksekutivkomite frem til 2011 og var således med ved bordet, da de 22 mand i komiteen 2. december 2010 efter en række afstemninger nåede frem til, at Rusland skulle have VM i 2018 og Qatar i 2022. Siden er det fløjet gennem luften med påstande om bestikkelse og korruption, men Beckenbauer er aldrig blevet sat i forbindelse med mulige slibrige aftaler. Ikke før nu.

Den 68-årige tysker er hevet frem i forbindelse med den engelske avis Sunday Times’ afsløringer af begivenhederne omkring afstemningen. Avisen materiale viser, at Beckenbauer året før rejste til Qatars hovedstad, Doha, som gæst hos Mohamed Bin Hamman, som på det tidspunkt var vicepræsident i FIFA og medlem af eksekutivkomiteen. Sammen med Bin Hamman besøgte Beckenbauer Qatars Emir.

Bin Hamman er mistænkt for på vegne af Qatars VM-komite at have bestukket en række medlemmer af eksekutivkomiteen med tilsammen 30 millioner kroner for at få dem til at stemme på den lille ørkenstat. I dag er Bin Hamman bandlyst fra al fodbold. Han blev taget på fersk gerning, da han på ulovlig vis forsøgte at vælte Blatter i 2011. Bin Hamman ville selv være præsident i FIFA.

Se også: Fodbold-VM overskygges af racisme, voldtægt og dødSe også: Muggen Beckenbauer aflyser VM-turMohamed bin Hammam sammen med Sepp Blatter (Foto: AP)
Mohamed bin Hammam sammen med Sepp Blatter (Foto: AP)


Dokumenter fra England viser også, at Bin Hamman fem måneder efter afstemningen i 2010, atter inviterede Beckenbauer til Qatar. Beckenbauer var i selskab med chefer fra et shippingfirma, der havde hyret tyskeren som konsulent. Shippingfirmaet, ER Capital Holding, siger til den engelske avis, at der ikke kom nogen handel ud af møderne i Doha, og selv ønsker Beckenbauer ikke at udtale sig.

Bin Hamman og Beckenbauer havde også et møde under fire øjne. Og med et ganske dramatisk udfald. Mødet fandt sted 28. maj 2011 i London. På hotel Hilton Metropole på Edgware Road. Ingen dokumenter har kastet lys over, hvad der blev sagt på mødet, men blot nogle timer senere offentligtgjorde Bin Hamman, at han trak sig fra præsidentkapløbet mod Sepp Blatter. Dagen efter annoncerede FIFA, at Bin Hamman var udelukket fra alle fodboldaktiviteter. Den dom er siden blevet gjort til livstid.

Indtil videre er Beckenbauer sluppet nådigere. I fredags blev han udelukket i 90 dage, fordi han ikke har svaret på Garcias spørgsmål. I løbet af weekenden kom tyskeren dog på andre tanker, og han har nu indvilget i at svare skriftligt. På tysk. For sådan leger man heller ikke med ham. Men forløbet er ikke kønt for nogen af parterne. Beckenbauer har selvfølgelig bare at svare, og FIFA havde ikke behøvet at offentliggøre hans vægring lige op til åbningskampen ved VM. Men på det tidspunkt var FIFAs præsident Sepp Blatter så meget i modvind, at han havde brug for en afledningsmanøvre. Det blev så Beckenbauer, der måtte stå for skud.

Til tyske medier har Beckenbauer forklaret, at han oprindeligt ikke ville snakke med Garcia, fordi han ikke længere har noget at gøre med international fodbold. Det er en sandhed med modifikationer. Beckenbauer spiller stadig en ledende rolle i Bayern München, og han har sæde i et udvalg hos UEFA.

Mest interessant er dog den den direkte forbindelse mellem Bayern München og regimet i Qatar. Emiren ejer en større andel af Folkevognsfabrikkerne, som igen via Audi ejer 10 procent af aktierne i Bayern München.

Bayern München er endvidere hver vinter inviteret på træningslejr i Qatar. Den slags udvikler også personlige venskaber. Således blev den tyske storklubs præsident, Karl-Heinz Rummenigge, taget i tolden i München efter en tur til Qatar i februar sidste år. I Doha havde han fået nogle Rolex-ure af en 'ven'. Han glemte at fortolde dem, og det kostede en bøde på 2,2 millioner kroner.

Se også: FIFA plages af korruption og dødSe også: Fifa udelukker Bin Hammam på nyFIFA præsident Sepp Blatter sammen med den daværende præsident for det asiatiske fodboldforbund Mohamed bin Hammam (Foto: AP)
FIFA præsident Sepp Blatter sammen med den daværende præsident for det asiatiske fodboldforbund Mohamed bin Hammam (Foto: AP)


Der er altså tætte bånd mellem Qatar og Franz Beckenbauer, og sørme om ikke den aldrende tyske stjerne også plejer omgang med Rusland, der fik VM i 2018. Selv har Beckenbauer aldrig fortalt, hvem han gav sin stemme ved den historiske afstemning i 2010. Men den tyske avis, Bild, mener at vide, at Beckenbauer stemte på Australien som vært i 2022. Da Australien røg ud allerede i første runde, stemte Beckenbauer på USA i den sidste afgørende runde, som Qatar vandt 14-8.

Rusland slog blandt andre England i afstemningen om VM i 2018. Ifølge Bild med hjælp fra Beckenbauer. To år efter afstemningen blev han udnævnt som ambassadør for Russian Gas Society, en paraplyorganisation for alle russiske olie- og gasselskaber, herunder mægtige Gazprom, som er en af de største sponsorer i international fodbold.

Michael Garcias undersøgelse handler om både Rusland og Qatar, og netop det faktum har Beckenbauers støtter i Tyskland brugt til at slå igen mod FIFA og Blatter. Selv har Beckenbauer ikke lagt skjul på, at han finder det urimeligt, at han via pressen skulle få at vide, at han havde fået 90 dages karantæne, hvor han ikke må overvære en eneste VM-kamp på stadion eller en blot en fodboldkamp i det hele taget. Det er første gang, at FIFA ikke har forsøgt at ringe til mig, skrev han i en erklæring i går.

Se også: Flere anklager om FIFA-korruption mod QatarSe også: Platini: Qatar-bestikkelse skal udløse omvalg

Samtidig rykkede Bild i marken. Tysklands største avis har i mange år haft et tæt samarbejde med Beckenbauer, der ofte optræder som avisens ekspert. På forsiden afslørede Bild, at Sepp Blatter på et tidspunkt er blevet fotograferet sammen med en af verdens mest eftersøgte gangstere. Der er tale om den russiske mafialeder, Alimzham Tokhtakhounov, som ikke mindst USA gerne vil have sat bag tremmer. Bilds afsløring er dog ikke ny. Jeg skrev selv historien i Ekstra Bladet den 29. december i forbindelse med et portræt af Sepp Blatter. Heller ikke dengang var historien frisk fra fad. Billedet af Blatter og gangsteren er taget i 2005 i China Club i Moskva, men nu passede historien ind i Bilds strategiske forsvar for Beckenbauer.

Sådan er FIFAs verden fuld af beskidte historier, og nu har selv Beckenbauer fået snavs på fingrene. Men tro endelig ikke, at det stopper her. I de kommende måneder vil det vælte frem med nye korruptionsafsløringer i forbindelse med Qatars VM-værtskab. Garcias rapport ventes færdig i august eller september, men han risikerer at blive overhalet af nye sager.

Under alle omstændigheder kan det kun være penge, masser af penge, der fik 14 ud af 22 FIFA-medlemmer til at stemme på Qatar. Den hidtil største skandale i fodboldens brogede historie.

0 kommentarer
Vis kommentarer