Vi vil have sandheden om VM i Qatar

FIFA har fået en rapport på 350 sider om mulig bestikkelse og korruption, men måske bliver den holdt skjult for offentligheden

Forhåbentligt nærmer vi os en forklaring på den største skandale i moderne fodbold: Tildelingen af VM-slutrunden i 2022 til den lille ørkenstat Qatar. Siden FIFA traf beslutningen i december 2010 har luften været tyk af anklager om bestikkelse og korruption. Til sidst blev presset så stort på FIFA's præsident, Sepp Blatter, at han for to år siden følte sig nødsaget til at få efterforsket de mange både grundige og detaljerede anklager.

Arbejdet blev lagt i hænderne på den tidligere statsanklager i New York, advokaten Michael J. Garcia, og han afleverede tidligere i dag en rapport på 350 sider til FIFA's egen dommer, tyskeren Hans-Joachim Eckert.

Garcia og hans stab har både undersøgt omstændighederne ved Qatars VM i 2022 og Ruslands i 2018. Mere end 75 vidner er blevet afhørt, og båndudskrifterne løber op i godt 200.000 sider. Men spørgsmålet er, om offentligheden nogensinde får at vide, hvad Garcia har gravet frem. Sepp Blatter kører FIFA som sin helt egen forretning, og han har ikke på forhånd tilkendegivet, at rapporten bliver offentliggjort i sin fulde form.

Det forventes, at Hans-Joachim Eckert skal bruge mindst en måned på at pløje sig igennem de 350 sider, og han har i følge  FIFA's egne etiske regler mulighed for at offentliggøre alt. Men han er ikke tvunget til det. Hvilket ellers burde være en selvfølge. En hel fodboldverden så nemlig måbende til, da Qatar i 2010 slog både Japan, Sydkorea, Australien og USA i kampen om VM i 2022.

Nok er Qatar blandt verdens rigeste nationer, men landet har ingen fodboldkultur. Og meget andet er også galt.

* Demokrati eksisterer ikke.

* Menneskerettighederne bliver groft trådt under fode. Migrantarbejderne behandles som slaver og mere end 1000 er døde siden december 2010 under de ekstreme arbejds-og levevilkår

*  Temperaturen om sommeren når op på 50 grader, hvilket gør det umuligt at spille fodbold.

* Qatar støtter en række ekstreme, islamiske grupperinger, hvilket gør landet til et potentielt terrormål.

* Alkohol er forbudt i Qatar. Prøv lige at forklare det til vestlige fodboldtilskuere.

Der er således mange grunde til, at Qatar aldrig skulle have haft VM-slutrunden, og endnu har jeg ikke kørt et eneste argument, der går i den den anden retning. Siden 2010 har en lang række medier da også afsløret, hvordan ledende folk fra Qatar smurte især afrikanske fodboldledere op til den afgørende afstemning. Både indicier og beviser har hobet sig op, og derfor er det svært at forestille sig, hvordan Blatter og hans folk vil lande Garcias rapport uden selv at få skidt på fingrene.

Umiddelbart virker det umuligt, men indtil videre lader Blatter som ingenting. På mandag har han således indkaldt de europæiske fodboldchefer til en drøftelse af, hvornår på året VM i Qatar skal afvikles. Det er gået op for FIFA, at det er umuligt at spille i sommermånederne, og derfor skal slutrunden for første gang i historien flyttes til om vinteren. Det vil give en masse problemer for de europæiske klubturneringer, så mødet i næste uge vil blive et vildkatteopgør.

I mine øjne er det latterligt at begynde en diskussion om en spilletermin i Qatar, før vi kender resultatet af Garcias rapport. For er han gået til stålet, kan den eneste udgang kun blive en ny afstemning, således at Qatar bliver frataget VM-slutrunden.

Qatar har løbende lovet at forbedre forholdene for migrantarbejderne og i det hele taget rette op på de mange misforhold, som er i landet. Men det bliver ved snakken. Senest er to engelske journalister forsvundet i Qatar. De var i landet på vegne af en norskbaseret menneskerettighedsorganisation for at undersøge forholdene for de mange migrantarbejdere, der er ved at opføre de stadioner, som skal bruges ved VM i 2022.

De to journalisters sidste livstegn er fra i søndags, hvor de skulle være fløjet hjem. I flere sms'er til deres pårørende fortalte de, at de følte sig overvåget at politiet, og de turde ikke forlade deres hotel, før de skulle af sted til lufthavnen. Men de dukkede aldrig op ved flyet, og siden har ingen hørt fra dem. Som sædvanligt er det umuligt at trænge igennem til myndighederne i Qatar. Både den engelske ambassade og de engelske medier har løbet panden mod en mur.

Affæren med de to engelske journalister et blot endnu en understregning af, at Qatar er uegnet som VM-vært.  

0 kommentarer
Vis kommentarer