Blatter trues af indre oprør

VM i Qatar er en skandale og flere af FIFA's vicepræsidenter er begyndt at tale chefen imod

Det må have gibbet gevaldigt i FIFA's ellers totalt dominerende præsident, Sepp Blatter, da hans tyske vicepræsident Theo Zwanziger, tidligere i dag gik offentligt ud og sagde, at VM i 2022 alligevel ikke bør holdes i Qatar.

FIFA's eksekutivkomite besluttede ellers i december 2010, at Qatar skal være vært i 2022. Dengang var Zwanziger ikke medlem af eksekutivkomiteen. Den tyske plads tilhørte da Franz Beckenbauer. Siden har Zwanziger taget over, og han har også gjort sig den ulejlighed at læse det materiale, som komiteen dengang havde at forholde sig til. Her står der blandt andet, at der er så varmt om sommeren i Qatar, op til 50 grader, at det ikke er sundhedsmæssigt forsvarligt at spille fodbold i juli måned, hvor VM normalt afholdes.

Og det er præcis argumentet om varmen, der nu får Zwanziger til at sige, at VM skal flyttes til et andet land. FIFA's informationsafdeling var hurtigt ude for at fortælle, at Zwanziger ikke udtaler sig på eksekutivkomiteens vegne, men det spiller ingen trille. Zwanziger er en person med en vis pondus, og så er han ikke den eneste af FIFA's seks vicepræsidenter, der på det seneste har stillet spørgsmålstegn ved Sepp Blatters ledelse og ved beslutningen om at tildele Qatar VM-slutrunden om otte år.

Således har også Jeffrey Webb fra Caymann Island svunget krabasken. Webb er først blevet medlem af eksekutivkomiteen efter afgørelsen i 2010. Men han har været alt materialet igennem, og er nået frem til at USA burde have haft VM i stedet for Qatar. Som den tredje i rækken af vicepræsidenter har har også Prins Ali bin Al Hussein fra Jordan kritiseret forholdene i FIFA's ledelse, Han savner åbenhed og så havde han gerne set, at Sepp Blatter kun kunne sidde i to eller tre perioder af fire, før FIFA skulle vælge en ny præsident. Altså ikke noget med at klæbe til taburetten. Endelig har Michel Platini, præsident i UEFA og vicepræsident i FIFA, sagt, at Blatter bør stoppe nu.

Den 78-årige Blatter er således ikke fredet af sine egne, her hvor der kun er syv måneder til, at han stiller op til en nye fireårig periode som FIFA's præsident. Et embede han har haft siden 1998. Men slaget om Qatar kan være med til at presse den ellers så sejrsikre schweizer voldsomt. 

Qatar er blevet beskyldt for at have købt sig til VM. En kendsgerning er det, at sheiker fra Qatar brugte mere end 30 millioner kroner på at sikre stemmer fra ikke mindst de afrikanske medlemmer af eksekutivkomiteen. Qatar er også blevet beskyldt for at være en slavestat, der groft udnytter fattige arbejdere fra ikke mindst Nepal og Indien. Qatar er endvidere blevet taget i at støtte en række af de terrorbevægelser som i de sidste årtier har præget Mellemøsten og Afrika.

FIFA's egen efterforsker, Michael J. Garcia, afleverede for nyligt sin 350 sider lange rapport om anklagerne om korruption. Den tygger den tyske højesteretsdommer, Hans-Joachim Eckert, sig i øjeblikket igennem. Han siger, at vi aldrig får at vide, hvad der står i rapporten. Vi får kun at vide, om nogen bliver straffet, hvilket i det her tilfælde vil sige, at Eckert kan udelukke en eller flere personer fra fodboldverdenen. Hans afgørelse ventes først i løbet af det nye år, men forhåbentligt før FIFA's 209 medlemslande i maj skal stemme om, hvorvidt Blatter skal have fire år mere.

Det er en svinestreg, at offentligheden ikke kan få lov til at læse Garcias rapport. Samme opfattelse har også det konservative medlem af det engelske underhus, Damian Collins. Han bad tidligere i dag det engelske politi om at kræve Garcias rapport udleveret. Collins vil vide, om der er personer i Garcias rapport, som er egnet til fængselsstraf.

Indtil videre har Sepp Blatter ikke svaret på de mange angreb, som de seneste uger er haglet ned over ham. Men i næste uge mødes FIFA's eksekutivkomite, og så håber jeg, at kritikere ikke har mistet talens brug. Qatar skulle aldrig have haft VM, og det er ikke for sent at tage det fra det fra dem igen.

0 kommentarer
Vis kommentarer