Annonce:
Annonce:

Bliv væk fra OL i Kina

KOMMENTAR: Om mindre end fire måneder begynder vinterlegene - til lyden af skrigene fra koncentrationslejrene

Det danske ishockeylandshold har kvalificeret sig til et OL, som burde fjernes fra Kina. Foto: Jan Korsgaard/Ritzau Scanpix.
Det danske ishockeylandshold har kvalificeret sig til et OL, som burde fjernes fra Kina. Foto: Jan Korsgaard/Ritzau Scanpix.
Annonce:

ET VOLDSOMT storpolitisk spil om Vinter-OL i Kina løber i øjeblikket hen over verdensscenen. USA har meddelt, at landet agter at boykotte legene politisk. Det vil sige at ingen amerikanske regeringsrepræsentanter vil flyve til Beijing for at tage plads på VIP-tribunen.

TIL GENGÆLD har den russiske præsident, Vladimir Putin meddelt, at han hellere end gerne tager turen til Riget i Midten. Udenlandske tilskuere er ellers på grund af coronaen forment adgang til legene, men der gælder andre regler for pampere og politikere.

OG SELVFØLGELIG for atleterne. Kina vil ikke undvære sportsfolkene herunder det danske ishockeylandshold, for de skal bruges som glade statister i det kinesiske regimes gigantiske sportswashings-show. Den danske regering har endnu ikke besluttet, om en eller flere ministre skal kaste glans over legene.

Annonce:

MED RETTE burde man mene, at regering, Danmarks Idrætsforbund, DIF, og de danske olympiske atleter skal holde sig væk fra vinter-OL i Kina, som begynder om små fire måneder. Holdningen er relevant, fordi EU i marts omsider indførte en række sanktioner over for det kinesiske regime, som er i færd med at udføre et voldsomt overgreb på det muslimske mindretal, uighurerne.

MAN KAN spørge, hvorfor DIF ikke selv træffer beslutningen om at droppe vinterlegene, som afvikles i og omkring Beijing? Svaret er, at det gør idrætten bare ikke. I stedet gemmer sportens ledere sig bag politikerne. Og så længe regering og folketing ikke siger boykot Kina, så forholder DIF sig passivt.

MEN DET er ikke sådan, at idrættens ledere ikke er gjort opmærksomme på, hvad der foregår i Kina. Koncentrationslejre, tvangssterilisation, hjernevask og tortur. Sådan er den barske virkelighed i Xinjiang-provinsen for op mod to millioner uighurer. Det har vi blandt andet FN’s ord for. Idrætslederne dukker hovederne. De skal ikke have noget klinket med kineserne, som har penge og stor indflydelse idrættens bestemmende organer.

Annonce:

AFSLØRINGERNE, som vækker dystre minder fra Nazi-Tyskland, fik tidligere 160 menneskerettighedsorganisationer fra hele verden til at rette en appel til IOC: ’Fjern vinter-OL i 2022 fra Beijing, og flyt det væk fra Kina.’

I BREVET, som var adresseret til IOC’s præsident, Thomas Bach, står der, at den kinesiske regerings overgreb i Xinjiang, Tibet, Hongkong og indre Mongoliet viser, at landet er uværdigt til at være vært for vinterlegene.

MERE PRÆCIST kan det ikke siges. Men den slags snak bider ikke på Thomas Bach og hans hjord i Den Olympiske Komité. Det er en flok i moralsk forfald.

Artiklen fortsætter under billedet...

Thomas Bach, tv, som her er i fint dansk selskab vil ikke kritisere Kina. Foto: Lars Poulsen.
Thomas Bach, tv, som her er i fint dansk selskab vil ikke kritisere Kina. Foto: Lars Poulsen.
 

THOMAS BACH har forsvaret beslutningen om at placere vinter-OL i Kina med, at IOC er neutral, når det handler om politiske affærer. Han har også fået sig selv til at sige, at tildelingen af OL ikke er ensbetydende med, at IOC deler landets syn på politik, sociale forhold og menneskerettigheder.

Annonce:

IDRÆTTEN VIL altså ikke stå i sin egen ret. Præcis som vi har set det med næste års VM i fodbold i Qatar. Når politikerne ikke reagerer, gør fodboldens ledere det heller ikke. Det uanset korruption og døde migrantarbejdere.

MEN I tilfældet Kina kan sportens ledere ikke længere sidde passive og med korslagte arme. Her har politikerne reageret. EU’s sanktioner er et stort og vigtigt skridt. Det er et signal, som idrætten er nødt til at følge op på. Et OL skal samle verdens ungdom til ædel kappestrid, men det gør man altså ikke til lyden af skrigene fra koncentrationslejrene.

POLITIKERNE hører vi heller meget fra. Kina er jo en stormagt. Men det nytter ikke at slå op i banen. Overgrebene i Kina er på en stor skala og med metoder, der bringer mindelser om en hæslig fortid i krigens Europa. OL i Kina bør man holde sig fra. I anstændighedens navn. Sporten skal ikke bruges til at hvidvaske diktatorer og bestialske og blodige regimer.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
A-kraft i baghaven - manges haver står klar
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: