Brasiliansk OL-skandale blev skabt i København

IOC er taget med bukserne nede - kunne have reageret for otte år siden efter afsløringer i Ekstra Bladet

Brasser-jubel i København i  2009. Nuzman i midten omgivet af Pele og Lula. Foto: AP
Brasser-jubel i København i 2009. Nuzman i midten omgivet af Pele og Lula. Foto: AP

Da politiet i Rio i tirsdags ransagede 11 adresser i storbyen og blandt andet slog kløerne i præsidenten for den brasilianske olympiske komite, Carlos Arthur Nuzman, kunne der trækkes tråde tilbage til en række aparte begivenheder, som udspandt sig i Bella Centret i København i 2009.

Razziaen i Rio er et element i historien om en korruptionsskandale i Den Internationale Olympiske Komite, IOC, som eksploderer med otte års forsinkelse. 

Danmark var dengang vært for IOC-kongressen, som skulle beslutte, hvor OL i 2016 skulle afholdes. Efter fire afstemningsrunder blev det højst overraskende Rio, som slog Madrid, Tokyo og Chicago. 

Carlos Arthur Nuzman var i danske hovedstad som chef for den brasilianske OL-delegation, der talte navne som Brasiliens daværende præsident, Luiz Lula Da Silva, den levende fodboldlegende Pele og den gennemkorrupte tidligere præsident for FIFA, Joao Havelange, som i øvrigt selv havde sæde i IOC.

Artiklen fortsætter under billedet

Nuzman med brillerne føres her ind på politistationen i Rio. Foto: AP
Nuzman med brillerne føres her ind på politistationen i Rio. Foto: AP

Ekstra Bladet havde til lejligheden hyret den internationalt anerkendte skotske journalist og forfatter, Andrew Jennings, til at være en del af avisens hold i Bella Centret. 

Jennings havde i årevis afsløret korruption i IOC og FIFA, og året forinden havde han beskrevet, hvordan schweizeren Jean Marie Weber ved en domstol havde indrømmet, at have betalt mange hundrede millioner kroner i bestikkelse - i sær til folk i FIFA - mod til gengæld at få fingrene i lukrative marketingkontrakter. Blandt modtagerne af de mange penge var Joao Havelange.

Afsløringerne havde medført, at Jean Marie Weber, kaldet The Bagman, var uønsket i sportsverdenen, og derfor var det en overrasket Jennings, der i Bella Centret fik øje på Weber iført et akkrediteringskort udstedt af IOC. Jennings konfronterede straks Weber og spurgte, om han havde bestukket nogle IOC-folk. Det ville en ophidset Weber ikke svare på.

Artiklen fortsætter under billedet

Andrew Jennings med ryggen til konfronterede straks The Bagman i Bella Centret. Foto: Ekstra Bladet TV
Andrew Jennings med ryggen til konfronterede straks The Bagman i Bella Centret. Foto: Ekstra Bladet TV

Sammen med Ekstra Bladets øvrige medarbejdere fik Jennings opsnuset, at The Bagman var i Bella Centret for at overbevise IOC-folkene om, at de skulle stemme på Rio som vært for OL 2016. 

Weber, som havde været nær ven med Joao Havelange i mere end 35 år. havde også formået at skaffe sig et værelse på hotel Marriott i København, hvor mange IOC-medlemmer var indlogeret. Endelig kunne Jennings og kompagni afsløre, at Weber også fungerede som konsulent for det afrikanske fodboldforbund, hvor præsidenten Issa Hayatou også havde en plads i IOC.

Den brasilianske OL-komite lagde i København ikke skjul på, at den især arbejdede på at overbevise de afrikanske medlemmer af IOC om, at de skulle stemme på Rio.

Alle disse informationer sendte Andrew Jennings i skriftlig form til IOC’s daværende præsident, Jaques Rogge. Sammen med en bonusoplysning. Nemlig at Jean Marie Weber, alias The Bagman, før kongressen i København havde været en del af den brasilianske OL-komite, som havde besøgt IOC’s hovedkvarter i Schweiz.

Fik det alarmklokkerne til at ringe hos Jaques Rogge og kompagni i IOC? Nej, er svaret. Og Rogge formåede heller ikke at forklare hvem i IOC, det havde givet The Bagman adgang til IOC-kongressen i København.

Som altid dannede IOC en vognborg om sig selv. Men nu er det brasilianske politi i samarbejde med kollegerne i Frankrig brudt igennem ringen. 

Da politiet i tirdags tog fat i Carlos Arthur Nuzman blev han anklager for at have købt OL til i Rio. Det skulle være sket i samarbejde med Rios tidligere guvernør, Sergio Cabral, som for nyligt fik en dom på 14 års fængsel for korruption. Cabral havde taget sig godt betalt hos de firmaer, som havde fået OL–entrepriserne.

Den brasilianske statsanklager, Fabiana Schneider, siger, at Nuzman med flere har betalt i hvert fald 12 millioner kroner i bestikkelse til IOC-medlemmer for at få legene til Rio.

Pengene skulle i følge anklageren blandt andet være gået til senegaleseren Lamine Diack, tidligere præsident for Det Internationale Atletikforbund og tidligere medlem af IOC. Diack skulle overbevise de øvrige afrikanske IOC-medlemmer om, at de skulle stemme på Rio.

Artiklen fortsætter under billedet

Lamini Diack sidder fængslet og har overladt præsidentposten i atletikforbundet til Sebastian Coe. Foto: AP
Lamini Diack sidder fængslet og har overladt præsidentposten i atletikforbundet til Sebastian Coe. Foto: AP

Lamine Diack sidder fængslet i Frankrig, anklaget for som atletikpræsident at have modtaget millioner i bestikkelse for at se igennem fingre med i sær russiske atleters positive dopingprøver. Det er en sag, som fransk politi har gravet ud, og i den forbindelse faldt de over en korrespondance mellem Diack og de brasilianske OL-folk.

I tirsdagens razzia hos den 75-årige Nuzman i Rio deltog også franske efterforskere. Selv om Nuzman har et pengeskab i sit hjem, fandt politiet alligevel en million kroner i fem forskellige valutaer, gemt fem forskellige steder. Hans pas er blevet inddraget, og politiet oplyser, at Nuzman også har et russisk pas. Det skulle han havde fået for som IOC-medlem i 2007 at have stemt på Sochi som vært for Vinter-OL i 2014.

Desuden har politiet bedt om at få indefrosset to milliarder kroner, som tilhører Nuzman og to af hans kumpaner.

Fransk og Brasiliansk politi oplyser, at de har indgået et samarbejde med politiet i USA, hvor en af Nuzmans partnere gemmer sig, og at Tokyos OL i 2020 også skal efterforskes for korruption. 

Carlos Arthur Nuzman afviser igennem sin advokat alle anklager. IOC har endnu ikke kommenteret sagen. De er nok ved at danne en ny vognborg.

Se også: Piskeriset blev kendt verden over: Nu vil han være olympisk præsident

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen