Brutal diktator styrer sporten: Så sig dog fra!

De tonedøve ledere i UEFA og i den olympiske verden sender en stribe megabegivenheder til det korrupte styre i Baku, hvor forfølgelse og tortur hører til dagens orden

European Games 2015. I midten Ilham Alieyv og hans kone. Til højre for dem IOC's præsident Thomas Bach i samtale med sin nære ven, Ruslands Vladimir Putin. Til venstre for Ilham sidder Patrick Hickey, som i dag er anklaget for billetsvindel ved OL i Rio i 2016. Foto: AP
European Games 2015. I midten Ilham Alieyv og hans kone. Til højre for dem IOC's præsident Thomas Bach i samtale med sin nære ven, Ruslands Vladimir Putin. Til venstre for Ilham sidder Patrick Hickey, som i dag er anklaget for billetsvindel ved OL i Rio i 2016. Foto: AP

EN ENGELSK journalist skrev forleden, at byggearbejderne i Qatar, som skal være vært for VM i 2022, ikke opfører stadioner, men mausoleer. Underforstået, VM vil blive spillet på de dødes grave.

SITUATIONEN i Qatar med de slavelignende forhold for migrantarbejderne er ikke ny. Der er bare ikke nogen, der gør noget ved det, og der er jo lang tid til 2022. Forholdene er dog stadig lige forfærdelige og afskyvækkende. Især fordi man forventer, at mere end 4000 slavearbejdere vil miste livet inden den første kamp ved slutrunden. 

Jeg har stor respekt for FC Københavns William Kvist og Tom Høgli, der sidste år som nogen af de første sportsfolk i verden tog afstand fra forholdene i Qatar. Desværre glemte de at reagere, da FCK i år spillede kvalifikationskamp til CL i Baku i Aserbajdsjan mod Qarabag FK.

NU ER det her ikke skrevet for at hænge Kvist og Høgli ud. Kommentaren skal snarere ses som et opråb til denne verdens sportsfolk om at vågne op og sige fra. For deres ledere gør det ikke.

Aserbajdsjan er en slyngelstat, et brutalt diktatur, som er styret af præsident Ilham Aliyev og hans familie. Ilham Aliyev styrer også sporten i landet. Han er præsident for den nationale olympiske komite, og han er dygtig til at score store internationale sportsbegivenheder.

I 2015 var Baku vært for de første europæiske lege, de såkaldte European Games. I 2019 har UEFA valgt Baku som vært for finalen i Europa League. Samme år har Ilham Aliyev også sikret sig de europæiske ungdomslege, hvor der er 10 idrætsgrene på programmet.

I 2020 er der EM i fodbold. Her er Baku, i øvrigt lige som København, blandt værtsbyerne.

OL-gangstere: Præsident-familien er ren Corleone

ILHAM ALIYEV bruger sporten til at skærme af for de uhyrligheder, der finder sted i landet. I de seneste uger har styret drevet en regulær klaplagt på landets homoseksuelle og transseksuelle.

I en rapport fra Human Right Watch skildres, hvordan bøsser og lesbiske er blevet arresteret, klædt af og udsat for tæsk og elektrochok. Transseksuelle er blevet klippet skaldet, og stort set alle er blevet fremstillet i retten uden at have en forsvarer ved deres side.

DET ER DOG langt fra kun homoseksuelle, som oplever at være jaget vildt. Journalister, systemkritikere og menneskerettighedsorganisationer oplever det samme.

I denne uge har der været demonstrationer i Baku mod den omfattende korruption i landet. Det har ligeledes udløst en stribe anholdelser.

Artiklen fortsætter under billedet

Ilham Aliyevs kone, Mehriban, åbnede legene i Baku i 2015 sammen med EOC's prsident, Patrick Hickey. Han venter på at komme for retten i Rio, anklaget for at handle med OL-billetter på den sorte børs. Foto: Ole Steen
Ilham Aliyevs kone, Mehriban, åbnede legene i Baku i 2015 sammen med EOC's prsident, Patrick Hickey. Han venter på at komme for retten i Rio, anklaget for at handle med OL-billetter på den sorte børs. Foto: Ole Steen

FOR EN MÅNED siden afslørede Berlingske Tidende i samarbejde med en række europæiske aviser, hvordan regimet i Aserbajdsjan har sendt milliarder af kroner gennem Danske Banks afdeling i Estland.

Pengene blev overført til magtfulde politikere, højtstående embedsmænd og mediefolk i hele verden. De blev brugt til at fremme Aserbajdsjans omdømme internationalt. Blandt andet havde en tysk valgobservatør modtaget godt tre millioner kroner, efter han roste valgprocessen i slyngelstaten.

JEG VAR TIL stede i UEFA’s hovedkvarter i Nyon i Schweiz 20. september, da UEFA-præsident Aleksander Ceferin offentliggjorde, at Baku havde vundet afstemningen om Europa League-finalen i 2019.

Der er 55 medlemslande i UEFA, og Ceferin blev straks spurgt om hvorfor, UEFA havde valgt at placere finalen i et land, som på ingen måde overholder menneskerettighederne.

Med vanlig arrogance svarede UEFA-bossen, at han var overbevist om, at finalen i Baku vil blive mere end godt organiseret. Han har sikkert ret, og musikken vil blive skruet så højt op, at den overdøver skrigene fra fængslerne.

SVARET FRA Ceferin er sigende for, hvordan sportens ledere reagerer. Jeg fik samme svar fra de europæiske olympiske ledere, da jeg i sin tid spurgte dem om, hvorfor Baku var valgt som vært for European Games. Det skete på et tidspunkt, hvor der var mange rapporter om mishandling og drab på politiske modstandere i landets fængsler.

NU SKAL jeg ikke være den, der antyder, at folk i UEFA eller i de olympiske cirkler er bestukket af styret i Baku. Men jeg kan da i hvert fald konstatere, at det ikke er sportens ledere, der siger fra overfor stater som Qatar og Aserbajdsjan. Derfor må det komme fra aktørerne, fra spillerne. Så sig dog fra!

Afsløring: Hælder milliarder i FIFA for at sikre sig VM

Sådan blev sporten bedraget i Baku

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.