Dansk fodbold i himmel og helvede

FC Midtjylland reddede med 1-1 i England dansk fodbolds ære på en aften, hvor Brøndby svigtede groft i Grækenland

Kian Hansen med ryggen til var med til at sikre en gedigen overraskelse i England
Kian Hansen med ryggen til var med til at sikre en gedigen overraskelse i England

Hvor har FC Midtjylland dog tidligere fået høvl for deres slappe indsats i de internationale opgør. Og med rette. Men der er altid mulighed for en revanche, og det var lige præcis, hvad de selvtillidsfulde midtjyder tog i aften i Southampton.

Det uafgjorte resultat er et svendestykke af de sejt kæmpende og til tider godt spillende midtjyder.

Jess Thorup havde virkelig taget ved lære af sæsonens tidligere europæiske kampe. Den overdrevne respekt for modstanderne var kastet over bord, og hvor var det dog dejligt at se et dansk hold gå på banen og spille chancen. Ikke noget med at grave sig ned.

I stedet tog de danske mestre Southampton på sengen. Jep, englænderne undervurderede ganske givet deres danske modstandere, men det er ikke midtjydernes fejl.

Første halvleg blev et helt lige opgør, hvor FC Midtjylland havde modet til at gå langt frem og spille på hjemmeholdets banehalvdel. Som altid var FCM's dødbolde farlige, og det var imponerende, at de formåede at fastholde presset i de situationer. Der var chancer til mere end det flotte mål, som Tim Sparv sparkede fladt ind med venstrepoten.

Desværre ville Sparv ikke juble over sin scoring, fordi han engang været i Southampton. Det er en uskik og noget baljepis. Jubelscener er en del af fodbolden, og her var der virkelig noget at juble over.

Se også: Drømmen lever: FCM-sensation mod PL-stjerner

Selvfølgelig fik det rød- og hvidstribede hjemmehold en røffel i pausen af deres træner Ronald Koeman. Den virkede desværre. FCM kom under et gevaldigt pres, men stadig uden at gå i panik.

Udligningen fik heller ikke de danske mestre til at gå op i limningen. Der blev stadig spillet fodbold, og i sekvenser blev hjemmeholdet presset langt tilbage på banen. Det var der næppe mange, der havde set på forhånd. Premier League er ubetinget verdens rigeste liga, og klubberne har budgetter, som danske klubber kun kan drømme om.

Alligevel blev FCM aldrig den lille i opgøret. Sikke en fight, som holdet leverede. De to midterforsvarere, Kian Hansen og Erik Sviatchenko, godt støttet af Tim Sparv, danskernes bedste spiller, formåede virkelig at tage det fysiske opgør med englænderne.

Det samme gjorde enmandshæren Morten Duncan i den anden ende. Sikke en holdspiller han har udviklet til at være.

Pione Sisto så vi kun i glimt. Igen. Den megen virak omkring hans person og eventuelle salg til udlandet set ud til at præge ham i negativ retning.

Han bør slå koldt vand i blodet og indstille sig på at tage et år mere på heden. Det vil uden tvivl gavne hans udvikling. Men en stjerne i spe, det er han. 

Med det fornemme resultat i Southampton holder FC Midtjylland liv i håbet om, at dansk fodbold kan få et hold med i gruppespillet. Et opløftende moment på en aften, hvor Brøndby gik helt i sort.  

BRØNDBYS TOTALE SAMMENBRUD

Det værste ved Brøndbys pinlige indsats i Grækenland var næsten, at holdet virkede skræmt, så snart opgøret blev fløjtet i gang. Det er ok at begynde forsigtigt og defensivt, men det er ikke i orden totalt at virke opgivende og bange for at have bolden.

Ja, PAOK er et godt hold, men de er altså ikke verdensmestre, selv om de i aften fik lov til at spille, som om de var det.

Brøndbys frygtsomme gule hær havde slet ikke modet til bare, ja til bare at spille fodbold. Ikke tre afleveringer formåede holdet at strikke sammen i første halvleg, hvor det heller ikke blev til et eneste forsøg mod det græske mål.

Hvilket også er svært, når man stort set ikke kommer over midten.

Se også: Til grin i Grækenland: Otte Brøndby-spillere dumper

Brøndbys træner, Thomas Frank, satsede ved at tage en utrænet Daniel Agger med fra start. Det faldt ikke heldigt ud. Agger formåede hverken at holde sammen på sit forsvar eller at skabe ro i rækkerne. Det er han slet ikke i form til.

I højresiden var de to svenskere, Larsson og Ericsson, i første halvleg en decideret katastrofe. Larsson, som ellers tidligere har vist offensive kvaliteter, høvlede flere gange bolden direkte ud af banen, og defensivt var han lige så forvirret som en flue i en flaske.

Fremme var den aldrende Johan Elmander ikke nogen opspilsstation. Han vandt ingen dueller hverken ved jorden eller i luften. Det er hårdt at sige det, men han har ikke længere hverken hurtigheden eller niveauet til at være med på det her plan.

Kommentaren fortsætter under billedet

Brøndby faldt, men ikke med ære.
Brøndby faldt, men ikke med ære.
 

Hvis jeg skal fremhæve nogen fra Brøndbys hold må det blive Frederik Rønnow i målet, som forhindrede en endnu større røvfuld, Riza Durmisi, som nok kostede et mål, men som ellers havde hurtigheden og viljen til at udfordre grækerne. Han fik bare for lidt støtte. Lebogang Phiri på midtbanen sled og slæbte og forsøgte også at sætte sig i respekt. Han har potentiale til at blive en spiller, der kan gøre det til mere end Superligaen.

Se også: Brøndby-træner efter græske smæk: Derfor gik det galt

Det var en led omgang at komme igennem de godt 90 minutter i Thessaloniki, hvor Brøndby og dansk fodbold blev bombet tilbage til start. Endnu engang blev det understreget, at vi taber terræn i forhold til de lande, vi normalt kan spille lige op med. Brøndby virkede langsomme, ideforladte og uden ret mange spillere med individuelle kvaliteter.

Alt det Brøndby manglede havde PAOK og især Robert Mak, som var kampens helt store stjerne. Han udstillede Brøndbys forsvar gang på gang med sin speed og sin fine teknik. Men det er altså en mand som ikke kunne bruges i Premier League hos Manchester City. Bedre er han altså heller ikke.

Det siger måske lidt om, hvor store problemer vi slås med i dansk klubfodbold. Bundniveauet er foruroligende lavt, og selv om der mangler et returopgør, så er Brøndby færdige i Europa.

Thomas Franks tropper virker mentalt meget skrøbelige. De er slet ikke udstyret med den fandenivoldskhed, der tidligere kendetegnede Vestegnens helte, når de mødte frem til de internationale kampe.

Se FC Midtjylland chokere Southampton i tv-klippet nedenfor:

12 kommentarer
Vis kommentarer