DBU-håb kan ikke reformere FIFA

DBU støtter den 45-årige schweiz-italiener som ny FIFA-præsident - men han risikerer blot at åbne op for yderligere korruption

Infantino var i København i november - uden at imponere. Foto: Lars Poulsen
Infantino var i København i november - uden at imponere. Foto: Lars Poulsen

DA SEPP Blatter var præsident for FIFA, formåede han gang på gang at blive genvalgt, ikke mindst fordi han delte millioner af kroner ud til alle medlemslandene.

Den taktik er Gianni Infantino ved at kopiere. Den 45-årige generalsekretær i UEFA er blandt de fem kandidater, som går efter at blive den nye præsident for FIFA på forbundets ekstraordinære kongres i Zürich 26. februar.

INFANTINO KOM kun med på et afbud. Han trådte til, da hans herre og chef i UEFA, Michael Platini, blev udelukket fra al fodbold på grund af korruption. Infantino meldte sig som UEFA’s kandidat, men sagde i samme åndedrag, at han vil træde tilbage, hvis Platini alligevel får lov til at stille op.

Det er der intet, som tyder på. Derfor fører Infantino nu for alvor valgkamp, og sammen med den afskyelige sheik Salman fra Bahrain har han skilt sig ud fra det øvrige felt. 

TOKYO SEXWALE  fra Sydafrika har stort set opgivet at føre valgkamp. Han ligner en færdig mand.

Prins Ali fra Jordan har kun opbakning fra få lande, herunder hans eget land og Irak. Men nogen stor magtbase har han ikke.

Jerome Champagne fra Frankrig kæmper en ulige kamp. Han har meget få penge, og han har ikke støtte fra nogen organisationer eller konføderationer.

DBU forklarer FIFA-valg: Derfor stemmer vi på Infantino

MEN ALT DET, de tre ikke har, finder vi hos Infantino og sheik Salman. Sheiken har stort set hele Asien i ryggen, og senest har han lavet en samarbejdsaftale med det afrikanske fodboldforbund, CAF. Afrika og Asien har tilsammen 100 stemmer ud af de 209, som kan stemme på kongressen i Zurich.

Men han får kamp til stregen af Infantino, som kan regne med støtte fra de fleste lande i Europa. DBU har senest meldt sig som støtte, og det samme har Sverige, Færøerne, Norge, Italien, Irland og Frankrig. Han er også blevet lovet opbakning fra Sydamerika og en række lande i Caribien.

OG DET ER interessant. Den FIFA-skandale, som FBI og det schweiziske politi er ved at oprulle, løber op i milliarder af kroner og vedrører hovedsageligt ledende FIFA-folk i netop Sydamerika og Caribien.

Da Infantino var på sin første valgturne i Sydamerika for nogle måneder siden, blev han i Paraguay lovet opbakning af det sydamerikanske fodboldforbund, Conmebol. Infantino blev fotograferet sammen med Conmebols præsident, Juan Angel Napout, og andre fine mennesker.

Men i december blev Napout sammen med flere andre arresteret i Schweiz og sigtet for omfattende korruption. Comnebol har fået en ny ledelse, som altså også lover at støtte Infantino.

På tide at DBU forlader FIFA

HVORFOR MON dog det? Det kan skyldes, at Infantino lover dem masser af penge, hvis han bliver valgt. Den midlertidige forretningsledelse i FIFA har nemlig smækket kassen i. Det gælder for både Conmebol og Concacaf, som dækker FIFA’s medlemslande i Caribien, Mellem- og Nordamerika. 

FIFA har således stoppet udbetalinger på mere end 100 millioner kroner til de to konføderationer, som er så gennemsyrede af svindel og korruption, at de helt burde opløses.

MEN INFANTINO  er tilsyneladende ligeglad. Han fisker stemmer og bruger alle midler. Selv om Platini er udelukket fra al fodbold i otte år på grund af korruption, bruger Infantino ham stadig som rådgiver. De to blev også fotograferet sammen til en prisuddeling ved et fodboldshow i Dubai i december, hvilket ligner en klar overtrædelse af reglerne om udelukkelse.

Og så er der det med pengene. Hvis Infantino bliver valgt, vil han give hver af de 209 medlemslande 35 millioner kroner kroner til udviklingsprojekter og løbende udgifter. Det er mere end en fordobling af de beløb, som Blatter opererede med. 

Det er rigtig mange penge i en række af FIFA’s mindre medlemslande. Lande, som dårligt kan stille et landshold, men som har en stemme på kongressen. Ydermere vil Infantino give alle lande syv millioner kroner til dækning af rejseudgifter.

FIFA-skandalen: Blatter og Platini bandlyses fra fodbold

Hver af FIFA’s seks konføderationer skal desuden betænkes med 275 millioner kroner til udviklingsprojekter. Conmebol har kun ti medlemslande, så der er en anselig sjat til hver.

MEN DER stopper det ikke for Infantino. Han vil også udvide VM-slutrunderne fra de nuværende 32 lande til 40. Udvidelsen skal især komme landene uden for Europa til gode. Og som prikken over i’et vil han udpege en afrikaner som FIFA’s nye generalsekretær. Der er således lagt masser af lokkemad ud.

Infantino er ingen reformator. Hvis han bliver præsident for FIFA, vil det fortsætte som under Blatter. Blot med endnu flere fristelser og muligheder for korruption.