DBU på mission til slavestaten

En større nordisk delegation skal undersøge om det er korrekt at Qatars VM-værter behandler migrantarbejderne som dyr - Ekstra Bladet hjælper med en opdatering

Over alt i Qatar arbejder migrantarbejdere på at gøre landet klar til VM. Foto: Lars Poulsen
Over alt i Qatar arbejder migrantarbejdere på at gøre landet klar til VM. Foto: Lars Poulsen

SAMMEN med sine nordiske kolleger rejser DBU’s formand, Jesper Møller, i dag til Qatar, som skal være vært for VM i fodbold i 2022.

Besøget i det lille land, som af de internationale fagforeninger betegnes som en slavestat, varer indtil på onsdag, og der er næppe tvivl om, at sheikerne vil skrue gevaldigt op for charmen.

QATAR skulle aldrig have haft VM, men penge bestemmer meget i international fodbold, og da FIFA’s eksekutivkomite i december 2010 skulle stemme om, hvilke lande der skulle have VM i 2018 og 2022, havde regimet i Qatar brugt umådeligt mange millioner.

Og selv om FIFA’s egne inspektører havde sagt, at Qatar på stort set alle parametre var det mindst egnede blandt ansøgerlandene, vandt det lille land, som er på størrelse med Sjælland, alligevel afstemningen foran lande som Australien, Japan og USA.

Artiklen fortsætter under billedet

Jesper Møller skal på en mission til Qatar. Foto: Tariq Mikkel Khan
Jesper Møller skal på en mission til Qatar. Foto: Tariq Mikkel Khan
 

MERE end halvdelen af de 24 medlemmer af FIFA’s eksekutivkomite, som deltog i afstemningen i 2010 er i dag udelukket fra al fodbold på grund af korruption. 

Det samme er vicepræsidenten i Qatars Fodboldforbund, Saoud Al-Mohannadi netop blevet. I onsdags meddelte FIFA’s egen juridiske dommer, Hans-Joachim Eckert, at Al-Mohannadi er blevet udelukket fra alle fodboldaktiviteter i et år.

Straffen skyldes at han ikke har villet samarbejde i forbindelse med en større efterforskning om korruption, som FIFA har gang i. Al-Mohannadi spillede en central rolle tilbage i 2011 da Qatar fik VM.

KRITIKERE har undret sig over mange ting, blandt andet at FIFA valgte at give VM til en nation, som aldrig selv har formået at kvalificere sig til en VM-slutrunde.

På ingen måde er Qatar nogen stormagt i fodboldmæssig forstand, og i øvrigt er Qatars landshold bygget op om udenlandske spillere, som har fået penge for at skifte nationalitet.

OVER to millioner migrantarbejdere fra de fattigste egne af verden er hentet til Qatar for at gøre landet lækkert til blandt andet VM-slutrunden. Mere end 1000 milliarder kroner vil sheikerne bruge på lufthavne, metro, motorveje, hoteller og stadioner frem mod 2022. Umiddelbart lyder det som en fornuftig jobskabende ordning med de mange migranter, men mange af dem bliver lokket med falske løfter.

Alt for mange ender som slaver, fordi deres pas bliver taget fra dem, og de arbejder og lever under umenneskelige vilkår.

Artiklen fortsætter under billedet

 

Det er der blevet lavet utroligt mange rapporter om, og Qatar har efter pres fra FN, EU og internationale fagforeninger og menneskerettighedsorganisationer lovet bod og bedring. Men handling følger kun meget langsomt ord. Flere tusinde migrantarbejdere er allerede døde i Qatar siden afstemningen i 2010 og tallet frygtes at stige til mere end 4000, inden den første kamp fløjtes i gang i 2022. 

JESPER MØLLER siger til Ekstra Bladet, at han både har talt med fagforeninger, LO er også med på turen, og med Amnesty International, og at han derfor føler sig godt forberedt til turen. 

Men det skal ikke afholde os fra, som en service for Jesper Møller og hans rejsefæller, at bringe en række aktuelle indslag om situationen i Qatar.

FIFA hvidvasker Qatar

Tidligere på måneden var FIFA’s generalsekretær Fatma Samaoura på inspektionstur i Qatar. Hun så ingen lig, ingen mishandlede migrantarbejdere, ingen farlige arbejdspladser og ingen usle boligforhold.

Hun så kun glimmer og stads, og efterfølgende sagde hun til Qatars egne medier, at stadionbyggerierne går godt, og at der er særlig fokus på sikkerheden for alle arbejdere.

Artiklen fortsætter under billedet

FIFA's generalsekretær kunne ikke få øje på nogen problemer, da hun var i Qatar. Foto: AP
FIFA's generalsekretær kunne ikke få øje på nogen problemer, da hun var i Qatar. Foto: AP
 

- Det jeg har set, fortæller mig, at det var et godt valg at gøre Qatar til vært for VM. Jeg ser stærke tegn på, at Qatars befolkning vil levere den bedste slutrunde nogensinde.

Og så burde alt jo være godt.

Skammens VM

Under besøget i Qatar skal DBU’s formand Jesper Møller besøge et af de otte stadioner, som skal bruges til VM. Valget er faldet på Khalifa Stadium, som er placeret ved siden af det store sportskompleks Aspire Academy. Det er her, de fleste af Qatars sportsstjerner bliver udklækket.

Amnesty International har netop færdiggjort endnu en rapport om forholderne i Qatar. Rapporten har fået titlen: ’Qatar - skammens VM’, og den tager netop udgangspunkt i forholdene for arbejderne på Khalifa Stadium.

Her er et citat fra rapporten: ’Migrantarbejdere fra Bangladesh, Indien og Nepal, som arbejder på Khalifa Stadium, bliver udnyttet. En del er udsat for tvangsarbejde. De kan ikke skifte job, de kan ikke forlade landet, fordi deres pas er inddraget, og de må ofte vente måneder på at få deres løn. Samtidig kan vi se, at FIFA, deres sponsorer og entreprenørfirmaerne ser ud til at kunne tjene massive summer på slutrunden.’

Deepak, en metalarbejder på Khalifa stadium, siger, at han føler det som om, at han er i fængsel.

- Min arbejdsgiver siger, at hvis jeg ønsker at blive i Qatar, så skal jeg holde min mund og blive ved med at arbejde.

Kamal, som er fra Nepal, siger, at han har fået nok af Khalifa Stadium.

- Arbejdet er hårdt, vores lejr er lille og beskidt, og jeg har endnu ikke modtaget løn.

Artiklen fortsætter under billedet

Over hele verden har fagforeninger demonsteret mod FIFA og Qatar. Foto. AP
Over hele verden har fagforeninger demonsteret mod FIFA og Qatar. Foto. AP
 

I oktober døde den nepalesiske arbejder Anil Kumar Pasman, da han blev ramt af en lastbil på Al Wakrah Stadium. Myndighederne i Qatar hævder, at det er det første dødsfald overhovedet på de otte stadionbyggerier. 

Under alle omstændigheder har dødsfaldet skabt en opblødning mellem arrangørerne og den internationale bygningsarbejderfagforening, BWI, som har hovedsæde i Schweiz. 

BWI’s generalsekretær Ambet Yuson, kaldte sidste år forholdene for migrantarbejderne i Qatar for moderne slaveri.

Nu har VM-arrangørerne meddelt, at BWI næste år kan få lov til inspicere arbejdet på stadionbyggerierne. Hvor ofte det vil ske er ikke blevet oplyst.

Forbud mod alkohol

Det er forbudt at drikke alkohol offentligt i Qatar, og selv om VM-arrangørerne forventer en halv million fodboldfans fra hele verden til slutrunden i 2022, så bliver der ikke lempet på reglerne.

Det har formanden for arrangørkomiteen, Hassan Al-Thawadi netop fastslået. 

Det bliver således ikke muligt at købe øl på stadion, i fanzonerne, på restauranter, cafeer eller på torve og gader. Man må heller ikke tage øl eller alkohol med hjemmefra. Det er forbudt at indføre den slags i Qatar. 

Kun på få udvalgte hoteller er det tilladt at drikke alkohol, men så foregår det for nedrullede gardiner. I øvrigt er det ofte qatarerne selv, der får sig en hivert på de særlige alkoholhoteller.

For FIFA bliver alkoholforbuddet på stadionerne en lille udfordring. En af forbundets hovedsponsorer er det belgisk-amerikanske bryggeri Anheuser-Bush InBev, som plejer at bruge slutrunderne til at markedsføre Budweiser. Det er ganske vidst noget tyndt sprøjt, men dog stadig en øl. 

Ved VM i Brasilien i 2014 var det også forbud mod at sælge øl på stadion, men her formåede FIFA at presse arrangørerne til at lempe forbuddet. I følge Al-Thawadi kommer det ikke til at ske i Qatar.

- Det er ikke noget, vi diskuterer med FIFA, siger han.

Stadionkaos

Normalt bliver der brugt 12 stadioner til en VM-slutrunde, men i Qatar vil de nøjes med otte. Og da landet ikke er større end Sjælland, vil der højest være to timers transport mellem de enkelte arenaer.

I de indledende puljekampe er planen at afvikle tre kampe om dagen, kl. 14, 17, og 20, og det vil betyde, at fans kan nå to kampe om dagen. Hvis trafikken glider

Artiklen fortsætter under billedet

 Al-Rayyan stadium skal kunne nåes på to timer uanset hvor du befnder dig i Qatar. Foto: AP
Al-Rayyan stadium skal kunne nåes på to timer uanset hvor du befnder dig i Qatar. Foto: AP
 

Ved håndbold-VM i Qatar sidste år var der lange trafikkøer selv længe efter, at kampene var overstået. Og her var der trods alt kun et begrænset antal udenlandske tilskuere. Måske højst et par tusinde.

Med op mod en halv million fodboldfans fra hele verden er det til at forudse, at der bliver trængsel i hovedstaden Doha, hvor fra al trafik til de otte stadioner vil udgå.

Det var i øvrigt en af årsagerne til, at FIFA’s egne inspektører i sin tid frarådede at placere VM i Qatar. Infrastrukturen vil ikke kunne klare presset. Men flertallet i FIFA’s eksekutivkomite stemte alligevel på Qatar.

Bare ben er forbudt

Den 18-årige norske cykelrytter, Susanne Andersen blev blev kørt ned af en politibetjent da hun fornylig deltog i VM i Qatar.

Både den unge rytter og sportschefen i det norske cykelforbund, Hans Falk, er overbevist om at påkørslen var en bevidst handling.

- Der var ingen bremsespor, og han var uden empati. Han tændte bare en cigaret og talte i telefon uden at bekymre sig om pigen, der lå på gaden og græd, siger Falk til Norsk TV2.

Artiklen fortsætter under billedet

Danske Amelie Dideriksen vandt guld i Doha og undgik at blive kørt ned. Så heldigt slap hendes norske kolega ikke. Foto: AP
Danske Amelie Dideriksen vandt guld i Doha og undgik at blive kørt ned. Så heldigt slap hendes norske kolega ikke. Foto: AP
 

Susanne Andersen var på cykel på vej tilbage til sit hotel efter en træningstur, da hun blev påkørt. Hverken hende eller Hans Falk turde dog melde sagen til politiet.

- Vi fik at vide at det ikke er usædvanligt at påkøre kvinder med bare ben, fordi de bliver anset for at være udfordrende klædt.

- Vi blev opfordret til ikke at politianmelde sagen, fordi vi så ikke ville få lov til at forlade landet.

Efter ulykken bad Falk UCI om at advare de andre nationer.

- Men vi fik blot som svar, at vi var gæster i landet og at vi skulle respektere trafikreglerne. Det havde vi selvfølgelig gjort, men vi blev ikke behandlet som gæster. Vi kan da ikke konkurrere i sådan et land, siger han.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.