Der er stadig håb for Barcelona

Den katalanske storklub skal vælge ny præsident, og det kan betyde at Qatar endelig bliver smidt på porten

Barcelona jublede efter sejren over Juventus i CL-finalen. Nu venter der en hård kamp om magten i klubben. Foto. AP
Barcelona jublede efter sejren over Juventus i CL-finalen. Nu venter der en hård kamp om magten i klubben. Foto. AP

NOK HENRYKKEDE FC Barcelona fodboldfolket i den seneste sæson, hvor Messi igen var Messi, men uden for grønsværen har det længe været svært at holde af den katalanske storklub.

Kæleriet med de grumme sheiker i Qatar, som blandt andet medførte, at Unicef blev fjernet fra trøjerne og erstattet med Qatar Airways, har ærlig talt givet en grim smag i munden.

Men nu er der håb forude. Gode mennesker i Barcelona vil af med sheikerne, og det er uanset hvor mange penge der lokkes med fra den lille mellemøstlige slavestat. Og vi taler ellers om ganske store summer.

QATARS SPONSORAFTALE med Barcelona udløber i 2016 og har årligt udløst 250 millioner kroner. Nu vil Qatar forlænge aftalen og øge det årlige tilskud, så det kommer til at lyde på 450 millioner kroner.

Det er et beløb, der vil kunne friste mange svage sjæle, men ikke seks ud af de syv kandidater, der stiller op til præsidentvalget i FC Barcelona 16. juli på Camp Nou.

Kun Josep Maria Bartomeu, som går efter at blive genvalgt, vil ikke afskrive oliesheikerne. Men han har altså også haft fingrene godt og grundigt smurt ind i de skandalesager, som de seneste år har ramt den tidligere ellers så stolte og moralsk uangribelige klub.

Den magtfulde præsident Josep Maria Bartomeu afslører, at endnu en spiller er på vej til det spanske mesterhold. (Foto: AP) Spansk fodbold Ny spiller på vej til FC Barcelona

I 2010 BLEV Sandro Rosell valgt som præsident for FC Barcelona. Med sig på bagsmækken havde han Bartomeu som vicepræsident, og sammen overtog de en klub, der nok spillede noget af det bedste fodbold i verden, men som også have oparbejdet en stor og tyngende gæld.

Sandro Rosell er forretningsmand og en type, der gerne bevæger sig i gråzonerne. Han har lavet aftaler med slibrige typer i både Sydamerika og Qatar. I Brasilien samarbejdede Rosell med den tidligere præsident for det brasilianske fodboldforbund og medlem af FIFA’s eksekutivkomite, Ricardo Teixeira.

I dag er Teixeira strippet for alle sine poster i international fodbold. Han er blevet knaldet for korruption, og de brasilianske justitsmyndigheder er i færd med at kulegrave flere af de forretninger, som Teixeira har lavet sammen med Rosell.

QATAR HAR OGSÅ været en af Rosells jagtmarker. Her havde han tidligere et sportsmarketings-firma, og det var ham, der i 2011 sammen med Bartemou gjorde op med Barcelonas smukke slogan, Més que un club, mere end en klub.

Det skete, da katalanerne skrev kontrakt med Qatar Foundation, en statsejet fond. Senere blev aftalen overtaget af Qatar Airways, som er kendt for en række uhyre barske ansættelsesforhold. For eksempel er det forbudt for stewardesserne at blive gravide.

Qatar Airways, som flere gange er kåret som verdens værste flyselskab, elsker fællesskabet med Barcelona. Selskabets direktør Akbar al-Bakar sagde tidligere i år, at han meget gerne vil forlænge sponsoraftalen.

Han ser som en mulighed, at Camp Nou kan skifte navn til Qatar Airways Stadium.

– Alt er muligt for vores selskab. Vi er åbne for overraskelser. En af dem kunne være, at vores navn blev forbundet med Camp Nou. Qatar Airways og Barcelona deler de samme værdier, sagde al-Bakar.

SANDRO ROSELL  trak sig som præsident i 2014 og overlod roret til Bartomeu. Rosell var løbet ind i vanskeligheder efter at have købt Neymar i Brasilien.

Den affære er Bartomeu også rodet ind i. Den offentlige anklager José Perals er virkelig ude med riven. Han vil have både Rosell og Bartomeu bag tremmer, og han vil have Barcelona til at betale en stor bøde.

I korte træk handler sagen om skattesvindel i stor stil. Barcelona oplyste oprindelig, at klubben i 2013 betalte brasilianske Santos 425 millioner kroner for Neymar.

Senere indrømmede Rosell, at Neymar i virkeligheden havde kostet 745 millioner kroner. Barcelona valgte frivilligt at efterbetale 100 millioner i skat, men det har ikke stillet den offentlige anklager tilfreds.

JOSÉ PERALS  har fået rettens tilladelse til at rejse straffesag mod Rosell, Bartomeu og Barcelona for at forbryde sig mod skattevæsenet og for uærlig ledelse.

Anklageren kræver, at Barcelona skal betale en bøde på 165 millioner kroner. Desuden går han efter at sende Bartomeu i fængsel i to år og tre måneder og udstyre ham med en bøde på knap 30 millioner kroner.

Rosell er den helt store skurk. Han står til syv års fængsel. Desuden skal han betale en bøde på 180 millioner kroner.

Barcelona afviser anklagerens påstande og hævder, at sagen ikke er kriminel, men blot finansiel. Altså at det hele skal kunne klares med bøder og efterbetaling af skat.

Under alle omstændigheder har Neymar-sagen været med til at rokke ved klubbens omdømme. Det samme har afsløringen af, at Barcelona imod FIFA’s regler har lavet kontrakter med børn.

(Foto: AP) Spansk fodbold Messi skal i retten for skattesnyd

PÅ TRODS AF de dårlige sager stiller Bartomeu alligevel op til præsidentvalget. Men han er i modvind. Især på grund af alliancen med Qatar Airways.

Hvis Bartomeu vinder valget, vil han have klubbens medlemmer til at stemme om en ny Qatar-aftale på generalforsamlingen i oktober. Men han står ret alene.

Til sportsavisen AS siger en af modkandidaterne, Agustí Benedito: At blive sponseret af Qatar er som at blive forbundet med Islamisk Stat.

En anden kandidat, Jordi Majó, det er ham, som vil ansætte Michael Laudrup som sportsdirektør, vil også fjerne Qatar fra klubbens trøjer. Han vil i stedet lade klubbens medlemmer vælge mellem tre andre sponsorer.

Men Majó vinder ikke valget, og derfor bliver Michael Laudrup heller ikke sportsdirektør i sin tidligere klub. Ikke i denne omgang.

Michael Laudrups navn er blevet kastet ind i præsidentvalgkampen i FC Barcelona. (Foto: Lars Poulsen) Intl. fodbold Præsidentkandidat vil have Laudrup til Barcelona

FAVORITTEN ER klubbens tidligere præsident, Joan Laporta. Han sad fra 2003 til 2010, og det var ham, der sørgede for, at FN’s børnefond Unicef kom på trøjen. Det var et såkaldt omvendt sponsorat. Barcelona betalte Unicef for at bruge navnet.

Joan Laporta er favorit til at vinde præsidentvalget i Barcelona. Foto: AP
Joan Laporta er favorit til at vinde præsidentvalget i Barcelona. Foto: AP
 

Laporta indledte sin valgkamp ved at sige:

– Bartomeu og Rosell er Qatar, og vi er Unicef. Penge er ikke alt.

I meningsmålingerne i de spanske aviser ser Laporta ud til at løbe med sejren, og sker det vil han hente den tidligere Barcelonaspiller Eric Abidal ind som sportsdirektør.

Abidal har tidligere været ramt af kræft, men overvandt den og kæmpede sig tilbage til Camp Nou, hvor han for evigt har en stor plads i fansenes hjerter.

Med Laporta og Abidal i spidsen for Barcelona – og uden Qatar – vil der igen være ræson i at sige Més que un club.

6 kommentarer
Vis kommentarer