Derfor går Blatter

De seneste skandaler nærmede sig hans eget bord - FBI var lige i hælene på ham

Her trækker Blatter sig. (Video: AP)

Efter en mareridtsuge for FIFA valgte den 79-årige Sepp Blatter tirsdag aften at gå af som præsident. Det skulle han have gjort for mange år siden, men hellere sent end aldrig som man siger på Fyn.

Presset på FIFA fra FBI og fra de schweiziske politimyndigheder blev endelig for meget for Blatter.

Han troede, han havde reddet stormen af da FIFA’s kongres i fredags i Zürich genvalgte ham for en ny fireårig periode. 

Men FBI slap ikke presset og efterhånden som alle vi andre fik indsigt i det materiale, som forbundspolitiet og de amerikanske skattemyndigheder har bygget op gennem flere år, var det til at se, at det her til sidst måtte få konsekvenser for Blatter selv.

Tirsdag ramte skandalen de inderste cirkler hos Blatter. Det blev afsløret, at FIFA i 2008 havde udbetalt 10 millioner dollar, ca 68 millioner kroner i en korruptionssag til forbundets tidligere og meget grådige vicepræsident, Jack Warner fra Trinidad.

Valcke til venstre og Blatter er taget i en kæmpe løgn. Fodbold Skandalen fortsætter: FIFA afsløret i kæmpe løgn

FIFA forsøgte først at vaske skandalen af på den nu afdøde Julio Grondona fra Argentina, som i 2008 var formand for FIFA’s finanskomite.

Men den forklaring holdt ikke længe. Hurtigt viste det sig, at FIFA’s generalsekretær og Blatters højrehånd, Jerome Valcke, var fedtet ind i skandalen.

Blatter har ellers tidligere været eminent til at vaske alle ubehagelighederne af på sine nærmeste. Han har ladet andre tage skraldet for ugerningerne.

Sepp Blatter har tirsdag annonceret, at han træder tilbage. (Foto: AP) Intl. fodbold Sepp Blatter træder tilbage!

Denne gang valgte han selv at gå. Forståeligt nok, for når man som har været igennem FBI’s omfattende materiale, går det hurtigt op for en, at de anholdelser vi så i sidste uge af blandt andet syv ledende FIFA-folk, herunder to vicepræsidenter kun er toppen af isbjerget,

Blatter sagde det selv i fredags. Der vil komme flere dårlige nyheder.

Han havde læst skriften på væggen. Det ser blandt andet ud til at samtlige fodboldpræsidenter i de sydamerikanske forbund kan vente at blive sigtet. Det gælder også en række ledere i Caribien og Mellemamerika.

Det er dårlige nyheder en masse. For FIFA.

Et historisk billede. Chuck Blazer, FBI's mægtige muldvarp, trykker hånd med Sepp Blatter, mens FIFA's tidligere vicepræsident, Jack Warner lusker forbi i baggrunden. Warner er dømt ude på grund af korruption og meldte sig selv i går til politiet i Trinidad. Foto:AP Intl. fodbold Her er den mægtige muldvarp, der smadrer FIFA

For fodbolden og alle os andre, der elsker spillet, var det en god dag i går. Sepp Blatters afgang varsler forhåbentligt bedre og ærligere tider. Den næste præsident ventes at blive valgt omkring årsskiftet på en ekstraordinær kongres.

Der skal være tid til at føre en ordentlig og sober valgkamp. Desværre har Blatter tænkt sig at blive siddende indtil kongressen. 

Det giver ham mulighed for at rydde op efter sig selv. Den mulighed burde han ikke have, og derfor må FIFA’s eksekutivkomite hurtigt træde til og vise ham døren. Han skal ikke have lov til at lave flere ulykker.

FAKTA: Forstå FIFA-skandalen på tre minutter...!

To sager blev rullet ud onsdag

1. FBI's sag om bestikkelse i FIFA

14 personer - heraf ni med tilknytning til det internationale fodboldforbund, FIFA - er tiltalt for omfattende svindel og korruption af FBI.

Syv FIFA-officials blev onsdag d. 27. maj anholdt i Zürich, hvor de er samlet til den 65. FIFA-kongres for at vælge præsident.

De tilbageholdte personer er tiltalt for at have modtaget mere end 150 millioner dollars i bestikkelse.

At det er FBI, der har anholdt de mistænkte skyldes den nord- og mellemamerikanske konføderation CONCACAF, der har sit hovedkvarter i Miami, Florida. Desuden har FBI et kronvidne i det tidligere medlem af eksekutivkomiteen, Chuck Blazer, der har været mulvarp for FBI i flere år.

De syv anholdte i Schweiz er:

1) Jeffrey Webb (Cayman Islands), CONCACAF-præsident, præsident for Cayman Islands' fodboldforbund samt vicepræsident i FIFA.

2) Eugenio Figueredo (Uruguay), tidligere præsident for Uruguays fodboldforbund og tidligere CONMEBOL-præsident.

3) Eduardo Li (Costa Rica), præsident for Costa Ricas fodboldforbund, medlem af FIFA's eksekutivkomite og CONCACAF's eksekutivkomite.

4) Julio Rocha (Nicaragua), præsident for Nicaraguas fodboldforbund, development officer i FIFA og tidligere præsident for det centralamerikanske fodboldforbund.

5) Costas Takkas (Cayman Islands), tidligere generalsekretær i det nationale fodboldforbund og attaché for CONCACAF's præsident.

6) Rafael Esquivel (Venezuela), præsident for Venezuelas fodboldforbund og eksekutivmedlem i CONMEBOL.

7) José Maria Marin (Brasilien), tidligere præsident for det nationale fodboldforbund og tidligere guvernør i São Paulo.

Derudover er Nicolás Leoz (Paraguay - og tidligere præsident i CONMEBOL) samt Jack Warner (Trinidad & Tobago - og tidligere vicepræsident i FIFA og tidligere CONCACAF-præsident) tiltalt i sagen. De var dog ikke til stede i Zürich.

Warner valgte onsdag aften at melde sig selv til myndighederne i Costa Rica.

Derudover har fire mistænkte i anklageskriftet tidligere erklæret sig skyldige i en række punkter. Heriblandt Jack Warners to sønner Daryll og Daryan Warner, der har erkendt bedrageri.

Kilde: Department of Justice, Office of Public Affaris, USA

2. Tildelingen af VM-værtsskaber i Rusland og Qatar

I en separat operation søsatte de schweiziske myndigheder onsdag en undersøgelse i forbindelse med tildelingen af VM-værtsskab til Rusland i 2018 samt Qatar i 2022. FIFA's hovedkvarter blev endevendt for elektroniske data og dokumenter, der blev taget med og som skal danne grundlag for en sag.

FIFA's eksekutivkomites ti medlemmer skal nu afhøres om det møde i 2010, hvor værtsskaberne blev tildelt.

Det drejer sig om:

1) Michel Platini (Frankrig), UEFA-præsident og vicepræsident i FIFA. Han stemte på Qatar. Det skete efter et møde i Elysees-palæet med den daværende franske præsident og Qatars emir. Efterfølgende investerede Qatar milliarder i Frankrig og købte blandt andet Paris Saint-Germain, hvor Platinis søn fik et godt job.

2) Vitaly Mutko (Rusland), Ruslands sportsminister og hovedansvarlig for, at russerne har destrueret al materiale, herunder de computere, der blev brugt i tiden op til afstemningen i 2010.

3) Marios Lefkaritis (Cypern), medlem af både UEFA og FIFA’s eksekutivkomite. Efter afstemningen i 2010 er det afsløret, at han har lavet gode forretninger med den russiske energi-gigant Gazprom, og at han har tjent store penge på at sælge landområder til Qatar. Men det har ikke haft indflydelse på hans stemmeafgivning, siger han.

4) Senes Erzik (Tyrkiet). Han er det stille vand i forsamlingen.

5) Worawi Makudi (Thailand). Han er røget i unåde i sit eget forbund, AFC, og er på vej ud af international fodbold. Han lavede store forretninger med Qatar i tiden omkring afstemningen, hvor han var tæt på Bin Hammam, manden bag Qatars VM, og som senere er blevet udelukket på livstid på grund af korruption.

6) Angel Maria Villar Llona (Spanien), vicepræsident i FIFA og under mistanke for at have byttet stemmer med Qatar i 2010. Spanien ville gerne have haft VM i 2018, men tabte til Rusland.

7) Issa Hayatou (Cameroun), endnu en vicepræsident i FIFA. Han er tidligere blevet dømt for korruption af IOC, den internationale olympiske komite, og engelske medier og en whistleblower fra Qatar har fortalt, at Hayatou modtog bestikkelse på et hotelværelse i Uganda forud for afstemningen i 2010. Men han er en hård benægter.

8) Hany Abo Rida (Egypten). Endnu en lidt stille type, men han er kendt som en nær allieret til Bin Hammam fra Qatar.

9) Michel D’Hooge (Belgien). FIFA har netop selv frifundet ham for to anklager. Han havde fået et maleri af den russiske VM-komite, men FIFA’s kunst-eksperter har skønnet, at billedet ikke havde den store værdi. Hans søn fik et job i Qatar, men her har man vurderet, at det ikke havde indflydelse på D’Hooges stemmeafgivning.

10) Jerome Valcke (Frankrig). Han har godt nok ikke stemmeret, men han er generalsekretær i FIFA og med i alle beslutninger og ved alle møderne i eksekutivkomiteen. Han er en nøglefigur, som blev taget til nåde af Blatter og genansat efter en svindelsag i USA.

37 kommentarer
Vis kommentarer