Derfor skal Platini ikke være præsident for FIFA

Maradona og Romario er nu blandt franskmandens hårdeste kritikere

Platini ligner blot en kopi af Blatter. Franskmanden er ikke værdig til at blive ny præsident for FIFA. Foto: AP
Platini ligner blot en kopi af Blatter. Franskmanden er ikke værdig til at blive ny præsident for FIFA. Foto: AP

FOR TRE dage siden var den franske elegantier Michel Platini storfavorit til at blive ny præsident for FIFA ved valget 26. februar i Zürich.

Nu ser det i stedet ud til at ramle for franskmanden, der virkelig har haft nogle dårlige dage. Først måtte han nødtvungent indrømme, at han har løjet, og efterfølgende blev han hvirvlet ind i den gigantiske korruptionsskandale i FIFA, som det amerikanske forbundspoliti, FBI og det schweiziske politi er ved at efterforske.

Desuden står en række store fodboldpersonligheder med Maradona og Romario i spidsen i kø for at advare mod Platini, som de mener ligner en mand, der blot vil traske i fodsporene på Sepp Blatter.

INDTIL VIDERE har Platini ikke fortalt, hvad han egentlig har tænkt sig at udrette som ny præsident, men til gengæld har han allieret sig med en række personer, som står med fødderne solidt plantet i FIFA’s mange skandaler.

Med andre ord vil Platini komme til at stå for kontinuitet, men altså ikke på den gode måde.

Lad os tage løgnen først. Forud for mødet i FIFA’s eksekutivkomite torsdag og fredag indrømmede Platini, at han før afstemningen om VM i 2022 havde fortalt amerikanske ledere, at han ville stemme på USA.

I sidste ende stemte han i stedet på Qatar. Det gjorde han efter et møde med den daværende franske præsident Nicolas Sarkozy og Qatars emir, Al-Thani, i Élysées-Palæet i Paris.

– Sarkozy bad mig ikke om at stemme på Qatar, men jeg vidste, hvad der ville være det rigtige at gøre, sagde Platini.

Se også: Politiet rejser straffesag mod Blatter - Platini er også i fedtefadet

DET VAR ET klart politisk valg, og i øvrigt fik hans søn efterfølgende et godt betalt job i en af Qatars investeringsfonde.

Qatar var på alle måder det mindst egnede land blandt ansøgerne, men når den lille slavestat alligevel løb med VM, kan det kun skyldes to årsager: Korruption og politisk indblanding. Sarkozy var vild efter at få Qatar til at investere i Frankrig, og det lykkedes. Blandt andet købte sheikerne Sarkozys favoritklub, PSG, og gjorde den til en af verdens rigeste klubber.

Derfor klinger det også hult, når Platini siger, at et FIFA under hans ledelse vil blive meget mindre styret af politiske hensyn.

– Med mig vil der ikke blive noget politik. Med mig vil det handle om fodbold. Der er mange gode fok i eksekutivkomitéen. Det er kun nogle få, som er korrupte. Hvis de gør noget forkert, vil der blive taget hånd om det, sagde han.

DET GIVER Diego Maradona ikke en døjt for. Den 54-årige tidligere argentinske superstjerne var selv på et tidspunkt et emne som præsident for FIFA, men til italiensk presse sagde han forleden, at han har lavet en aftale med en anden af præsidentkandidaterne, prins Ali fra Jordan.

– Hvis Ali vinder valget, vil jeg sidde ved hans side som vicepræsident. Lige nu er jeg sat ud af spillet, fordi en mand ved navn Blatter har lukket alle døre for mig.

– Men jeg er ikke nogen tyv. Blatter har gjort stor skade på fodbolden, og med Platini bliver det en farce. De lader, som om de er adskilte, den ene i FIFA og den anden i UEFA, men fakta er, at de altid har stået sammen.

– Hvis vi ønsker et åbent og gennemskueligt FIFA, kan vi ikke stemme på Platini, der har været tæt på Blatter, som har lært ham at stjæle, sagde Maradona til sportsavisen Corriere dello Sport.

Se også: Sædet brænder under Blatter

SAMTIDIG GIK gik den tidligere brasilianske måltyv, Romario, også ud i pressen med et voldsomt angreb på Blatter og Platini.

49-årige Romario er i dag senator i det brasilianske parlament, hvor han har skabt sig en base som en aggressiv bekæmper af korruption.

– FIFA er korrupt. Nogle er blevet fængslet, og flere vil følge. Jeg håber og beder hver dag til, at Blatter vil blive en af dem. Og når det gælder Platini, så kommer han fra den samme skole som Blatter, sagde Romario i torsdags til La Gazzetta dello Sport.

Dagen efter gik det så løs i Zürich. Politiet rejste en straffesag mod Blatter. Et af punkterne i anklageskriftet handler om en udbetaling på næsten 14 millioner kroner fra Blatter til Platini i februar 2011. Angiveligt skulle det være betaling for et stykke arbejde, som Platini udførte for FIFA i perioden fra januar 1999 til juni 2002.

SELV SAGDE Platini i går, at der er tale om en helt legal udbetaling, og at han ikke har gjort noget forkert. Men han fortalte ikke, hvorfor der skule gå ni år fra arbejdet var udført, til pengene blev udbetalt.

I anklageskriftet fra det schweiziske politi står der, at Blatter er mistænkt for at have foretaget en illoyal udbetaling af FIFA’s penge til Platini. Tidspunktet for udbetalingen, februar 2011, og formuleringen i anklageskriftet rejser en række spørgsmål:

* Da pengene blev udbetalt, var Platini vicepræsident i FIFA. Var det så ikke illoyalt at modtage dem?

* Hvad er det for et stykke arbejde, Platini har udført for Blatter? Det har ingen af parterne forklaret.

* I februar 2011 blev Blatter udfordret af Bin Hammam fra Qatar. Blatter bad Platini om støtte fra UEFA i valgkampen. Det fik han. Er de knap 14 millioner i virkeligheden en betaling for UEFA’s stemmer?

Se også: Panik i FIFA: Blatter aflyser pressemøde

PLATINI HAR et forklaringsproblem, og det er svært at tro på, at han kan ende med at blive ny præsident for FIFA. Han har allerede for mange lig i lasten. Men indtil videre bider han sig fast ved bordet, og han tror på, at han kan blive valgt, fordi han har indgået en alliance med nogle af de grimme drenge i FIFA.

Han bad i begyndelsen af måneden sine venner i Det Asiatiske Fodboldforbund, AFC, om en ganske særlig tjeneste. Vennerne er præsidenten for AFC, den slibrige sheik Salman fra Bahrain, som tidligere har gjort sig bemærket ved at fængsle sine egne landsholdsspillere, og sheik Al-Sabah fra Kuwait, der er en af den globale sportsverdens mest indflydelsesrige kongemagere. Begge sidder også i FIFA’s eksekutivkomité.

DET ER IKKE venner, vi andre ville prale af, men Platini har blandet blod med de to sheiker, som har lovet ham deres støtte. Derfor ydede de også tjenesten. De sendte en formular til fodboldpræsidenterne i 44 ud af AFC’s 46 medlemslande.

I formularen står der, at det pågældende land støtter Michel Platini som ny præsident for FIFA. Når papiret var underskrevet, skulle det sendes til FIFA’s nu suspenderede generalsekretær, Jerome Valcke i Zürich.

Ingen er vist endnu klar over, hvor mange der har fulgt opfordringen, men i mine øjne er det endnu en svinestreg. Hvordan skulle de lokale fodboldledere kunne love Platini deres støtte, når de ikke ved, hvad han står for?

Se også: Er det aftalt spil? Nu er Blatter og Platini i 'krig'

JORDAN OG Sydkorea fik ikke formularen tilsendt. For her finder vi to af Platinis hårdeste modstandere. Jordans prins Ali og og Sydkoreas Chung Mong-joon stiller op til præsidentvalget, og begge kalder Platini for en kopi af Blatter.

Med de seneste begivenheder i Zürich er der ingen tvivl om, at de nu får medvind i deres valgkamp. Platini er i den grad blevet svækket.

Der er lagt i kakkelovnen til en hård valgkamp, og den bliver sikkert kun værre og mere beskidt, jo nærmere vi kommer til den første skæringsdato 26. oktober. Der udløber fristen for at stille op. Forhåbentligt har Platini trukket sig inden. For han er ikke værdig.

13 kommentarer
Vis kommentarer