Desperat Qatar vil beholde sit VM: Men bluffer de igen?

Siden 2010, hvor ørkenstaten fik tildelt VM, er mere end 2000 migrantarbejdere døde, og uhyggeligt mange lever under de mest kummerlige forhold - nu lover sheikerne, at alt skal blive godt, og at de vil afskaffe slaveriet

Mere end 2000 migrantarbejdere er døde i Qatar siden december 2010. Foto: Lars Poulsen
Mere end 2000 migrantarbejdere er døde i Qatar siden december 2010. Foto: Lars Poulsen

I ET FORSØG på at beholde VM-slutrunden i 2022 lover Qatars regering nu at afskaffe slaveriet og i stedet behandle landets to millioner migrantarbejdere på en anstændig måde. Det sker efter, at ørkenstatens ledere har indgået en aftale med en FN-organisation. Aftalen blev offentliggjort onsdag i Geneve.

Men spørgsmålet er også denne gang, om man kan tro på sheikerne. For løfter har der været mange af gennem årene.

SIDEN QATAR i 2010 fik tildelt VM, er mere end 2000 migrantarbejdere døde, og uhyggeligt mange lever under de mest kummerlige forhold.

En stor del af dødsfaldene skyldes et pludseligt hjertestop, som ofte er en følge af de ekstreme varmegrader, migranterne arbejder under. Dødstallet forventes at stige til mere end 4000, inden den første kamp fløjtes i gang i 2022.

ARBEJDSGIVERNE tager deres pas fra dem, og de har ikke tilladelse til hverken at skifte job eller rejse hjem. Det kaldes Kafalasystemet. En del kalder forholdene for moderne slaveri. Det er ikke moderne. Det er slaveri.

Mange migrantarbejdere får således ikke løn, og de lever i barakker uden aircondition og vinduer. Jeg har selv været i flere af lejrene og set, at mange ikke engang havde adgang til rindende vand.

Artiklen fortsætter under billedet

Nepalesiske migrantarbejdere er stuvet sammen i en arbejdslejr udenfor Qatars hovedstad, Doha. Foto: Lars Poulsen
Nepalesiske migrantarbejdere er stuvet sammen i en arbejdslejr udenfor Qatars hovedstad, Doha. Foto: Lars Poulsen
 

DET ER et problem, som internationale fagforeninger og menneskerettighedsorganisationer siden 2010 jævnligt har gjort Qatar og FIFA opmærksom på. Qatar har hver gang lovet, at tingene skal blive bedre, mens FIFA ingenting gør.

Den seneste rapport er fra september. Afsender er Human Right Watch, som sætter fokus på de ekstreme temperaturer, som migrantarbejderne lever under i Qatar. Forhold, som koster mange menneskeliv.

NICHOLAS McGEEHAN, som arbejder for Human Right Watch i regionen, og som har skrevet den seneste rapport, trak i sidste måned situationen skarpt op.

Han fortalte om 4000 får fra Australien, som i september 2013 blev sendt til Doha i Qatar, hvor de skulle slagtes. Alle fårene døde, mens skibet lå i havn i Doha, og det fik de australske myndigheder til at lave en efterforskning. Konklusionen var, at 97 procent af dyrene døde på grund af de ekstreme varmegrader.

Myndighederne i Qatar afviste alle ønsker om at efterforske de mange dødsfald blandt migrantarbejderne. Nicholas McGeehan anslår i sin rapport, at blandt de de 2000 døde migrantarbejdere er årsagen for det meste uforklarlig. Men vi har da lov at gætte. Omkring 800.000 arbejder i byggeindustrien og altså ofte udendørs i de saunalignende temperaturer.

Sandheden om Qatar-hykleriet: Derfor får terror-ballade ingen VM-konsekvens

ALT DET SKAL der nu gøres op med. FN’s organisation for arbejdere og arbejdsgivere, ILO,  har sammen med internationale fagforeninger lavet en aftale med magthaverne i Qatar.

FREM til marts næste år skal regeringen sikre, at alle migranter arbejder efter internationale standarder med ret til både at skifte job og rejse hjem. De skal have lov til at organisere sig, og der indføres minimumslønninger. 

FOR AT sikre, at det ikke bare bliver ved snakken, opretter ILO et kontor i Doha for at følge implementeringen.

DET LYDER godt, men i de syv år, jeg har skrevet om forholdene i Qatar, har jeg hørt så mange løfter om forbedringer, at jeg snart er immun. Men hvis Qatar vil beholde den slutrunde, de aldrig skulle have haft, er det nu, de skal ændre politik.

Afgørende afhøring: Qatar kan stadig miste VM

DBU på mission til slavestaten

FIFA's katastrofe begyndte i Qatar

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+