Dette håndtryk indikerer magtskifte i fodboldverdenen

Kinas rigeste mand vil have VM og desuden vinde guld

Til højre ses præsidenten for sportmarketing Infront, Philippe Blatter. Han trykker hånd med firmaets nye ene-ejer, Wang Jianlin, der er bestyrelsesformand i Wanda Group. De to kommer til at præge fodbolden de kommende år på den store fodbold-politiske scene. (Foto: All Over Press)
Til højre ses præsidenten for sportmarketing Infront, Philippe Blatter. Han trykker hånd med firmaets nye ene-ejer, Wang Jianlin, der er bestyrelsesformand i Wanda Group. De to kommer til at præge fodbolden de kommende år på den store fodbold-politiske scene. (Foto: All Over Press)

KINAS RIGESTE mand har sat sig som mål, at hans landsmænd senest i 2030 skal være vært for fodbold-VM og desuden vinde finalen.

Til at hjælpe sig på vej har han hyret – eller måske rettere købt – Sepp Blatters nevø, Philippe Blatter, som om nogen kender spillet og beslutningstagerne i FIFA.

Kinas rigeste mand hedder Wang Jianlin. Han er 61 år og god for 260 milliarder kroner. Så rig bliver ingen i Kina medmindre man har tætte forbindelser til landets ledere i det kommunistiske parti. Det har Wang Jianlin. Faktisk er VM-ambitionerne ikke hans egne, men landets præsident, Xi Jinpings.

WANG JIANLIN er blot manden, der skal gøre drømmen til virkelighed. Eller ordren om man vil. For sådan må det have lydt for en partisoldat, da Xi Jinping for nogle år siden forlangte, at Kina skal kvalificere sig til VM, sikre sig et værtsskab for VM og vinde et VM.

Det sidste er nok det sværeste, men nu ruller bolden, og man skal være meget naiv, hvis man ikke tror på, at Kina i løbet af ganske få år bliver en stormagt – også i fodboldverdenen. Koste hvad det vil.

Den magtfulde Sheik Ahmad Al-Sabah fra Kuwait beskyldes for at have udelukket sit eget land fra international sport. Foto: AP Sport Magtfuld FIFA-sheik beskyldes for at tage sporten som gidsel

RUSLAND ER som bekendt vært for det næste VM i 2018. I Asien er landene i fuld gang med kvalifikationsspillet, som afvikles over indtil flere gruppespil. Andet gruppespil blev færdiggjort i det tidlige forår, og her var Kina ved at ryge i svinget. Men heller ikke i den verdensdel er miraklernes tid forbi.

Inden sidste spillerunde kunne kineserne ikke alene afgøre deres skæbne. Selv skulle de vinde over den suveræne gruppevinder Qatar, men samtidig skulle fodbold-ulandet Filippinerne vinde over de tidligere VM-deltagere fra Nordkorea.

Lykkedes begge dele, ville Kina gå videre som en af de bedste toere. Kina vandt hjemme 2-0 over Qatar, som allerede havde kvalificeret sig. Til gengæld så det sort ud i det andet opgør. Indtil kort før tid førte Kinas nære nabo, Nordkorea, 2-1 over Filippinerne. Men så holdt Nordkorea op med at forsvare. Filippinerne vandt 3-2, og dermed lever Kina stadig i kvalifikationen.

Sheik Ahmad Al-Sabah hører til de mægtigste mænd i international sport. (Foto: AP) Sport Unikt indblik i magtspillet: Sådan blev Kuwait udelukket fra international sport

DET VAR vældig godt for Kina, for FIFA, for Philippe Blatter og for Wang Jianlin.

Den rige kineser indledte sin VM-fodboldkampagne for to år siden, hvor hans koncern, Dalian Wanda Group, købte sig ind i det indflydelsesrige schweiziske sportsmarketingfirma Infront, som har Philippe Blatter som præsident.

Mens onkel Sepp var præsident for FIFA, erhvervede Infront sig en lang række rettigheder i forbindelse med FIFA’s slutrunder, herunder både tv-rettigheder og en del af billetsalget.

Især billetdelen gav anledning til uro ved VM i 2010 i Sydafrika og i 2014 i Brasilien. I Rio blev en af Philippe Blatters samarbejdspartnere arresteret og anklaget for udbredt sortbørshandel med VM-billetter. Senere er FIFA’s daværende generalsekretær Jerome Valcke blevet fyret for ulovlig handel med VM-billetter i Brasilien.

SELV HAR Philippe Blatter undgået at blive rodet ind i de mange skandaler, som har ramt FIFA de seneste år. Tæller vi Sepp Blatter, Michel Platini og Jerome Valcke med, er mere end 40 højtstående FIFA-folk alene inden for de seneste 12 måneder blevet fældet, suspenderet, udelukket, sigtet, anklaget eller fængslet.

De mange skandaler har fået flere af FIFA’s store sponsorer til at trække sig. Det gælder blandt andre Sony og Emirates.

FIFA efterforker sheikens OCA. Foto: AP Sport FIFA efterforsker sheikens komite

FØR PRÆSIDENTVALGET i FIFA i februar sagde Gianni Infantino, at hvis han blev valgt som præsident, ville han straks kunne præsentere en ny topsponsor.

Han holdt sit ord. Knap havde han overtaget Sepp Blatters kontor på FIFA-Strasse i Zürich, før han offentliggjorde, at Dalian Wanda Group nu er blandt FIFA’s hovedsponsorer til og med VM-slutrunden i 2030. Med alle de rettigheder der følger med. En glad Infantino lod sig fotografere med Wang Jianling.

I mellemtiden havde Dalian Wanda Group opkøbt hele Philippe Blatters Infront, som er vokset til at have rettigheder til internationale mesterskaber og slutrunder i 25 idrætsgrene. Philippe Blatter fulgte med i købet og er nu direktør i Wanda Sports Holding.

KINESERNE MENER det alvorligt. De vil spille en hovedrolle i sportens verden, og fodbolden har førsteprioritet. Wang Jianling var allerede i 90’erne involveret i fodbold. Således formåede hans Dalian Wanda FC dengang at vinde det kinesiske mesterskab uden at tabe en eneste kamp.

I dag ejer hans selskab 20 procent af Champions League-finalisterne Atlético Madrid, og gennem ejerskabet af Infront er der tætte forbindelser til Serie A og det tyske fodboldforbund.

Mutko er en belastning for international idræt. Foto. AP Jan Jensen Fjern ham dog: Russisk minister vader i dopingskandaler

SELV OM KINA slap videre i kvalifikationen til VM i Rusland, bliver det ikke let for dem at nå blandt de 32 lande, der skal spille om trofæet om to år. Asien får fire pladser i Rusland, og lige nu er både Australien, Iran, Japan, Sydkorea, Saudi-Arabien og Qatar et skridt foran Kina.

Men hvis FIFA’s nye præsident, Giannio Infantino, igen holder, hvad han lover, vil chancerne blive væsentligt større ved VM i Qatar i 2022. Infantino vil udvide slutrunden til 40 hold. Det vil give Asien mindst to ekstra pladser i forhold til i dag. Til den tid forventer Kina at have en million aktive, professionelle fodboldspillere at vælge imellem. Det burde kunne række til en VM-kvalifikation.

OG PENGE spiller ingen rolle. Det ser vi allerede i dag, hvor de kinesiske klubber som et led i udviklingen af fodbolden er blandt de største indkøbere. I det seneste transfervindue købte de kinesiske klubber ind for flere penge end klubberne i Premier League. Omkring 2,3 milliarder kroner smed kineserne på bordet. Det betød blandt andet, at spillere som Alex Teixeira, Jackson Martínez og Ramires skiftede Europa ud med Kina.

Også når det handler om fodbold, er vi på vej mod en ny verdensorden.

MILLIARDÆRENS BLÅ BOG

1. Wang Jianlin hævder stædigt, at han er blevet Kinas rigeste mand uden at have brugt bestikkelse. Til gengæld har han altid haft en tæt forbindelse til kommunistpartiets skiftende ledere.

2. Han er hovedaktionær i Dalian Wanda Group, hvor familiemedlemmer til en række af landets mest indflydelsesrige politikere har betydelige aktieposter.

3. Hans far var fodsoldat under Mao Zedong og deltog i den lange march i 30’erne.

4. Wang Jianlin gjorde også selv tjeneste i hæren. Han marcherede tusindvis af kilometer under kulturrevolutionen.

5. 16 år blev det til i trøjen og en rang af officer, inden han slog sig på ejendomshandel. Det skete med økonomisk støtte fra tidligere soldaterkammerater.

6. I Kina er kan kendt for at bygge Wanda Plazas, som består af shoppingcentre med biografer, kontortårne, hoteller og lejligheder. Han åbnede det første i 2002 og har i dag bygget mere end 100 i 70 forskellige byer.

7. I dag ejer han skyskrabere på fire kontinenter.

8. Han driver 63 karaoke-barer.

9. I USA har han købt den næststørste biografkæde med til sammen mere end 4000 sale.

10. For nogle år siden byggede han sit eget filmstudie i Kina. Ved indvielsen fik han fløjet Leonardo DiCaprio, Nicole Kidman og John Travolta ind til et glas champagne.

11. I USA købte han i år filmstudiet Legendary Entertainment i Hollywood for godt 22 milliarder kroner.

12. Han er i gang med at åbne en stribe Tivoliparker i Kina, som skal være en konkurrent til Disneyland.

13. I Paris vil han investere 20 milliarder kroner i en temapark, Europa City, i nærheden af Charles de Gaulle lufthavnen. Parken skal indeholde sportsfaciliteter, kunstudstillinger, restauranter og et tivoli.

14. Når Barack Obama inviterer en lille kreds af verdens mægtigste erhvervsfolk til en kaminpassiar er Wang Jianlin med.

15. Hans slogan: Hold dig gode venner med regeringen, men blandt dig ikke i politik.

Kilder: South China Morning Post, Reuters, New York Times, FIFA.

2 kommentarer
Vis kommentarer