Doping kaster skygger over atletik-VM

To kenyanere er røget i fælden, og flere af det afrikanske lands løbere er under mistanke for svindel 

Sara Slott er en ren løber, og forhåbentligt vinder hun en OL-medalje næste år i et rent felt. Foto: AP
Sara Slott er en ren løber, og forhåbentligt vinder hun en OL-medalje næste år i et rent felt. Foto: AP

AT BLIVE nummer fire i en VM-finale er nok verdens kedeligste placering. Jeg føler med Sara Slott, som ellers på smukkeste vis har repræsenteret Danmark ved VM i atletik. Hækkeløberen fra Aarhus manglede i finalen en lidt mere eksplosiv afslutning, men ro på, for hun er stadig inde i en helt utrolig udvikling.

Om et år er der OL i Rio, og fortsætter Sara Slott med at lægge på, så ligner det en dansk OL-medalje. Det vil i i givet fald være en gigantisk præstation i en tid, da international atletik er er ramt af voldsomme dopingskandaler.

MANGE HAR undret sig over, hvordan Sara Slott, som fødte for to år siden, har sprængt alle rammer og løftet sig op i den internationale elite. Netop fødslen er en del af forklaringen.

Under en graviditet øger kroppen dannelsen af røde blodlegemer, hvilket en udholdenheds-atlet har fordel af, og produktionen af hormoner, der øger muskelstyrken og mobiliteten i leddene, stiger.

Sara Slott er en ren atlet og en flot repræsentant for sin sport. Som ellers er præget af alt for mange brodne kar.

HVILKET SENEST blev illustreret i går, da to kvindelige kenyanske løbere blev knaldet for doping ved VM i Beijing.

Koki Manunga og Joyce Zakary blev i weekenden testet på deres hotel i den kinesiske hovedstad forud for deres konkurrencer. Zakary satte national rekord i indledende heat på 400 meteren i mandags, men stillede ikke op i semifinalen, som hun ellers havde kvalificeret sig til. I går fik vi at vide hvorfor.

De kenyanske løbere har ellers i mange år charmeret os med deres elegance, udholdenhed og hurtighed. Mange har forklaret succesen med, at de træner i den tynde luft i Kenyas bjerge, at de fra naturen er udstyret med et godt løbe-gen, og at de på grund af landets manglende infrastruktur løber til og fra skolen.

EN DEL ER sandt, men Kenya har også et voldsomt dopingproblem. Epo er især udbredt, og misbrug af epo fældede tidligere på året landets maratonstjerne Rita Jeptoo, som tre gange har vundet Boston Marathon. Men Rita Jeptoo er blot en i mængden.

Siden 2012 er over 30 kenyanere blevet testet positive, og tidligere på måneden præsenterede den tyske tv-station ARD en række lækkede dokumenter fra Det Internationale Atletikforbund, IAAF. Testresultater fra mere end 800 atleter afslørede mistænkeligt høje blodværdier.

Tallene viste også, at 100 medaljevindere på løbedistancerne fra VM og OL havde værdier langt over det normale. Heriblandt 18 endnu unavngivne kenyanere.

Se også: Giv livstid til dopingsyndere

ARD HAVDE også været en tur i Kenya, og med skjult kamera afslørede tv-stationen, at atleterne kunne vade direkte ind til en række læger og få en epo-indsprøjtning i balden. Dopingkontrollen i landet er nærmest ikke eksisterende, og det har fået flere fremtrædende stjerner til at melde pas.

Moses Kiptanui, tre gange VM guld i forhindringsløb, har de seneste år fungeret som træner. Men nu orker han ikke længere at kæmpe mod det massive dopingmisbrug.

Han sagde i sidste uge til den franske sportsavis L’Équipe at problemet er, at der er alt for mange løbere i landet.

– Kun de bedste af dem får mulighed for at rejse udenlands for at løbe og tjene penge. Derfor er de parate til at gøre hvad som helst for at markere sig. Og så vælger de doping.

Den kenyanske professor Moni Wekesa, der leder en uafhængig enhed, som forsøger at tackle den udbredte brug af doping, sagde til den franske sportsavis, at der bliver brugt mere epo blandt landets sportsfolk end blandt patienterne på hospitalerne. 

AFSLØRINGERNE ER således massive. Men de er ikke blevet modtaget med taknemmelighed af det kenyanske atletikforbund eller af IAAF, hvor den nyvalgte præsident, den engelske lord Sebastian Coe, har kaldt dem for et angreb på sporten.

Se også: Her er Lord Coes dunkle fortid

Så længe det er indstillingen, kommer atletikken aldrig dopingsvineriet til livs. Der savnes vilje til at indføre de nødvendige sanktioner. I min optik betyder det livsvarige karantæner, sådan som de seks store maratonløb, de såkaldte majors, har besluttet at indføre.

De går også rettens vej for at kradse de penge ind, som dopingdømte vindere har tjent. Det rammer russeren Liliya Shobukhova, som tre gange har vundet Chicago Marathon og to gange London Marathon. Arrangørerne kræver, at hun tilbagebetaler omkring 10 millioner kroner, hun har modtaget i præmiepenge.

Det er en straf, der er til at forstå, og IAAF er nødt til at gå samme vej. Ved det igangværende VM i Beijing deltager 50 tidligere dopingdømte. Det skriger jo til himlen. Det billede må ikke gentage sig næste år i Rio, hvor Sara Slott forhåbentligt henter en olympisk medalje vundet i et rent løb.

8 kommentarer
Vis kommentarer