Et helvede af skandaler: Her er FIFA's syv plager

Samtidig med de mange skandaler rejser der sig en skov af nye spørgsmål - her forsøger vi at svare på en del af dem

Spørgsmålene trænger sig på. Foto. AP
Spørgsmålene trænger sig på. Foto. AP

VERDENSFODBOLDEN er midt i sin største skandale nogensinde, og hver dag bringer nye afsløringer.

Sådan har det været siden politiet i forrige uge stormede det mondæne hotel Baur Au Lac i Zürich og tog FIFA-toppen på sengen.

Foreløbig har det amerikanske forbundspoliti, FBI, sat navne på 14 formodede fodboldforbrydere, herunder to FIFA-vicepræsidenter, en tidlige vicepræsident og en række nuværende og tidligere medlemmer af FIFA’s magtfulde eksekutivkomite.

I tørre tal handler de mange korruptionssager om godt halvanden milliard kroner, hvilket alene gør det til den største sag af sin art i FIFA’s 111-årige historie.

Alligevel virker det til, at vi kun har set toppen af isbjerget. Jeg har gennemgået det materiale, som FBI har offentliggjort, og jeg har læst den 40 sider lange forklaring, som det tidligere medlem af eksekutivkomiteen, amerikanske Chuck Blazer, gav for lukkede døre i retten på Manhattan i New York i 2013.

Her tilstår han mere end 20 års skattesvindel, pengevask, bedrageri og korruption. Men han gjorde ikke alene. Det skete sammen med flere medlemmer af FIFA’s eksekutivkomite.

De mange afsløringer rejser samtidig et hav af spørgsmål. Hvad sker der med sagens hovedpersoner? Hvad sker der med de kommende VM-turneringer, og hvad har FBI egentlig af beviser? De syv mest brændende spørgsmål ser vi nærmere på her.

ER SEPP BLATTER STADIG VED RORET?
FIFA’s 79-årige præsident gik overraskende af i tirsdags, blot fire dage efter, at han var blevet genvalgt på kongressen i Zürich.

Han gik, da det blev afsløret, at hans nærmeste medarbejder, generalsekretær Jerome Valcke, havde været involveret i en bestikkelsessag, hvor Sydafrika, VM-vært i 2010, havde betalt FIFA’s tidligere vicepræsident, Jack Warner 10 millioner dollar for hans stemme.

Blatter gik dog ikke helt af. Han bliver siddende indtil FIFA er klar med en ekstraordinær kongres. Den bliver tidligst afholdt i slutningen af året og måske først så sent som marts næste år.

Intl. fodbold Blatters bedste ven er blevet hans fjende

Det giver Blatter god tid til at lukke huller, brænde beviser og samtidig arbejde for, at hans afløser ikke bliver en person, der har tænkt sig at rode op i fortiden.

Selvfølgelig skulle Blatter være gået straks, men FIFA virker handlingslammet. Det er stadig Blatter, der kører løbet sammen med de mennesker, han hele tiden har arbejdet sammen med. Hans capoer.

I følge amerikanske pressekilder undersøger FBI i den grad Blatter. Sikkert også derfor bliver han i Schweiz, hvorfra han ikke kan udleveres.

ER JEROME VALCKE FYRET?
FIFA’s generalsekretær burde være fyret for længst. Men han er stadig Blatters nærmeste allierede.

FIFA løj i tirsdags, da forbundet meddelte, at Valcke ikke havde været involveret i sagen om de 10 millioner dollar fra Sydafrika til Jack Warner.

Da beviserne dukkede op senere på dagen, gik Valcke i flyverskjul, og siden har vi intet hørt til ham. Men han er der stadig.

FBI har heldigvis Valcke i kikkerten, blandet andet i forbindelse med den seneste VM-slutrunde i Brasilien.

Jack Warner ses her sammen med FIFA-præsidenten Sepp Blatter. (Foto: AP) Intl. fodbold Farcen fortsætter: Brugte FIFA-millioner på sig selv

De amerikanske efterforskere er især interesseret i spillet mellem Jerome Valcke og Ricardo Teixeira, den korrupte tidligere præsident for Det Brasilianske Fodboldforbund og medlem af FIFA’s eksekutivkomite.

Som chef for Brasiliens VM-komite var Teixeira involveret i tusindvis af kontrakter, hvor af mange tog afsæt i de tre milliarder kroner, som FIFA havde skudt i VM 2014.

Valcke og Teixeira er begge på FBI’s liste over mistænkte, og i onsdags blev Teixeira sigtet af det brasilianske politi for dokumentfalsk, bedrageri og skattesvindel.

He's got the whoooole world in his hand...Sepp Blatter demonstrerer, hvordan man holder styr på hele verden på samme tid. (Foto: AP) Fodbold Møgsagerne hober sig op: Se Blatters synderegister

ER MICHAEL PLATINI DEN NYE PRÆSIDENT?
Den franske charmør og præsident for UEFA bliver fra mange sider nævnt som en mulig afløser for Sepp Blatter. Det ville i givet fald blive en ny skandale.

Platini er en del af det syge system, og han har været med i mange af de år, hvor FIFA mest af alt har mindet om en mafiaorganisation.

Det er også noget falsk over Platini. Jeg oplevede ham fortælle i Zürich i forrige uge, at han havde opsøgt Blatter dagen før afstemningen på kongressen og bedt ham om at gå af.

Blatter lyttede ikke, og da han havde vundet, var Platini blandt de første til at lykønske ham. Smilene og blikkene mellem de to fik i hvert fald mig til at tænke, at det hele havde været et spil for galleriet. Det var ikke rart at se.

Artiklen fortsætter under billedet.

Blatter blev genvalgt og Platini var et stort smil. Foto: AP
Blatter blev genvalgt og Platini var et stort smil. Foto: AP

Platini er fedtet ind i en aftale mellem Qatar og den franske regering. Forud for afstemningen 2. december 2010 som sikrede Qatar VM i 2022, var Platini til en middag i Elysees-Palæet hos den daværende franske præsident, Sarkozy. Til stede var også Qatars daværende kronprins og nuværende Emir, Al-Thani.

Efterfølgende stemte Platini på Qatar, som til gengæld investerede voldsomt i Frankrig og blandt andet købte Sarkozys favoritklub, PSG. Endvidere fik Platinis søn et velbetalt job i et af Qatars store firmaer.

BEHOLDER QATAR VM I 2022?
De engelske fodboldledere har i denne uge været ude at sige, at England er klar til at overtage VM i 2022 fra Qatar.

Jeg forstår dem godt. Qatars VM er den største fejltagelse, FIFA nogensinde har foretaget. Beslutningen blev truffet i 2010 af eksekutivkomiteen, som for de flestes vedkommende var en flok gennemkorrumperede, grådige, løgnagtige og svigefulde fodboldgangstere.

Qatar et land stort set uden fodboldtraditioner, hvor temperaturen om sommeren når op på 50 grader, og hvor frihed og demokrati ikke findes.

Qatar er en slavestat, som groft udnytter fattige migrantarbejdere fra lande som Indien og Nepal.

Indiske medier har netop afsløret, at 1000 indere er døde i Qatar siden landet fik tildelt VM. Det bringer det samlede tal langt op over 1500 og fortsætter det på den her måde, vil mere end 4000 migrantarbejdere være dræbt i Qatar inden den første kamp bliver fløjtet i gang i 2022.

Det er fodbold, når det er mest perverteret og usmageligt, og det ville være rart, hvis der snart var nogle aktive fodboldspillere, som gad lukke munden op og sige fra.

Generalsekretær Jerome Valcke (t.v.) og Sepp Blatter er begge kraftigt impliceret i FIFA-skandalen som følge af et brev, der tirsdag kom til offentlighedens kendskab. (Foto: AP) Intl. fodbold Her er brevet, der fældede Blatter

FIFA’s ledere har ikke selv mandsmod til at omgøre deres beslutning. Myndighederne i Qatar lover hele tiden bod og bedring, men det bliver ved snakken.

Qatar er en katastrofe, og det er nærmest patetisk, når emirens folk kalder kritikerne for racister og islamofobiske.

Presset på Qatar vokser heldigvis, men stadig mangler FIFA at skærpe kravene til styret i Doha. Jeg tvivler på det nogensinde sker. Skammens VM vil finde sted i 2022 i Qatar. Hvis man kan komme til for lig.

KØBTE RUSLAND VM I 2018?
Med David Bechham og Prins Charles i spidsen forsøgte England på ærlig vis at sikre sig VM i 2018. Det endte i Rusland.

Englænderne afviste flere gange at udbetale bestikkelse til medlemmer af FIFA’s eksekutivkomite. Med andre ord deltog England ikke i det beskidte spil, men med ærlighed kommer man ikke langt i de kredse.

Da afstemningen var forbi, og russerne stod med sejren, skyndte de sig at destruere det materiale, der havde med afstemningen at gøre. Al skriftlig kommunikation blev til aske. Computerne blev smadret.

Købte russerne slutrunden? Gæt selv. Men det bliver svært at bevise. Alligevel har både amerikanske og engelske politikere krævet, at Rusland fratages VM. Her spiller annekteringen af Krim-halvøen og krigen i Østukraine også ind.

Russerne er hårdt ramt af vestens økonomiske sanktioner. Det har blandt andet betydet, at sædekapaciteten på flere af de nye stadionbyggerier er reduceret, at russerne har importeret billig arbejdskraft fra Nordkorea og senest har regeringen i Moskva overvejet at bruge straffefanger til byggerierne.

Blatter, som er nær ven med Ruslands præsident Putin, har flere gange sagt, at VM ikke bliver taget fra Rusland. Ingen i FIFA har for alvor sagt ham i mod.

ER ALLE I EKSEKUTIVKOMITEEN GANGSTERE?
Eksekutivkomiteen er FIFA’s bestyrelse, og det må undre andre end mig, at den ikke blev indkaldt, da Blatter i tirsdags meddelte, at han træder af.

Omvendt beviser det vel blot, at det stadig er Blatter, der kører løbet solo.

Artiklen fortsætter under billedet.

En stribe FIFA-bosser efterlyst af Interpol.  Foto: AP
En stribe FIFA-bosser efterlyst af Interpol. Foto: AP
 

I øvrigt er en række af eksekutivkomiteens medlemmer på listen over folk, som FBI gerne vil tale alvor med. Halvdelen af de 24 medlemmer har grund til at holde lav profil, og det siger også en del om det rådne miljø.

HAR FBI FLERE SKUD I BØSSEN?
Egentlig er det ejendommeligt, at det er amerikanske efterforskere, der skal rydde op i FIFA, som har hovedsæde i Schweiz.

En lille kreds af europæiske journalister har ellers i årevis fortalt om korruptionen i FIFA, men vores egne politikere, politifolk og fodboldledere har for det meste lukket både øjne og ører.

Forhåbentligt fortsætter FBI den oprydning, som nu er sat i gang. De 14 som hidtil er anholdt, sigtet eller på flugt er kun første bølge.

Ved at læse FBI’s materiale er det til at gennemskue, at i hvert fald 20 mere også kan se frem til en tur i spjældet. Og her taler jeg om folk, hvor af flere sidder i FIFA’s eksekutivkomite.

Et ædrueligt bud er, at samtlige fodboldpræsidenter i de sydamerikanske og caribiske lande har grund til at frygte for fremtiden. Det ligner en tur bag tremmer. FBI's materiale ser meget solidt ud.  

11 kommentarer
Vis kommentarer