Fælder dom over Putin og FIFA: Sådan smadrer de VM!

Hvis journalister til slutrunden i 2018 bliver udsat for censur, er der kun et svar - så skal de holde sig væk

FIFA's Infantino smiler glad, mens Putin hilser så Vitaly Mutko, som netop er blevet forfremmet fra sportsminister til vicepremierminister. Foto:
FIFA's Infantino smiler glad, mens Putin hilser så Vitaly Mutko, som netop er blevet forfremmet fra sportsminister til vicepremierminister. Foto:

DER ER stadig mange, som betragter Ruslands præsident, Vladimir Putin, som en intelligent mand. Kold i røven, ja vist. Men stadig intelligent.

Jeg tvivler efterhånden. Nu har han i flere år brugt al sin indflydelse, og jeg ved ikke hvor mange milliarder rubler på at sikre Rusland VM i fodbold i 2018. Og nu er han så ved at smadre det hele. Og for at det ikke skal være løgn, sker det i samarbejde med FIFA.

FORKLARINGEN ER som følger: Som forløber for VM skal Rusland i juni i år være vært for Confederations Cup - også kendt som Mini-VM. Her er tyskerne som forsvarende verdensmestre med, og derfor skal den tyske presse til at akkreditere sig til turneringen.

Men for at blive godkendt som journalist til begivenheden, skal man skrive under på et dokument, der indeholder to kontroversielle punkter, som ingen fra den frie presse kan skrive under på.

1. Mediernes udsendte med akkreditering til FIFA Confederations Cup må kun rapportere om FIFA Confederations Cup 2017 og relaterede begivenheder.

2. Mediernes udsendte med akkreditering til FIFA Confederations Cup må kun være aktive i nærheden af spillesteder og tilhørende steder.

Det kan ikke tolkes som andet end, at Rusland - med FIFA's opbakning - forsøger at begrænse journalisternes muligheder for at skrive om om det de oplever i Rusland. Men sådan kan journalister naturligvis ikke arbejde.

IFØLGE DEN tyske avis Bild skal de samme regler gøre sig gældende ved VM-slutrunden i 2018, og straffen for at bryde regler er selvfølgelig, at journalisterne fratages deres akkreditering og sendes hjem.

Heldigvis har præsidenten for det tyske fodboldforbund, Reinhard Grindel, reageret. Han er langt fra tilfreds med russerne og det skandaleplagede FIFA's måde at håndtere tingene på.

GRINDEL VIL tage sagen op på FIFA's kongres i maj i Bahrain. Pressen skal ikke pålægges restriktioner eller censur. Det er hans budskab til kongressen.

Jeg går naturligvis ud fra, at DBU's formand, Jesper Møller, vil støtte  sin tyske kollega. På samme måde som alle andre forbundsformænd og fodboldpræsidenter bør gøre det.

JOURNALISTERNES egne fora, herunder foreningen Danske Sportsjournalister, som igen er medlem af den internationale organsisation, AIPS, bør straks fortælle de russiske VM-værter og FIFA, at vi selvfølgelig ikke kan dække turneringerne i Rusland under de givne vilkår.

Hvis nogen undrer sig over, hvorfor FIFA's præsident, Gianni Infantino, ikke har sparket det russiske cencur-tiltag til hjørne, så er forklaringen den enkle, at Infantino sidder i Putins lomme. Infantino har brug for de store russiske selskaber som sponsorer. Gazprom er et godt eksempel. Og sidste år så vi, at Infantino imod alle etiske regler lod sig flyve verden rundt i russiske oligarkers private jetfly.

FIFA HAR heller ikke reageret på afsløringerne af, hvordan russerne har udnyttet nordkoreanske slavearbejdere på flere af de stadionbyggerier, som skal bruges til VM. FIFA og Infantino følger blindt Putins vej.

Men så må andre sige fra. Og det er ikke kun journalister, der i givet fald kommer til at glimre ved deres fravær ved sommerens Confederations Cup, som begynder 17. juni i Sankt Petersborg. De russiske værter har svært ved at af få afsat billetterne. Tilskuerne holder sig væk. I stedet for at indføre censur burde det i langt højere grad optage Putin og Infantino. 

 Tyskland fnyser ad Putin og FIFA: Skandale inden VM!

Her er sandheden om FIFA's røde kort til Putins lænkehund

Slavearbejdere ødelægger festen når topbosserne mødes til rygklapperi