FIFA-Boss får fortjente tæv

En udvidelse af VM i Qatar i 2022 fra 32 til 48 hold ser heldigvis ud til at falde til jorden

Det går ikke altid, som præsidenten prædiker. Foto: AP
Det går ikke altid, som præsidenten prædiker. Foto: AP

DET HAR ikke været den bedste uge for FIFA’s præsident Gianni Infantino, som kæmper hårdt for at få sine vilde ideer ført ud i livet. Og det er især UEFA og de europæiske fodboldledere, som spænder ben for ham.

TAG FOR eksempel Infantinos drøm om at udvide VM i Qatar i 2022 fra 32 til 48 hold. Tanken skulle være, at en så markant udvidelse ville være for stor en mundfuld for Qatar, som derfor vil være nødt til at dele slutrunden med et eller flere af nabolandene.

QATAR SYNES ikke, det er nogen god idé. Nabolande som Saudi-Arabien, Bahrain, De Forenede Arabiske Emirater og Egypten har siden sidste år udsat Qatar for en økonomisk blokade. Og sådan som Saudi-Arabien fører sig frem, senest med mordet på systemkritikeren Jamal Khashoggi på det saudi-arabiske konsulat i Istanbul, er der da ingen, der kan have lyst til at spille fodbold i Saudi-Arabien.

SÅ POLITISK tonedøv kan selv Infantino ikke være. Men også UEFA’s præsident, Aleksander Ceferin kaster grus i maskineriet. Advokaten fra Ljubljana overrasker til tider ved at stille snusfornuftige spørgsmål. Således spurgte han i den forgangne uge, om ikke en udvidelse af VM fra 32 til 48 hold vil kræve en ny afstemning hos FIFA. Det tror jeg nok, den vil. FIFA er jo ikke et diktatur.

Artiklen fortsætter under billedet

Ceferin og Infantino har et noget anstrengt forhold for tiden. Foto: AP
Ceferin og Infantino har et noget anstrengt forhold for tiden. Foto: AP
 

TANKEN OM en udvidelse af VM i 2022 ligner en død sild. Det er der ingen grund til at græde over. På samme måde har jeg det med Infantinos forslag om et nyt klub-VM. Den bold har han spillet helt skævt fra begyndelsen. Der har været alt for meget hemmelighedskræmmeri, og ud fra det, der er sluppet ud, lyder det som en syg idé.

FIFA HAR signaleret, at et nyt klub-VM skal have deltagelse af mindst 24 hold, heraf 12 fra Europa. Et internationalt konsortium skal være parat til at betale svimlende 150 milliarder kroner over 12 år til klub-VM og en ny nationsturnering.

VED HVERT klub-VM vil investorerne stille en garantisum på 18 milliarder kroner. FIFA skal eje 51 procent af turneringen, investorerne resten. I en turnering med 24 hold vil de bedste klubber rejse hjem med omkring en halv milliard kroner i præmiepenge.

Artiklen fortsætter under billedet

Der spekuleres i, at den saudi-arabiske kronprins Mohammed bin Salman er blandt FIFA's hemmelige investorer. Her er han fanget under sommerens VM sammen med Infantino og Ruslands præsident Putin. Foto: AP
Der spekuleres i, at den saudi-arabiske kronprins Mohammed bin Salman er blandt FIFA's hemmelige investorer. Her er han fanget under sommerens VM sammen med Infantino og Ruslands præsident Putin. Foto: AP
 

HIDTIL ER VM for klubhold blevet afviklet i januar med deltagelse af vinderne fra de seks konføderationers Champions League-turneringer - plus et hold fra værtsnationen. Infantinos tanke har været at udvide turneringen til 24 hold og flytte den til juni måned. Og oprindeligt var ideen, at det skulle ske allerede fra 2019.

FIFA-PRÆSIDENTENS drøm om en ny VM-slutrunde for klubhold blev allerede i februar sidste år skudt i smadder af den mægtige Bayern München-høvding, Karl-Heinz Rummenigge, som på det tidspunkt også var præsident for sammenslutningen af europæiske klubber, ECA.

SAMMEN MED et andet tungt ECA-medlem, Andrea Agnelli fra Juventus, havde Rummenigge fået fuldt medlemsskab af UEFA's eksekutivkomite, så det var med en vis pondus, han meddelte Infantino, at han kunne glemme alt om sin VM-klubturnering.

SIDEN ER Rummenigge trådt af som ECA-præsident, og han har forladt UEFA’s eksekutivkomite, hvor han er afløst af Ivan Gazidis fra Arsenal. Andreas Agnelli er ny præsident i ECA, og han fortsætter Rummenigges kurs overfor FIFA og Infantino. Blot i en mere urban tone.

SÅLEDES SÅ vi i denne uge UEFA-præsident Ceferin og ECA-præsident Agnelli optræde tæt sammen og med et klart budskab til Infantino: Du skal ikke sælge ud af fodbolden, og det der nye klub-VM er vi ikke interesserede i.

INFANTINO må have det, lidt lige som når han taber i Ludo. Slået tilbage til start.

FIFA-præsident fik røvfuld i Rwanda

FIFA's skumle revolution: Forhandler om fodboldens fremtid

Klub-VM for milliarder: FIFA-præsident vil forgylde de rigeste klubber

FIFA's milliardplan: Qatar skal dele VM med sine fjender

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind