FIFA-farcens UEFA-skurk: Platini må ud nu

UEFA's 54 lande mødes i morgen i Nyon, og her må de sætte præsidenten på porten

Platini må være færdig i international fodbold. Foto: AP
Platini må være færdig i international fodbold. Foto: AP

VALGET BURDE være enkelt, når UEFA’s 54 medlemslande torsdag mødes i hovedkvarteret i Nyon i Schweiz. Michel Platini skal smides på porten, UEFA må finde sig en ny præsident og samtidig en kandidat, som kan stille op til præsidentvalget i FIFA den 26. februar.

Det sidste kan blive det sværeste. Rene og troværdige kandidater hænger ikke på træerne, men europæernes selvforståelse vil få et skud for boven, hvis de ikke kan mønstre en mand til fodboldens fornemste post.

MEN DET ER Platinis skæbne, der lige nu tager det meste af opmærksomheden. Platini kan ikke selv deltage i dagens møder ved bredden af Geneve-søen. Han er udelukket fra al fodbold i 90 dage, så derfor bliver det hans nærmeste rådgivere, der skal tale hans sag.

Det ligner en Sisyfos-opgave. Platini fik ellers al den opbakning fra UEFA, han kunne ønske sig, da han i sommer meddelte, at han ville gå efter at afløse Blatter som FIFA’s præsident.

Men smilene stivnede, da den schweiziske statsanklager, Michael Lauber erklærede, at Platini er involveret i FIFA-skandalen, hvor han betragtes som svævende et sted mellem at være vidne og være anklaget.

Se også: FIFA's katastrofe begyndte i Qatar

DE STIVNEDE smil blev til en bitter grimasse, da FIFA i sidste uge suspenderede Platini i foreløbig 90 dage, fordi han i 2011 fik knap 14 millioner kroner udbetalt af Sepp Blatter. Det er penge, som ikke synes opført nogen steder i FIFA’s regnskaber, og som der ikke findes en kontrakt på. 

Pengene blev udbetalt nogle måneder før, Blatter stillede op til genvalg, og hvor Platini sikrede ham støtte fra et samlet UEFA. Det ligner bestikkelsespenge, og indtil videre har Platini ikke formået at komme med en plausibel forklaring.

HAN HAR FORSØGT sig med en historie om, at der er tale om en restbetaling for et job som fodboldrådgiver for Blatter, som han udførte fra 1998 til 2002. Den gang fik han i øvrigt udbetalt omkring to millioner om året. 

Den søforklaring er der næppe mange, der tror på. I hvert fald ikke FIFA’s egne efterforskere. De afhørte Platini i fem timer, inden FIFA’s egen dommer tog det drastiske skridt og suspenderede både ham og Blatter.

AFGØRELSEN LAGDE Platinis drømme i ruiner, men alligevel gik UEFA’s eksekutivkomite samlet i torsdags ud med et forsvar for Platini. 

Den erklæring må have været styret af Platinis vrede frem for sund fornuft. Men når Platini ikke selv kan finde ud af at trække stikket, så må eksekutivkomiteen gøre det for ham. FIFA’s næste præsident kan ikke være en mand, som ud af det blå scorer næsten 14 millioner af FIFA’s penge. Uden at kunne forklare hvorfor.

Se også: Dansker afslører: UEFA klar til at slagte Platini

FORNUFTEN HAR heldigvis indfundet sig hos de danske ledere i UEFA’s regi. DBU’s tidligere formand Allan Hansen sidder i UEFA’s eksekutivkomite, og han sagde tidligere på ugen, at han ikke kan støtte Platini, hvis der ikke foreligger en kontrakt på de meget omtalte små 14 millioner. Hans afløser hos DBU, Jesper Møller, fulgte trop og erklærede, at han ikke kan stemme på en mand, der er suspenderet.

Onsdag sagde den magtfulde præsident for det tyske fodboldbund, Wolfgang Niersbach, som også sidder i UEFA’s eksekutivkomite, at sagen tynger Platini til jorden.

- Det vil være fatalt, hvis UEFA bliver draget ind i FIFA-skandalen på grund af Platinis affærer. Det må vi forhindre med alle midler. Vi må forsvare UEFA, sagde Niersbach til det tyske medie, Die Zeit.

NIERSBACH ER heller ikke tilhænger af, at præsidentvalget i FIFA bliver udskudt på grund af de seneste begivenheder. Dermed har han på alle måder afskrevet Platini og med et bragt sig selv i spil som en mulig præsidentkandidat i enten UEFA eller FIFA.

Se også: Jævn FIFA med jorden

Fristen for at stille op til præsidentvalget i FIFA udløber 26. oktober. Kun Prins Ali fra Jordan, som tabte valget i maj til Sepp Blatter, ligner lige nu en kandidat, der kan samle en vis opbakning. I min optik er han dog ikke en mand, der kan jævne FIFA til jorden og bygge en ny og sund organisation op. Dertil er han for meget en del af systemet.

BLATTER FORSVINDER, Platini går forhåbentligt samme vej, men stadig er FIFA fyldt med typer, som i alt for mange år har været en del af den rådne kultur. Den ændres ikke ved blot at indsætte en ny præsident. Der skal en meget skrappere kur til, og et sådant udspil må meget gerne komme fra de europæiske ledere i Nyon torsdag. Men jeg tvivler på, at de har modet til det.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

11 kommentarer
Vis kommentarer