FIFA-GATE: Afsløring af fodboldgangstere må få konsekvenser for VM

Tre grådige fodboldpræsidenter fra Sydamerika har åbenbart fået millioner for at stemme på slavestaten Qatar

Julio Grondona gik i døden som en af verdens største fodboldgangstere. Foto: AP
Julio Grondona gik i døden som en af verdens største fodboldgangstere. Foto: AP

GANGSTERE FRA de fem største mafia-familier er gennem årene blevet dømt ved retten i Brooklyn i New York. Bonanno-, Lucchese-, Gambino-, Genovese- og Colombo-familierne har alle givet dommere og anklagere fuldtidsarbejde.

Nu er det en helt sjette familie, der fylder op i retssalen, FIFA-Familien.

Den første uge i den gigantiske sag om korruption og svindel i international fodbold er gået, og ud over et selvmord i Argentina og dødstrusler i selve retssalen, har sagen i den grad på ny rettet søgelyset mod slavestaten Qatar og det VM i 2022, som landet aldrig burde have haft.

EFTER UGENS afhøringer i Brooklyn bliver FIFA nødt til at foretage en ny efterforskning af afstemningen 2. december 2010. Her stemte et flertal blandt de 22 medlemmer af FIFA’s eksekutivkomite på det mindst egnede land blandt alle ansøgerne, nemlig Qatar.

Imellem de 22 FIFA-folk var tre grådige mænd fra Sydamerika, og skal man udlede noget af ugens retshandling i New York, så er det, at de tre amigos fik mange millioner kroner for at stemme på Qatar.

DET ER en historie, der aldrig tidligere har været så konkret, og den kan FIFA ikke sidde overhørig. Og det er vel stadig sådan, at Qatar kan miste VM, hvis det viser sig, at mere end halvdelen af FIFA’s eksekutivkomite var bestukket. 

Men lad mig nu præsentere de tre mænd fra Sydamerika.

Julio Grondona fra Argentina var i en menneskealder vicepræsident i FIFA og nærmeste partner til Sepp Blatter. Grondona som også sad på FIFA’s pengekasse døde i 2014. 

Ved retssagen i New York har en tidligere bankmand, Jorge Arzuaga, forklaret, at han hjalp anklagemyndighedens hovedvidne, Alejandro Burzaco med at gemme Grondonas sorte penge i schweiziske banker. Blandt andet en bestikkelse på 95 millioner kroner for rettigheder til VM.

Ricardo Teixeira fra Brasilien sad i mange år i FIFA’s eksekutivkomite. Han er notorisk kendt som en mand, der altid holder hånden frem. Han var tidligere indblandet i FIFA’s første internationale korruptionssag, den såkaldte ISL-affære.

Artiklen fortsætter under billedet

Sammen med sin svigerfar plyndrede Teixeira fodbolden allerede i det forrige årtusinde. Nu gemmer han sig i Rio. Foto: AP
Sammen med sin svigerfar plyndrede Teixeira fodbolden allerede i det forrige årtusinde. Nu gemmer han sig i Rio. Foto: AP
 

Her kørte han sammen med sin svigerfar, FIFA’s daværende præsident, Joao Havelange, over en halv milliard kroner hjem i bestikkelsespenge. 

Teixeira er eftersøgt af de amerikanske myndigheder for sin rolle i den nuværende FIFA-Gate, men han rejser ikke uden for Brasilien, som ikke udleverer landets borgere til strafforfølgelse i andre lande. I Rio kan Teixeira hygge sig med den nuværende præsident for det brasilianske fodboldforbund, den 76-årige Marco Polo Del Nero.

Trods sin høje alder er Del Nero stadig hurtig på fødderne. Han nåede således at smutte ud af en bagdør, da politiet i 2015 slog til mod FIFA-hotellet i Zürich. I hast tog han hjem, og han rejser ikke længere nogen steder. USA vil gerne se ham i Brooklyn, men han ser nu alle Brasiliens udekampe på tv.

Nicolas Leoz fra Paraguay var også i mange år vicepræsident i FIFA. Han var desuden præsident for det sydamerikanske fodboldforbund, CONMEBOL, som har hovedsæde i Paraguay og som har opnået politisk immunitet.

Artiklen fortsætter under billedet

Leoz kæmper mod at blive udleveret til USA. Foto: AP
Leoz kæmper mod at blive udleveret til USA. Foto: AP
 

Forud for afstemningen i 2010 var Leoz på rundrejse blandt de lande, som søgte om VM i 2018 og 2022. I London tilbød han at stemme på England som vært i 2018, hvis han kunne blive slået til ridder af den engelske dronning, og hvis den engelske FA-Cupfinale kunne blive opkaldt efter ham: Sir Leoz-finalen.

I DAG  sidder Leoz i husarrest i hovedstaden Asuncion. Han stritter imod en udlevering til USA. En dommer i Paraguay har ellers sagt ja til at udlevere den gamle slyngel, men først skal han gennem et lægetjek. Det skal afgøre, om han fysisk kan klare rejsen til New York. 

Her har hovedvidnet Alejandro Burzaco de seneste dage forklaret, hvordan det gik til, at trekløveret Grondona, Teixeira og Leoz stemte på Qatar. Burzaco var selv til stede ved afstemningen i FIFA’s hovedkvarter i Zürich, hvor der måtte flere runder til, før den endelige vinder var fundet.

Artiklen fortsætter under billedet

Burzaco med Kasketten er blevet af anklagemyndighedens hovedvidner i New York. Foto: AP
Burzaco med Kasketten er blevet af anklagemyndighedens hovedvidner i New York. Foto: AP
 

I DE TO første runder stemte Leoz på Japan og Sydkorea, og det fik de to andre til at hidse sig op. I en pause hev de Leoz med ud på toilettet

– Hvad fanden har du gang i. Vi skal stemme på Qatar, fik han fortalt.

Det gjorde han så i den afsluttende runde, og det skulle de tre hver i sær have en million dollar for, eller godt seks millioner kroner.

ÅRET EFTER  var Burzaco igen sammen med Grondona i FIFA’s hovedkvarter, og her oplevede han, at Grondona gik i kødet på lederne fra Qatar. Han var ophidset over, at der gik rygter om, at han havde modtaget bestikkelse og derfor sagde han til sheikerne:

- Enten betaler i mig 500 millioner kroner eller også skriver i et brev, hvor i der står, at jeg aldrig har modtaget penge fra jer. 

ALEJANDRO BURZACO oplyste i løbet af ugen i New York, at han og hans marketingfirma, Torneos Y Competencias SA, har været med til at betale 30 internationale fodboldledere omkring en milliard kroner i bestikkelse over en årrække indtil hans anholdelse i 2015. De største beløb blev udbetalt til Julio Grondona. 

Den 53-årige Alejandro Burzaco sagde, at han vidste, da han blev ansat som direktør i firmaet i 2004, at bestikkelse var en del af jobbet, når man skulle sikre sig de lukrative værtsskaber til slutrunder og TV-rettigheder.

Men tilføjede han:

– Jeg havde ikke troet, at det ville ende med at blive sådan en beskidt forretning.

PÅ ANKLAGEBÆNKEN i Brooklyn sidder Grondona og kompagnis afløsere i sydamerikansk fodbold. Men de er alle skåret ud af det samme træ.

De tre nu forhenværende fodboldpræsidenter, Juan Angel Napout, Paraguay, som også var vicepræsident i FIFA, Manuel Burga, Peru, og Jose Maria Marin, Brasilien afviser, at de i mere end to årtier har været del af en international fodboldgangsterfamilie, som har beriget sig selv med millioner af kroner.

Artiklen fortsætter under billedet

Jose Maria Marin på vej til retten i Brooklyn. Foto: AP
Jose Maria Marin på vej til retten i Brooklyn. Foto: AP
 

I ALT ER 43 personer anklaget i FIFA-Gate. Mere end 20 har ligesom Burzaco erkendt sig skyldige i håb om at få en mildere straf.

I torsdags krydsforhørte en af Napouts forsvarere Burzaco og spurgte ham, om han direkte havde bestukket Napout for at sikre sig rettigheder.

Burzaco svarede, at han aldrig personligt havde givet Napout penge i hånden. I stedet blev millioner af dollar fra hans selskab ført igennem en række skuffeselskaber inden de til sidst endte hos Napout.

– Den anklagede fik sine penge. Han var glad, sagde Burzaco.

RETSSAGEN ventes at vare til et godt stykke ind i det nye år, men FIFA bør allerede nu selv begynde en intern undersøgelse af afstemningen i 2010. Men det sker ikke, for kulturen i hovedsædet i Zürich er ikke ændret. En af FIFA’s nuværende vicepræsidenter, Alejandro Dominguez fra Paraguay blev også nævnt i retssalen i Brooklyn. 

Han blev omtalt som en ikke særlig succesfuld forretningsmand, der sikkert gerne vil modtage bestikkelse for at blive tilfreds.

Mystisk tragedie: Fodbold-boss død to timer efter han blev nævnt i retten

Desperat Qatar vil beholde sit VM: Men bluffer de igen?

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind