FIFA har godkendt sheiken fra helvede

Fem tvivlsomme kandidater kan afløse Sepp Blatter som præsident - Michel Platini på venteliste

Sheik Salman yderst til venstre er godkendt som kandidat til præsidentposten i FIFA. Foto: AP
Sheik Salman yderst til venstre er godkendt som kandidat til præsidentposten i FIFA. Foto: AP

FIFA har i dag offentliggjort listen over de præsidentkandidater som er godkendt til at deltage i afstemningen, når Sepp Blatters afløser skal findes på den ekstraordinære kongres 26. februar i Zürich.

Oprindeligt stillede syv op, men kun fem er indtil videre sluppet igennem integritetstjekket og kan nu føre valgkamp for fuld knald.

Det drejer sig om:

* Prins Ali fra Jordan. Han stillede også op ved valget i maj, men tabte klart til Sepp Blatter. Han har heller ingen chance denne gang. Han har hverken opbakning fra Europa eller Asien, og så vinder man ingen ting i den forsamling.  

* Sheik Salman Al Khalifa fra Bahrain. Også kendt som sheiken fra helvede. Han er præsident for Det Asiatiske Fodboldforbund, AFC, og vicepræsident i FIFA.

Han er af en række menneskerettighedsorganisationer beskyldt for efter det arabiske forår i 2011 at have stået i spidsen for en komite i Bahrain, der udpegede og fængslede en lang række sportsfolk, som havde deltaget i demonstrationerne for fred og frihed. Mange af atleterne, herunder flere landsholdsspillere, blev udsat for tortur.

Selv har sheiken nægtet alt, men blandt andet pressemateriale fra Bahrains egne statsejede medier fortæller noget andet. At FIFA har godkendt sheiken viser blot, at den megen snak om menneskerettigheder stadig ikke er andet end tom tale. Desværre er sheik Salman blandt favoritterne til at afløse Blatter.

Ekstra Bladet afslører: FIFA holder hånden over brutal sheik

* Jerome Champagne fra Frankrig. Han forsøgte også at stille op ved valget i maj, men den gang kunne han ikke samle de nødvendige fem stillere blandt FIFA's 209 medlemslande. Denne gang er han klar.

Han har tidligere arbejdet i mange år i FIFA, hvor han var tæt  knyttet til Sepp Blatter. Han blev fyret, da han røg i unåde hos de to daværende vicepræsidenter, Michel Platini og Sheik Bin Hammam fra Qatar. Champagne levnes ikke de store chancer.

Jerome Champagne, til venstre, i diskussion ved Play The Game i Aarhus. (Foto: Play The Game)
Jerome Champagne, til venstre, i diskussion ved Play The Game i Aarhus. (Foto: Play The Game)

FIFA ramt af råd og svamp

* Tokyo Sexwale fra Sydafrika. Han menes af være Sepp Blatters kandidat og sydafrikaneren har også fået varm støtte af den tyske fodboldkejser, Franz Beckenbauer. Sexwale er ukendt i den store offentlighed. Selv ynder han at fortælle om sine år i fængslet på Robben Island, hvor han sad sammen med Nelson Mandela.

Han blev også minister i Mandelas første ANC-regering, men har siden gjort sig som en succesfuld forretningsmand. Han var med i den komite, der sikrede Sydafrika VM i 2010. En komite der er under anklage for at have betalt 50 millioner kroner i  bestikkelse til FIFA's daværende vicepræsident, Jack Warner fra Trinidad Tobago.

Men Sexwale er alligevel sluppet igennem integritetstjekket og hvis han har Blatters fulde støtte, kan han godt trænge sig frem forrest i feltet.

* Gianni Infantino fra Italien. Han er generalsekretær i UEFA og han stillede først op, da hans chef, Michel Platini, blev suspenderet. Infantino har sagt, at han trækker sig igen, hvis Platini får ophævet suspensionen.

Gianni Infantino og Fernando Hierro, den tidligere Real Madrid-kaptajn ved en Champions League-lodtrækning. (Foto: AP)
Gianni Infantino og Fernando Hierro, den tidligere Real Madrid-kaptajn ved en Champions League-lodtrækning. (Foto: AP)

Michael Platini er således stadig en del af valgkampen. Men både schweizisk politi og FIFA undersøger om der var tale om korruption, da han i 2011 fik udbetalt knap 14 millioner kroner fra Sepp Blatter. Platinis første forsøg på at få ophævet suspensionen er blevet afvist, og han ligner en færdig mand.

Den sidste blandt de syv kandidater, og den eneste som ikke klarede integritetstjekket, er Musa Bility fra Liberia. han har tidligere været indblandet i korruptionssager og har fået karantæne af Det Afrikanske Fodboldforbund. FIFA oplyser ikke, hvorfor Musa Bility er blevet afvist som kandidat. Det spiller heller ikke den store rolle. Han har aldrig været i nærheden af at kunne vinde valget.

AFSLØRING: Platinis græske slyngelvenner

Det tegner i stedet til at blive et opgør mellem sheik Salman, Tokyo Sexwale og Infantino/Platini. Det er et opgør mellem pest eller kolera. Men måske bliver valget aflyst. Det kan man håbe på.

FBI og schweizisk politi er langt fra færdige med at efterforske de mange anklager om korruption, blandt andet i forbindelse med tildelingen af VM-slutrunderne til Rusland i 2018 og Qatar i 2022. Der kan komme flere sigtelser og flere arrestationer, som gør det umuligt at gennemføre præsidentvalget 26. februar.