FIFA-præsidentens gigantiske selvmål

Gianni Infantino formåede ikke at få gennemført en udvidelse af VM i Qatar til 48 hold - hele affæren stiller spøgsmålstegn ved hans dømmekraft

Infantino i midten sammen med den seneste vært for VM, Vladimir Putin og den kommende vært, Qatars Emir, Al-Thani. Foto: AP
Infantino i midten sammen med den seneste vært for VM, Vladimir Putin og den kommende vært, Qatars Emir, Al-Thani. Foto: AP

I EN SEN aftentime onsdag listede FIFA en pressemeddelelse ud om VM i Qatar i 2022. Så tilpas sent at mange aviser i Europa ikke kunne nå at få den med i torsdagsavisen.

HVIS DET var en bevidst handling, og det kan ikke udelukkes, har det været for at beskytte FIFA’s præsident, Gianni Infantino, for dårlig omtale. På de digitale medier fik historien dog luft under vingerne onsdag aften frem mod midnat.

BUDSKABET i meddelelsen var forventet, men samtidig et nederlag for præsidenten. VM i Qatar bliver med 32 hold og ikke de 48, som Infantino i snart mange måneder har kæmpet hårdt for.

EN UDVIDELSE til 48 hold ville kræve, at Qatar skulle dele værtsskabet med et eller flere nabolande. De eneste lande som har kapaciteten - de nødvendige stadioner - er Saudi-Arabien og de Forenede Arabiske Emirater, men netop de to lande er hovedaktørerne i den boykot af Qatar, som snart har stået på i flere år.

DET SKAL medgives Infantino, at ideen om at udvide VM i Qatar til 48 blev spillet på bordet af det sydamerikanske fodboldforbund. Forslaget fik hurtigt støtte fra andre konføderationer, og Infantino satte sig straks i spidsen for projektet.

Se også: Officielt: FIFA dropper kæmpe ændring

MEN DET var håbløst helt fra begyndelsen. Af flere årsager. Qatar har aldrig været interesseret i at dele værtsskabet. Det lille stenrige ørkenland har investeret mere end 1000 milliarder kroner i at blive VM-klar, og hvorfor skulle sheikerne dog dele begivenheden med naboer, som kun vil dem ondt? Det giver ingen mening.

MÅSKE HAR Infantino tænkt, at kan kunne skabe fred mellem parterne, men så langt rækker hans evner dog ikke. Der bliver ingen fredspris ud af den mission.

EN ANDEN årsag, til at det var en umulig opgave, er hele menneskerettighedsproblematikken. Qatar har med rette fået tæsk af medier, organisationer og internationale fagforeninger for den grove udbytning af den mere end en million migrantarbejdere i landet.

DER ER i mange tilfælde tale om slaveri, og alene dødstallene blandt migrantarbejderne burde for længst have fået FIFA til at flytte VM til et andet land.

Artiklen fortsætter under billedet...

Mere end en million migrantarbejdere er ved at gøre Qatar klar til VM. Ikke alle lever længe nok til at kunne se åbningskampen. Foto: Lars Poulsen
Mere end en million migrantarbejdere er ved at gøre Qatar klar til VM. Ikke alle lever længe nok til at kunne se åbningskampen. Foto: Lars Poulsen
 

FORHOLDENE er på mange områder endnu værre i ikke mindst Saudi-Arabien, hvor der også foregår offentlige henrettelser af regimets fjender. Desuden har mordet og parteringen af systemkritikeren Jamal Khashoggi på det saudiske konsulat i Istanbul heller ikke ligefrem øget landets omdømme.

DA DET gik op for Infantino, at en udvidelse af VM ikke kunne lade sig gøre med Saudi-Arabien og Emiraterne, forsøgte han sig med Kuwait. Men udover at landet ikke har den nødvendige stadionkapacitet, ville FIFA også der løbe ind i menneskerettighedsspørgsmålet. Desuden er alkohol totalt forbudt i Kuwait, og det harmonerer dårligt med tørstige fodboldfans.

KUWAIT VAR således også en dødssejler, og onsdag aften smed Infantino derfor håndklædet i ringen. Det var ellers ventet, at afgørelsen først ville blive offentliggjort i forbindelse med FIFA’s kongres 5. juni i Paris.

HER VILLE det dog udløse dårlig stemning og måske endda overskygge genvalget af Infantino som præsident for FIFA. Han har ingen modkandidater, så den del giver sig selv. Men han har ikke haft behov for at skilte med en tabersag på kongressen, hvor han vil love medlemslandene flere penge og blive hyldet derfor. 

OG SÅ vil hans nederlag omkring Qatars VM blive fortrængt for en stund. Men ikke glemt. Det kan undre, at en så ferm sportspolitiker som Infantino kan gå så galt i byen, som han har gjort i denne sag. 

DET STILLER samtidig spørgsmålstegn ved hans andet store projekt, det udvidede Klub-VM med 24 eller måske endda 48 hold, som skal se dagens lys i 2021. Her er hans problem, at klubberne i Europa har meddelt, at de ikke stiller op. Turneringen passer ikke ind i deres kalender, lader de forstå.

LYKKES DET ikke Infantino at få omvendt europæerne, bliver også Klub-VM en fiasko, og så vil det ikke vare længe, for der bliver gættet på hvem, der skal afløse ham som præsident.

Se også: FIFA vil udvide den største fodboldskandale

Se også: Dystre udsigter for Champions League

Se også: Afsløring: Danske klubber involveret i bizart CL-slagsmål

8 kommentarer
Vis kommentarer