FIFA-valget: Blatter og Platini trækker stadig i trådene

Fem kandidater har meldt sig - ingen af dem ser ud til at kunne bruges

Mandag udløber fristen for at stille op til præsidentvalget i det skandaleramte FIFA, men ingen af de nuværende kandidater får fodboldverdenen til at løfte hænderne i begejstring.

Det er sørgeligt, men sandt.

Sydafrikaneren Tokyo Sexwale er den seneste, som har meldt sit kandidatur. Det gjorde han lørdag aften, og dermed bragte han det samlede felt op på fem.

De øvrige fire er:

* UEFA’s suspenderede præsident, Michel Platini.

* Franskmanden Jerome Champagne som blev fyret i FIFA i 2010.

* Prins Ali fra Jordan, der tabte valget til Sepp Blatter i maj.

* Og endelig den tidligere professionelle fodboldspiller, David Nakhid fra Trinidad & Tobago.

Oprindeligt var Platini storfavorit til at overtage efter Sepp Blatter, når FIFA's 209 medlemslande går til stemmeurnerne på den ekstraordinære kongres 26. februar i Zürich, men franskmanden ligner nu en færdig mand.

Det er tvivlsomt, om FIFA overhovedet vil anerkende hans kandidatur, og Platini risikerer snart at blive udelukket fra al fodbold i årevis.

Det skyldes de knap 14 millioner kroner, som Platini fik fra Sepp Blatter i 2011. En udbetaling som ingen af dem har kunnet give en ædruelig forklaring på. Pengene lugter langt væk af bestikkelse, og sagen ser ud til at fælde både Blatter og Platini.

Alligevel trækker de stadig i trådene, og de har stor indflydelse på, hvordan valget kommer til at forløbe.

Platini burde være smidt på porten i Nyon. Foto: AP Jan Jensen - 15. okt. 2015 - kl. 21:54 UEFA's uforståelige selvmål

Ingen af de fire øvrige kandidater ser umiddelbart ud til at skille sig synderligt ud, og derfor er forventningen, at mindst endnu en kandidat kommer på banen, inden fristen udløber i morgen aften.

Når Platini var favorit skyldtes det, at UEFA og havde indgået en pagt med Det Asiatiske Fodboldforbund, AFC. Det er de to konføderationer i FIFA, som sidder på magten og pengene. Nu hvor Platini er endt i uføre, arbejder folkene omkring ham på i stedet at bringe præsidenten for AFC, den skrækkelige sheik Salman fra Bahrain i spil.

Menneskerettighedsorganisationer og den internationale fagforening, ITUC, har advaret FIFA mod at vælge sheik Salman, som er blevet voldsomt kritiseret for sin rolle under det arabiske forår.

Her gik mange bahrainere på gaden for at demonstrere for demokrati og frihed. Efterfølgende sad Sheik Salman i en komite, der ud fra videooptagelser udpegede mere end 100 af landets sportsfolk, som havde deltaget i demonstrationerne. Mange af dem blev fængslet og tortureret, herunder flere spillere fra Bahrains landshold.

Vælger sheiken at stille op til valget i FIFA, vil han blive betragtet som favorit. Fordi han har penge og magt. Han vil således blive endnu en skamplet på FIFA, men det lever de jo fint med i det foretagende.

Se også: Også i UEFA er der banditter i habitter

Blandt de øvrige kandidater betragter jeg Tokyo Sexwale og Jerome Champagne som Sepp Blatters folk.

Sydafrikanere sad fængslet i 13 år på Robben Island sammen med Nelson Mandela, og efter løsladelsen var han minister i Mandelas første ANC-regering. Siden har Sexwale gjort det ufatteligt godt i erhvervslivet med speciale i minedrift.

Han sad i den komite, der arrangerede VM i Sydafrika i 2010 og Blatter har efterfølgende hevet ham ind i FIFA, hvor Sexwale blandt andet forsøger at skabe fred mellem Israel og Palæstina.

Jerome Champagne arbejdede i 11 år for Blatter i FIFA, inden han blev smidt ud i 2011 efter et opgør med Platini og en anden daværende vicepræsident, Bin Hammam fra Qatar.

Kilder omkring FIFA mener dog at Champagne også efter årene i FIFA fortsat har arbejdet tæt sammen med Sepp Blatter. Det får jeg mulighed for at spørge Champagne om i morgen i Aarhus, hvor han deltager i sportskonferencen Play The Game.

Her deltager også en anden af FIFA-kandidaterne, David Nakhid fra Trinidad Tobago. Ud over sin karriere som fodboldspiller, der blandt andet bragte ham til Malmø FF, har han taget en universitetsuddannelse i USA. De seneste år har han drevet fodboldskoler i Beirut i Libanon.

I FIFA-sammenhæng er han et ubeskrevet blad. Han har ikke været indblandet i de mange skandaler, som har hærget forbundet de seneste mange år, og det taler til hans fordel. Alligevel levnes han ikke mange chancer. Hans kandidatur skal måske også snarere ses som et forsøg på at skabe sig en platform i Caribisk fodbold, hvor ind til flere ledere sidder i spjældet efter at være fældet af FBI i den seneste FIFA-skandale.

Se også: FIFA-farcens UEFA-skurk: Platini må ud nu

Heller ikke prins Ali fra Jordan ser ud til at kunne tager over efter Sepp Blatter. Ali tabte stort deres fælles opgør i maj, hvor han trods alt havde stor opbakning fra de europæiske lande. Det har han ikke denne gang. Hans egen konføderation, AFC, har valgt ikke at støtte ham, så det ser unægtelig sort ud for prinsen.

Det gør det også for de mange af os, der havde håbet at dette valg ville bringe de nødvendige reformer og forandringer ind i det mafialignende foretagende. Nu ser det ud til at blive ved illusionen.

Selv om både Blatter og Platini er suspenderede, er det stadig kredsen omkring dem, der trækker i trådene.

Og dukker sheik Salmam som forventet op som den sjette kandidat inden deadline i morgen, vil alt sandsynligvis fortsætte som før. Han er ikke en mand, der bryder sig om reformer eller demokratiske løsninger.  

1 kommentar
Vis kommentarer