FIFA's katastrofe begyndte i Qatar

VM i slavestaten er en svinestreg, som nu ved at indhente Blatter, Platini og de andre fodbold-slyngler

Tusindvis af fattige migrantarbejdere vil dø inden VM i Qatar fløjtes i gang. Men det rager FIFA en høstblomst. Foto: Lars Poulsen
Tusindvis af fattige migrantarbejdere vil dø inden VM i Qatar fløjtes i gang. Men det rager FIFA en høstblomst. Foto: Lars Poulsen

NOK ER FIFA i dyb krise, og det er ganske vist, at en lang række af fodboldforbundets høvdinge er ved at blive kvalt i deres egen grådighed, men den største skandale af dem alle er og bliver VM i Qatar i 2022.

Det tragikomiske er så, at det netop er beslutningen om at tildele den lille slavestat VM-slutrunden, som nu får FIFA til at slå revner og sprækker, og som får det til at ramle for Sepp Blatter, Michel Platini og alle de andre af sportens slyngler.

QATAR SKULLE aldrig have været inde i billedet som VM-vært. At FIFA ikke straks afviste landets ansøgning, vidner blot om, at i fodboldens hus i Zürich er alt til salg for penge. Også moral og anstændighed.

Der er ingen fodboldkultur i Qatar. Landet har ingen fodboldhistorie, og som et af verdens mindste lande har det slet ikke kvadratkilometer nok til at kunne rumme en slutrunde med 32 hold samt deres mange medrejsende fans.

I øvrigt kan man slet ikke spille fodbold i Qatar om sommeren. Det er for varmt. FIFA har efterfølgende fundet ud af at flytte slutrunden til november-december, hvilket giver en masse bøvl for de europæiske klubturneringer.

MEN VÆRST AF alt er Qatars svinske behandling af den efterhånden en million migrantarbejdere, som er hentet ind for at gøre landet VM-klart. Vi taler om nogle af de fattigste mennesker i verden. De kommer fra lande som Indien, Bangladesh og Nepal med en drøm om at kunne tjene penge til sig selv og deres familier.

Se også: Jævn FIFA med jorden

For en stor del lykkes det ikke. De bliver holdt som slaver i det såkaldte kafala-system, hvor de ejes af deres arbejdsgiver. De lever under umenneskelige forhold i overfyldte og uhygiejniske barakbyer, hvor der ofte hverken er aircondition eller rindende vand.

De internationale fagforeninger har regnet ud, at mere end 4000 migrantarbejdere vil dø, inden den første kamp bliver fløjtet i gang i 2022. Det svarer til 62 døde arbejdere for hver VM-kamp. En høj pris at betale for en fodboldturnering, men indtil videre har det raget FIFA en høstblomst.

SELV LOVER sheikerne i Qatar, at de nok skal forbedre forholdene, men det bliver ved snakken. Blatter har sagt, at migrantarbejderne ikke er FIFA’s problem. Det er pinligt, at sådan en mand så længe har stået i spidsen for en så smuk sport, som fodbold burde være.

Blandt den håndfuld, som har meldt sig som mulige afløsere for Blatter, har kun brasilianeren Zico nævnt, at VM bør flyttes fra Qatar. Han sagde dog ikke noget om migrantarbejderne. Zico mener bare ikke, at Qatar er et fodboldland, og derfor skal de heller ikke have slutrunden. Jeg er enig, men det havde klædt ham, hvis han også havde slået et slag for arbejderne.

Fodbold - 8. okt. 2015 - kl. 12:37 Blatter og Platini er suspenderet

SENEST HAR regimet i Doha indført en række love, der også begrænser migrantarbejdernes bevægelsesfrihed. I forvejen har de mange steder forbud mod at komme i de store indkøbscentre i weekenden. Nu bliver det udvidet til, at der er hele zoner i blandt andet Doha, hvor de ikke må vise sig.

FIFA gør meget ud af at bekæmpe racisme. I hvert fald når der holdes taler. FIFA burde vise flaget i Qatar, hvor et lille herrefolk holder en stor gruppe mennesker som slaver.

I ØVRIGT sendte FIFA en delegation rundt til alle de ansøgende lande for at tjekke forholdene inden den afgørende afstemning i FIFA’s eksekutivkomite.

Delegationen blev ledet af chileneren Harold Mayne-Nicholls, og hans rapport var ikke til at tage fejl af. Qatar var klart det mindst egnede land. Det gjaldt på alle parametre, og desuden var det det land blandt ansøgerne, hvor der er størst risiko for terrorangreb.

Det er en kendt sag, at sheikerne flirter med en række terrororganisationer, og flere velhavende qatarer har ifølge amerikanske efterretningskilder ydet økonomisk støtte til IS.

MEN IKKE NOK så mange kedelige kendsgerninger kunne ændre på udfaldet, da de grådige mennesker i FIFA traf beslutningen om at tildele Qatar VM i 2022. I den sidste afstemning slog Qatar favoritterne fra USA med 14-8.

Det var dumt. Afgørelsen stank langt væk af korruption. Resultatet skabe en del vrede hos amerikanske politikere, og så blev der tændt op under FBI.

De ledende FIFA-folk er nu ved at blive indhentet af fortidens synder. Qatar er en svinestreg, og den største af alle skandalerne, og det kommer Blatter og kompagni til at betale prisen for.

Se også: Blatter er ude, men de andre lugter også af Mafia

OPRINDELIG GJORDE 24 mænd i FIFA’s eksekutivkomite i december 2010 sig klar til stemme om, hvilke lande der skulle have VM i 2018 og 2022.

Men Amos Adamu og Reynald Temarii nåede aldrig frem til afstemningen. De blev suspenderet inden. Sunday Times havde afsløret, at de var parate til at sælge deres stemmer. De blev senere udelukket fra al fodbold i tre år.

Med Adamu og Temari ude deltog 22 i afstemningen. Sådan er det gået en række af dem:

* Tidligere vicepræsident i FIFA, Jack Warner, er udelukket fra al fodbold på livstid. Han sidder i øjeblikket i husarrest i Trinidad Tobago og venter på at blive udleveret til strafforfølgelse i USA.

* Tidligere vicepræsident i FIFA, Mohamed Bin Hammam fra Qatar, er udelukket fra al fodbold på livstid.

* Det tidligere amerikanske medlem af eksekutivkomitéen, Chuck Blazer, er udelukket for livstid. Han er FBI’s kronvidne og har indrømmet, at han har taget imod millioner af kroner i bestikkelse.

* Det tidligere brasilianske medlem af eksekutivkomitéen, Ricardo Teixeira, nåede at trække sig, inden øksen faldt. Sammen med sin svigerfar, FIFA’s tidligere præsident João Havelange, scorede han flere hundrede millioner i korruption i sin tid i fodboldforbundet. Teixeira er i FBI’s søgelys.

* Det tidligere paraguayanske medlem af eksekutivkomitéen, Nicolas Leoz, blev arresteret i Zürich i maj og venter på at blive udleveret til strafforfølgelse i USA.

* Tidligere vicepræsident i FIFA, Chung Mong-joon fra Sydkorea, blev i torsdags udelukket fra al fodbold i seks år. Han drømte ellers om at blive Blatters afløser, men er nu ude af præsidentkapløbet.

Se også: FIFA jorder Blatter-kritiker

* Marios Lefkaritis fra Cypern sidder stadig i FIFA’s eksekutivkomite. Efter afstemningen i 2010 er det afsløret, at han har lavet gode forretninger med den russiske energi-gigant Gazprom, og at han har tjent store penge på at sælge landområder til Qatar. Han efterforskes af FBI og schweizisk politi.

* Worawi Makudi fra Thailand er røget i unåde i sit eget forbund, AFC, og er på vej ud af international fodbold. Han lavede store forretninger med Qatar i tiden omkring afstemningen, hvor han var tæt på Bin Hammam, manden bag Qatars VM. Makudi efterforskes af FBI og schweizisk politi.

* Sepp Blatter blev i torsdags suspenderet i 90 dage. Det schweiziske politi har rejst en sag imod ham. Han er anklaget for at have solgt tv-rettigheder til langt under markedsprisen til Jack Warner, som til gengæld skulle sikre Blatters genvalg. Desuden har han illoyalt over for FIFA udbetalt knap 14 millioner kroner til Michel Platini. Udbetalingen fandt sted i 2011, året efter Qatar-afstemningen.

* Michel Platini blev suspenderet i 90 dage i torsdags. Ud over betalingen fra Blatter er han også i klemme på grund af sin støtte til Qatar. Han havde lovet at stemme på USA, men ændrede beslutning efter en middag med den franske præsident og Qatars emir. Platinis søn fik efterfølgende en stilling i en af Qatars investeringsfonde.

* Issa Hayatou fra Cameroun, som nu tager midlertidigt over som præsident i FIFA, har tidligere fået en advarsel af IOC. Det skete, efter at det engelske tv-program Panorama afslørede, at han havde fået 130.000 kroner i bestikkelse af marketingfirmaet ISL. Hayatou er desuden anklaget for at have modtaget millioner i bestikkelse for at stemme på Qatar. Det er anklager, der er bragt frem i flere engelske medier, og som nu er en del af den efterforskning, FBI og det schweiziske politi kører for fulde drøn.

* Ángel María Villar Llona fra Spanien er vicepræsident i både FIFA og UEFA. Han tager midlertidigt over efter Platini i UEFA. Spanieren bliver selv efterforsket mistænkt for at have deltaget i en forbudt bytte-stemme-aftale med Qatar, da Spanien forsøgte at sikre sig VM i 2018.

OG SÅ ER DER stadig nogen, der tror, at FIFA selv kan rydde op i egne rækker. Det er utopi. Det kan ikke gøres uden FBI og schweizisk politi, og så må de europæiske politikere også på banen. Qatar er det bedste eksempel på, hvorfor der skal tages fat om ondets rod.

17 kommentarer
Vis kommentarer