FIFA's skumle revolution: Forhandler om fodboldens fremtid

Mens vi venter på VM-semifinalerne i Rusland, er FIFA i gang med at forberede to nye turneringer og en udvidelse af VM om fire år til 48 hold

Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman er en af de stærke mænd bag de nye planer. Her er han sammen med FIFA's præsident, Gianni Infantino og Putin, som er vært for VM i Rusland. Foto: AP
Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman er en af de stærke mænd bag de nye planer. Her er han sammen med FIFA's præsident, Gianni Infantino og Putin, som er vært for VM i Rusland. Foto: AP

MENS VI venter på semifinalerne ved VM i Rusland, arbejder FIFA-præsident Gianni Infantino og hans partnere ufortrødent på at bane vejen for et VM med 48 hold i Qatar om fire år. 

I Rusland stillede 32 hold op, og et VM med yderligere 16 hold betyder, at der især skal fyldes op med lande fra Asien og Afrika. Det bliver VM ikke bedre af. Tværtimod.

Ved det igangværende VM har vi endnu en gang set, at de europæiske og de sydamerikanske lande er markant bedre end landene fra de øvrige kontinenter. Ser vi bort fra Japan og til dels Senegal, har det været skuffende, hvad vi har set fra Asien, Afrika og fra det nordamerikanske kontinent, hvor kun Mexico viste sig flot frem.

Artiklen fortsætter under billedet

Mexico nåede til 1/8-finalerne i Rusland. Her blev de stoppet af Brasilien. Foto: AP
Mexico nåede til 1/8-finalerne i Rusland. Her blev de stoppet af Brasilien. Foto: AP
 

FAKTA ER, at der var seks europæiske og to sydamerikanske hold blandt de sidste otte, og intet tyder på, at det billede vil ændre sig ved de kommende slutrunder.

Det er nu heller ikke for fodboldens skyld, at Infantino og hans partnere, som i dette tilfælde er stærke kræfter i Saudi-Arabien, Sydamerika og Nordamerika, vil udvide fodbold-VM til 48 hold.

I bund og grund handler det om penge og politik og i sidste ende om kontrollen over international fodbold. Udvidelsen af VM i Qatar fra 32 til 48 hold er kun en mindre del af en større plan, men det er det element, der haster mest.

Årsagen er, at man både i Asien og i Oceanien begynder meget tidligt med de første kvalifikationskampe frem mod VM i 2022. Hvis FIFA skal have udvidelsen på plads, skal det ske senest i marts 2019.

DET KRÆVER selvfølge først og fremmest, at Qatar går med til at dele VM i 2022 med andre lande i regionen. Alene kan Qatar ikke magte en slutrunde med 48 hold. Det er især Saudi-Arabien, der presser på.

Sammen med de Forenede Arabiske Emirater og Egypten har saudierne en konflikt kørende mod Qatar. Det vil være et gigantisk prestigetab for det saudiske styre, hvis det lille naboland Qatar alene skal have hele den internationale fodboldverdens opmærksomhed ved VM om fire år.

Artiklen fortsætter under billedet

Qatar, som ikke er større end Sjælland, vil nøjes med otte stadioner ved VM i 2022. Foto: AP
Qatar, som ikke er større end Sjælland, vil nøjes med otte stadioner ved VM i 2022. Foto: AP
 

MEN QATAR giver sig ikke uden kamp. På et pressemøde lørdag i Moskva sagde vicegeneralsekretæren for Qatars VM-komite, Nasser Al Khater, at han ikke ville udelukke, at Qatar selv kan afvikle et VM med 48 hold. Også selv om det lille land kun vil råde over otte stadioner.

Qatarerne forestiller sig, at det kan lade sig gøre ved at 32 hold først spiller playoffkampe. De 16 vindere går videre til hovedturneringen, hvor de støder til 16 lande, som er forhåndsseedede. Derfra afvikles VM med otte puljer af fire hold, som vi kender det fra det igangværende VM i Rusland.

Om FIFA køber den model er endnu uvist. Ved VM i 2026 i USA/Mexico/Canada, hvor 48 hold skal deltage, er modellen 16 grupper med hver tre hold. Gruppevinderne går videre til ottendedelsfinalerne.

Som nævnt er udvidelsen af VM i Qatar til 48 hold kun en del af en plan, som også omfatter et nyt klub-VM hvert fjerde år med deltagelse af 24 hold, heraf de 12 fra Europa. Desuden omfatter planerne også en ny verdensomspændende nationsturnering.

PLANERNE BLEV skudt til hjørne i forbindelse med FIFA’s kongres i Moskva i dagene op til åbningskampen. Det skyldtes ikke mindst massiv modstand fra UEFA. Men nu er planerne fisket frem igen. På en række møder på det fashionable Lotte Hotel i Moskva i sidste uge rørte Infantino atter i gryden.

Han har stærke økonomiske kræfter i Saudi-Arabien, Emiraterne og Kina bag sig, og fodboldpolitisk har han fuld støtte fra CONMEBOL og CONCACAF og dermed også fra to af sine magtfulde vicepræsidenter i FIFA. Bliver planerne ført ud i livet, vil de fuldstændig ændre magtbalancen i international fodbold.

Det er her, vi skal se modstanden fra UEFA. Det europiske fodboldforbund har med EM i fodbold og Champions League to suverænt stærke turneringer. Både sportsligt og økonomisk. Kun VM når op på samme niveau.

Artiklen fortsætter under billedet

UEFA's præsident, Aleksander Ceferin, som her ses i midten, frygter at de nye turneringer vil ramme Champions League og dermed UEFA's guldæg. Foto: AP
UEFA's præsident, Aleksander Ceferin, som her ses i midten, frygter at de nye turneringer vil ramme Champions League og dermed UEFA's guldæg. Foto: AP
 

Med en ny nationsturnering i FIFA-regi frygter UEFA og sikkert med rette, at det vil ramme UEFA’s egen nationsturnering, som går i gang her til efteråret. Og et klub-VM med 24 hold, heraf de 12 største klubber fra Europa, kan ikke undgå at få konsekvenser for Champions League.

Den største fare ved de nye tiltag er, at pengemændene bag vil have medejerskab af det nye klub-VM. Så nærmer vi os en lukket turnering, som vi kender det fra amerikansk sport. 

HVIS DE største europæiske klubber lader sig lokke af de mange milliarder, der hviskes om i krogene, kommer det til at skade klubfodbolden i Europa. Og så kan vi med rette tale om en revolution.

Går det, som Infantino ønsker det, bliver planerne om nationsturneringen og klub-VM vedtaget på et møde i FIFA’s bestyrelse, det såkaldte council, i oktober i Zürich. Det er svært at se, hvem der skulle kunne stoppe det, for i det selskab er UEFA i klart mindretal.

Schmeichel skamroser VM-værter: - Det har været et eventyr

Afslører VM-spillere: De sniffer i spillertunnel - det er doping!

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter