FIFA's uendelige mafiahistorie

Siden 1974 har ledende FIFA-folk haft tætte kontakter til førende gangstere

Mafialederen Andrade kontrollerede i mange i mange år Rio’s karveval, som han brugte til at hvidvaske sine penge . Sammen med sit barnebarn hilser han op mod VIP-pladserne, hvor han havde foræret FIFA-bossen Havelange en loge til 120.000 kroner. Foto: Privat
Mafialederen Andrade kontrollerede i mange i mange år Rio’s karveval, som han brugte til at hvidvaske sine penge . Sammen med sit barnebarn hilser han op mod VIP-pladserne, hvor han havde foræret FIFA-bossen Havelange en loge til 120.000 kroner. Foto: Privat

EN STOR DEL af den internationale fodboldverden nærer et håb om, at præsidentvalget i FIFA den 29. maj vil føre til lysere tider med mindre opmærksomhed på korruption og mere fokus på at udvikle verdens bedste boldleg.

Ønsket ser ikke ud til at gå i opfyldelse. Der skal en revolution til, hvis ikke 79-årige Sepp Blatter fejer sine tre udfordrere af banen og tager fire år mere i fodboldens førersæde. Blatter har været flink med FIFA’s penge, og han har sikret sig stor opbakning fra landene i Asien, Mellemøsten, Oceanien, Afrika og Sydamerika. Tilsammen udgør de mere end halvdelen af FIFA’s 209 medlemslande.

FIRE ÅR MERE med Blatter betyder, at den usunde virksomhedskultur i FIFA får lov til at fortsætte. Og den får yderligere et nøk i den forkerte retning. For samtidig med præsidentvalget sker der også en udskiftning af en række medlemmer af FIFA’s magtfulde eksekutivkomite.

Se også: Sheik og mafiaboss på vej: FIFA bliver endnu værre

Som Ekstra Bladet afslørede i går, bliver en af verdens mest magtfulde sportspolitikere, sheik Ahmad Al-Sabah fra Kuwait sandsynligvis nyt medlem af eksekutivkomiteen. I forvejen spiller han en central rolle i Den Internationale Olympiske Komite, IOC, og i Det Internationale Håndboldforbund, IHF. I hans kølvand fyger det med rygter og antydninger om korruption, og han omgiver sig desuden med gangstertyper.

AL-SABAH  er også præsident for Den Asiatiske Olympiske Komite, OCA. Her er hans højrehånd vicepræsident Gafur Rakhimov, som USA beskylder for at lede en mafiaorganisation, der gør sig i heroinhandel.

Sheik Al-Sabah til højre sammen med sin nærmeste allierede, den narkoanklagede Rakhimov. Foto: Privat
Sheik Al-Sabah til højre sammen med sin nærmeste allierede, den narkoanklagede Rakhimov. Foto: Privat
 

De hårde anklager har ikke anfægtet sheik Al-Sabah, der holder fast i sin vicepræsident. Hvis Al-Sabah som forventet får sæde i FIFA’s eksekutivkomite, vil han samtidig være blandt favoritterne til at afløse Blatter, når den gamle schweizer endelig går af om fire år.

I GIVET fald vil det ikke være første gang, at FIFA ledes af en mand med forbindelser til underverdenen. Det var faktisk sådan den dårlige kultur blev indledt.

Den britiske journalist og forfatter, Andrew Jennings, kan historien om FIFA’s bagside. Han har afsløret, at FIFA for alvor kom i kløerne på den organiserede kriminalitet, da brasilianeren Joao Havelange i 1974 bestak folk til højre og venstre for at blive præsident i fodboldens verdensforbund.

Havelange havde lært de lyssky tricks af sin ven gennem 30 år, Rio-gangsteren Castor Andrade. Som boss for den største og mest voldelige mafia i Brasilien drev Andrade illegalt lotteri og importerede hvidt pulver fra Columbia. Han blev sat i forbindelse med drab på 50 rivaler.

JOAO HAVELANGE kontrollerede brasiliansk fodbold, og han udpegede Andrade, som ejede klubben Bangu i Rio, til at overtage ansvaret for det brasilianske landshold.

I en scene som kunne være taget ud af filmen the Godfather sidder FIFA’s præsident ved et veldækket bord med Andrade og datteren Lucia. Det var hendes bryllupsbanket. Med ved bordet var også Havelanges svigersøn, Ricardo Teixeira, som snart skulle blive medlem af FIFA’s eksekutivkomite.

Møde i mafiaklubben. Til højre ses Havelange, til venstre Andrade. Teixeira ser beundrende på de to bosser. Fra den brasilianske avis O'Globo
Møde i mafiaklubben. Til højre ses Havelange, til venstre Andrade. Teixeira ser beundrende på de to bosser. Fra den brasilianske avis O'Globo
 

Andrade formåede længe at holde sig fri af fængslet. Han købte både betjente og politikere, og hans magt rakte helt ind til præsidentens forkontor i Brasilia.

DA DET endelig i slutningen af 80’erne lykkedes for ærlige betjente at knalde Andrade, fandt de et til-hvem-det-måtte-vedrøre-brev, dateret oktober 1987.

Brevet var skrevet af Havelange og mindede om en gangster-parodi. Havelange ønskede, at myndighederne skulle vide, at Andrade var et godt familiemenneske..., praktiserende katolik...., respekteret og beundret af sine venner og en selvopofrende beskytter af ældre medborgere og små børn i nød. Havelange afsluttede sit brev med at skrive: Jeg er præsident for FIFA.

ANDRADE HAVDE været en god læremester. Da Havelange havde taget magten i FIFA kørte han sammen med Ricardo Texeira den største korruptionssag i sportens historie. Mere end en halv milliard kroner røg over bordet i bestikkelse til fordel for marketingskontrakter til VM-slutrunderne.

Sepp Blatter var med hele vejen. Selv tog han ingen penge, men han så til fra sidelinjen, og da både Havelange og Teixeira blev afsløret, forblev Blatter tavs. Samme holdning indtog han, da yderligere syv medlemmer af hans eksekutivkomite blev smidt ud på grund af korruption. Det bliver i familien. Blatter lader det blot passere.

BLATTER VINDER valget den 29. maj. Den sejr har han købt og betalt ved i sin embedsperiode at have uddelt omkring 12 milliarder kroner til de 209 medlemslande. Han tager en sidste tørn på første klasse, og samtidig gør en ny mafiainficeret generation klar til at tager over.

Artiklen er lavet i samarbejde med den britiske journalist Andrew Jennings.

11 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere