Fjern ham dog: Russisk minister vader i dopingskandaler

Sportsminister Vitaly Mutko er en belastning for international idræt

Mutko er en belastning for international idræt. Foto. AP
Mutko er en belastning for international idræt. Foto. AP

NÆST EFTER præsident Vladimir Putin er den 57-årige sportsminister Vitaly Mutko den mest indflydelsesrige russer i international idræt.

Men sådan burde det ikke være. Mutko burde for længst være smidt på møddingen.

Han har været Ruslands sportsminister siden 2008, er samtidig præsident for det russiske fodboldforbund og sidder sågar i FIFA’s eksekutivkomité.

VITALY MUTKO var ansvarlig for de vinterolympiske lege i Sochi i 2014. Historiens dyreste sportsbegivenhed som blev skæmmet af korruption, naturødelæggelser og tvangsforflyttelser at tusindvis af borgere.

Selvsamme Mutko er også ansvarlig for det VM i fodbold, som Rusland skal afholde i 2018. Rusland vandt værtskabet foran England ved en afstemning i FIFA’s eksekutivkomité i december 2010.

Sebastian Coe i forgrunden virker ikke som en mand der kan rydde op i atletikken. Foto: AP Jan Jensen Atletik i krise: Coe er lig kaos

Efterfølgende rejste der sig en storm af anklager om korruption, men der var ingen beviser at finde i Rusland. Mutko havde besluttet, at alt materiale vedrørende VM skulle destrueres. Det gjaldt også de computere og andet teknik, som russerne havde benyttet.

Artiklen fortsætter under billedet

Mutko sammen med den nu suspenderede tidligere præsident for FIFA, Sepp Blatter. Foto. AP
Mutko sammen med den nu suspenderede tidligere præsident for FIFA, Sepp Blatter. Foto. AP
 

MYNDIGHEDER I flere lande efterforsker stadig, om russerne har brugt ufine tricks, men Mutko har også andet at tænke på.

Rusland risikerer at blive udelukket fra de olympiske lege i Rio i august. Foreløbig er det russiske atletikforbund udelukket fra alle internationale konkurrencer. I maj vil det internationale atletikforbund beslutte, om udelukkelsen skal forlænges, og sker det, kommer de russiske atletikudøvere ikke til OL.

Det er nok forkert at kalde Maria Sherapova for en ko, men hun er taget for brug af  kvægmedicin (Foto: All Over) Tennis Shaparova ligner da ikke en ko

ÅRSAGEN ER doping. Massiv og systematisk doping: Kritikere hævder, at der er tale om statsorganiseret doping. Vrøvl, siger Mutko. Men nu viser det sig, at lægen Sergei Portugalov, som er anklaget for at stå bag dopingprogrammerne i russiske atletik, også har muntret sig i det russiske svømmeforbund. Halløjsa. 20 russiske topsvømmere er siden 2009 blevet knaldet for doping.

Igen taler kritikere om systematisk, statsorganiseret doping. Vrøvl, siger Mutko.

Sebastain Coe står bag sin korrupte forgænger, Lamine Diack. Foto: AP Jan Jensen Derfor får doping-afsløringer ingen stor effekt

FRA FØRSTE januar i år kom stoffet meldonium på den forbudte liste. Her tre måneder senere er 27 russiske sportsfolk knaldet for brug af meldonium. De mest kendte er tennisspilleren Maria Sharapova og den firedobblete verdensmester i svømning Julia Efimova.

Mutko hævder, at han er klar til at træde tilbage, hvis han kommer frem til, at han er ansvarlig for dopingkrisen i Rusland. Den erkendelse burde han være nået frem til for længst.

5 kommentarer
Vis kommentarer