Fyringen af Klavs Bruun kom for sent

DHF burde have reageret efter det dybt skuffende EM i Frankrig i 2018

Efter VM-slutrunden blev det ellers meldt ud, at man ville beholde Klavs Bruun Jørgensen i jobbet. Hvad er der foregået siden da? Jan Jensen udlægger det noget spøjse hændelsesforløb. Producer: Lasse Brøndal

KLAVS BRUUN JØRGENSEN har flere gange sagt, at han ikke vil være landstræner for enhver pris. Det er der ellers mange, der har mistænkt ham for. Jeg tror dog på, hvad han sagde, da han før det netop overståede VM i Japan i et interview med Ekstra Bladet lod forstå, at han ville stoppe som landstræner, hvis ikke Danmark kom videre fra det indledende gruppespil.

Det lykkedes hans landshold så med, og dermed så det ud til, at han kunne fortsætte i jobbet. Men da det endte med en skuffende niendeplads og endnu en kikset kvalifikation til OL, gik DHF, med sportschef Morten Henriksen i spidsen, i tænkeboks. Der skulle evalueres. Og i dag kom resultatet så. Klavs Bruun er færdig som træner for det danske kvindelandshold.

SPØRGSMÅLET er så om han nogensinde har været det rigtige valg? Det tvivler jeg stadig på. Han tiltrådte med brask og bram i 2015 og fortalte, at det nu skulle være slut med tant og fjas på landsholdet. Nu skulle alt handle om håndbold. Men resultaterne fulgte ikke med.

VM på hjemmebane samme år blev en skuffelse, som blev fulgt op af en kikset kvalifikation til OL i Rio i 2016. Det medførte et voldsomt brev fra spillerne.

Klavs Bruun blev verbalt pryglet af truppen, der kun tog de punkter med, hvor samtlige spillere var enige.

LANDSTRÆNEREN blev bl.a. kritiseret for taktisk uformåen, manglende alternativ til et forsvar, der kræver en fysik, han kritiserede dem for ikke at være i besiddelse af – samtidig med at han havde aflyst en fysisk test i starten af sit job.

Der blev stillet store spørgsmålstegn ved mandskabspleje, opbygning af kultur og klaget over manglende tillid, sparsom kommunikation og manglende respekt fra Klavs Bruun og den daværende assistent Søren Herskind.

Klavs Bruun er færdig som landstræner. Foto: Lars Poulsen
Klavs Bruun er færdig som landstræner. Foto: Lars Poulsen

SPILLERNE var trætte af via pressen at få at vide, de var i dårlig form med en nedladende hentydning til, at de ikke skulle ligge på stranden i to måneder om sommeren. De bebrejdede landstrænerens opgivende attitude mod Montenegro i OL-kval’en, at han ikke havde sat sig ind i, hvor vigtig kampen om femtepladsen mod Rusland ved VM i virkeligheden var.

Siden fulgte yderligere skuffelse på skuffelse. Kun ved EM i Sverige i 2016 har Danmark været i nærheden af medaljer. Det sluttede med en hæderlig fjerdeplads. Året efter blev vi vidner til det stadig uforståelige nederlag til Sverige ved VM-kvartfinalen i Tyskland i 2017.

DEN ENDELIGE nedtur indtraf ved EM i Frankrig i 2018, hvor spillerne lignede døde fisk i øjnene, og hvor holdet løb ind i en række alvorlige nederlag. Efter den blamage skrev Ekstra Bladet, at det var svært at tro på Klavs Bruun Jørgensens projekt. Det var på det tidspunkt, at DHF burde have trukket stikket.    

Fyringen af Klavs Bruun kom et år for sent. Foto: Ritzau Scanpix
Fyringen af Klavs Bruun kom et år for sent. Foto: Ritzau Scanpix

Man kan spekulere over, hvorfor det ikke skete. Men en forklaring kan være, at forbundet og Klavs Bruun Jørgensen lige før VM i 2017 indgik en aftale om at forlænge hans kontrakt. Det havde været klogere at vente til efter VM. Var det sket, var samarbejdet måske allerede sluttet for to år siden.

KVINDERNE og Klavs Bruun blev aldrig en perfekt kombination. Ingen tvivl om, at han har store håndboldfaglige kvalifikationer, men de gør sig nok bedst i spidsen for et herrehold.

DET BRUUNE PUNKTUM: Sådan gjorde landstræneren det

 

2015 VM i Danmark: Danmark nr. 6 (Kikser)

Danmark slår Sverige 26-19 i ottendedelsfinalen, men taber 30-31 til Rumænien i kvartfinalen. Taber kampen om femtepladsen til Rusland 21-25, og spillerne klandrer efterfølgende landstræneren for, at han slet ikke var klar over, hvor vigtig femtepladsen var. Danmark ville være kommet i en gruppe med blot to europæiske hold.

 

2016 OL-kvalifikation i Danmark: Danmark slået ud (Kikser)

Landsholdet åbner med 25-32 mod Rumænien, og så er ballet næsten forbi. Holdet taber 22-26 til Montenegro og vinder 38-17 over Uruguay. Danmark kommer trods hjemmebane i Aarhus ikke til OL i Rio.

 

2016: Spillernes evaluering (Kikser)

Ekstra Bladet kan i maj afsløre, at spillerne i en tre sider lang evaluering sviner Klavs Bruun Jørgensen til. Landstræneren bliver simpelt hen skilt ad. Det mest kuriøse punkt er, at han op til den første OL-kvalkamp mod Rumænien har vist gamle vhs-videoer af DM-finalen i 1997, hvor Virum med landstræneren og Søren Herskind vinder guld over Ajax.

Spillerne spørger: Hvorfor skulle de se fem minutters video af Rumænien og 50 minutter af en DM-finale? Det modsatte havde måske været mere optimalt!

 

2016 EM i Sverige: Danmark nummer 4 (pletskud)

Her kommer den eneste deciderede succes! Et EM efter OL bærer dog altid præg af slidte og stoppede spillere. Danmark vinder rub og stub i gruppen med Tjekkiet, Montenegro og Ungarn og slæber maksimumpoint med til mellemrunden, og efter kampe mod Norge 20-22, Rusland 26-26, Rumænien 21-17 venter Holland i semifinalen 22-26. Holdet taber bronzekampen til Frankrig 22-25.

 

2017 VM i Tyskland: Danmark nummer 6 (kikser)

DHF forlænger en uge inden slutrunden med landstræneren, så kontrakten løber tre år til sommeren 2021. Danmark videre fra gruppespil med Montenegro 24-31, Japan 32-18, Tunesien 37-19, Brasilien 22-20 og Rusland 27-32. Slår Tyskland i ottendedelsfinalen 21-17 og taber til Sverige i kvartfinalen 23-26 i en kamp, de havde alle chancer for at vinde.

 

2018 EM i Frankrig: Danmark nummer 8 (Kikser)

Danmark åbner med 30-29 over Sverige, da Sandra Toft plukker Nathalie Hagman på straffe efter tid og slår derefter Polen 28-21. Taber til et smalt serbisk hold 25-30, går i mellemrunden – og klasker sammen mod Frankrig 23-29 og Rusland 21-32. Holdet rejser sig og viser moral med 24-23 over Montenegro i den sidste kamp.

 

2019 VM i Japan: Danmark nummer 9 (Kikser)

Danmark kommer haltende i gang med VM efter storsejren over Australien. 26-26 mod Sydkorea, 25-26 mod Tyskland og 24-18 over Brasilien sætter holdet under pres: Kun en sejr over de franske europa- og verdensmestre sender holdet ind i hovedturneringen. Landsholdet med en nok engang storspillende Sandra Toft i målet vinder 20-18.

Holdet taber derefter til et afbudsramt Norge 19-22, men vinder 27-24 over Holland og skal så ’blot’ vinde over Serbien for at sende sig selv videre til en kamp om syvendepladsen. De spiller 26-26, og drømmen om OL i Tokyo næste sommer er dræbt.

Foto: Lars Poulsen Håndbold Klavs Bruun stopper som landstræner

Klavs Bruun Jørgensen sidder sikkert i landstrænersædet, hvis han altså vel at mærke selv vælger at fortsætte. Kontrakten løber til 2021. Foto: Lars Poulsen/Ritzau Scanpix Håndbold Føler sig misforstået om Klavs Bruun

Klavs Bruun Jørgensen og Danmark kommer ikke til at spille om VM-medaljer. Endsige OL-medaljer næste sommer i Tokyo. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix Håndbold Totalt fredet trods kollaps

Klavs Bruun grubler, men han bliver som landstræner. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix Jan Jensen Klavs Bruun gik ned med holdet

26 kommentarer
Vis kommentarer